Bănci și Asigurări

Afacerile asigurătorilor au scăzut cu 4% în primele nouă luni, la 1,5 mld. euro

Afacerile asigurătorilor au scăzut cu 4% în primele nouă luni, la 1,5 mld. euro

Autor: Ciprian Botea

22.11.2010, 23:30 31

Scăderea afacerilor asigurătorilor este similară cu cea dinprimele şapte luni, când piaţa înregistrase un declin de 4,5%, la5,1 miliarde de lei, iar autoritatea de reglementare se aşteaptă casituaţia să nu se schimbe radical până la sfârşitul anului.

"Anticipăm că vânzările de asigurări RCA din decembrie nu vorinfluenţa semnificativ volumul de prime brute subscrise pe totalpiaţă la nivelul întregului an, întrucât vânzările de astfel depoliţe nu mai sunt concentrate în decembrie, ci s-au dispersat peparcursul anului ca urmare a renunţării la anul calendaristic desubscriere", a declarat Angela Toncescu, preşedintele CSA.

Ceamai mare parte a afacerilor asigurătorilor a fost concentrată pesegmentul asigurărilor generale, unde volumul primelor brutesubscrise a fost de aproape 5,1 miliarde de lei, în scădere cu 6,8%faţă de intervalul ianuarie-septembrie 2009. Poliţele auto deţincea mai mare pondere în subscrierile totale înregistrate pe acestsegment.

UNSAR, asociaţia profesională a societăţilor de asigurare,anunţase anterior o scădere cu 5,7% a primelor brute subscrise înprimele nouă luni de cele 26 de societăţi membre ale organizaţiei,la 5,9 miliarde de lei, subscrierile pe asigurări generale având opondere de 83% în total.

În schimb, asigurările de viaţă au înregistrat o creştere cu2,9% după primele nouă luni, până la un volum al afacerilor de 1,2miliarde de lei, potrivit datelor CSA.

UNSAR anunţase că membrii săi a înregistrat afaceri de 990milioane lei după primele nouă luni, ceea ce înseamnă un avans cu4% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Chiar dacă piaţa a înregistrat o scădere pe ansamblu, existăsectoare unde volumul primelor brute s-a dublat sau a înregistrat ocreştere de două cifre.

Astfel primele subscrise pe asigurări de sănătate au avansat cu124%, în timp ce asigurările unit-linked (poliţe de viaţă cucomponentă de economisire) şi asigurările de accidente au crescutcu 18%.

Daune plătite de 950 mil. euro

Societăţile de asigurări au plătit în intervalulianuarie-septembrie daune însumând aproape 4 miliarde de lei (circa950 mil. euro), cu 10% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anuluitrecut. Declinul valorii daunelor plătite în primele nouă luni din2010 vine după ce anul trecut se înregistrase o creştere cu douăcifre.

Cele mai multe daune au fost plătite pe segmentul asigurărilorgenerale, valoarea acestora totalizând 3,5 miliarde de lei, aproape90% fiind plăţi efectuate în contul poliţelor auto.

Daunele achitate pentru contracte de asigurări de viaţă au ajunsîn acelaşi timp la 493 milioane lei, în scădere cu 3,7% faţă deprimele trei trimestre din 2009.

Şi pe asigurări de viaţă daunele urcaseră rapid pe parcursul lui2009, în condiţiile în care tot mai mulţi clienţi şi-au răscumpăratpoliţele înainte de scadenţă de teama scăderii randamentelor şi încondiţiile reducerii veniturilor. În perioada ianuarie-septembrie,sumele reprezentând răscumpărări totale au scăzut cu 10% faţă deperioada corespunzătoare a anului trecut.

CSA nu a prezentat valoarea răscumpărărilor totale după primelenouă luni, dar valoarea acestora se ridica la 194 milioane de lei(47 mil. euro) la jumătatea anului. Scăderea de 10% din intervalulianuarie-septembrie este însă nesemnificativă dacă luăm în calculfaptul că poliţele de asigurări de viaţă răscumpărate în 2009 s-audublat faţă de anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO