Bănci și Asigurări

Afacerile Uniqa au scazut cu 17% in primele trei luni, pana la 31 mil. euro

31.05.2009, 15:25 20

Uniqa (fosta Unita), companie a grupului austriac cu acelasi nume, a inregistrat in primul trimestru din acest an o scadere de 17% a primelor brute subscrise, pana la 131,2 milioane de lei (30,7 milioane de euro). Calculata in euro, scaderea afacerilor a fost de 29%, din cauza deprecierii monedei nationale.

Uniqa se numara printre primele zece companii din piata asigurarilor, fiind specializata pe asigurari generale si avand o pozitie puternica pe segmentul asigurarilor auto Casco si RCA (raspundere civila auto obligatorie).
Intreaga piata de asigurari generale a urcat cu 3% in primele trei luni, comparativ cu aceeasi perioada din 2008, ajungand la nivelul de 2,03 miliarde de lei (475 milioane de euro). Pe segmentul Casco afacerile asiguratorilor aproape au stagnat, fiind de 802,5 milioane de lei (188,1 milioane de euro), in timp ce pe RCA a fost inregistrata o crestere de 9%, pana la 717 milioane de lei (168 milioane de euro), potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
Uniqa nu si-a publicat profitul sau pierderea din primul trimestru. In 2008, compania a inregistrat o pierdere de circa 100 de milioane de lei (27,2 milioane de euro), de sase ori mai mare decat in 2007, din cauza majorarii rezervelor tehnice ca urmare a modificarii unor norme de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
Uniqa trece in prezent printr-un proces de rebrading, compania activand acum sub numele grupului austriac din care face parte. Austriecii de la Uniqa detin si 27% din Astra (actiuni cumparate in 2005), o alta companie din top zece, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu. Uniqa a incercat in ultimii trei ani sa cumpere pachetul majoritar al Astra, dar nu a ajuns la o intelegere cu actionarul majoritar, iar dupa achizitia Unita in 2008 a decis sa nu se mai implice in activitatea Astra.
In prezent, intre austrieci si Adamescu exista un conflict legat de numele Astra-Uniqa, sub care se promoveaza pe piata Astra. Austriecii cer companiei sa renunte la acest nume, iar asiguratorul, pe de alta parte, sustine ca Uniqa ar trebui sa ii ramburseze cheltuielile legate de promovarea acestui nume pe piata romaneasca.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO