Bănci și Asigurări

Afacerile Asiban au stagnat in primul trimestru

Afacerile Asiban au stagnat in primul trimestru

Dumitru Ceraceanu, directorul general al Asiban: Fata de nivelul bugetat, daunele au crescut mult mai repede. In principal, acestea provin din zona riscurilor bancare si din cea auto.

14.05.2008, 17:28 17

Asiban, al treilea jucator din piata asigurarilor, preluat recent de grupul francez Groupama, a incheiat primul trimestru cu prime brute subscrise (fara a lua in calcul politele anulate) de 135,2 milioane de lei (36,7 milioane de euro), ramanand astfel la nivelul din primele trei luni ale anului trecut.
"Toate liniile de asigurari au mers potrivit bugetului, in afara de RCA (asigurarile de raspundere civila auto obligatorie -n.r.), unde am realizat 60% din veniturile din primul trimestru din 2007, din cauza tarifelor mici practicate de anumiti asiguratori, care au atras astfel mai multi clienti", a declarat pentru ZF Dumitru Ceraceanu, directorul general al Asiban.
Asigurarile RCA au reprezentat in primul trimestru 17,8% din totalul primelor brute subscrise. Cea mai mare pondere in portofoliu o detin asigurarile Casco - 43%, in timp ce politele de asigurari de viata reprezinta 17%, iar cele de riscuri financiare, cumparate de banci si alte institutii financiare pentru a acoperi riscul de nerambursare a imprumuturilor de catre clienti - 10%. Restul portofoliului este format din asigurari de incendiu si calamitati naturale si alte tipuri de asigurari.
In timp ce primele brute subscrise de companie au stagnat, daunele au crescut cu 25% fata de primele trei luni ale anului trecut, pana la 99,3 milioane de lei (27 de milioane de euro).
"Fata de nivelul bugetat, daunele au crescut mult mai repede. In principal, acestea provin din zona riscurilor bancare si din cea auto. In acest an intentionam sa ne orientam spre schimbarea portofoliului, pentru a reduce ponderea asigurarilor auto in total si a majora ponderea altor segmente", explica Ceraceanu. Profitul brut al asiguratorului a fost de 300.000 de lei (82.000 de euro) in primele trei luni ale acestui an.
Asiban si-a propus sa obtina in tot anul 2008 prime brute subscrise de aproape 703 milioane de lei (circa 195 de milioane de euro) si un profit brut de 9,9 milioane de lei (2,8 milioane de euro). Fata de 2007, afacerile companiei vor creste cu 14% daca se va atinge nivelul bugetat.
Asiban a incheiat anul trecut cu subscrieri de 620 mil. lei (186 mil. euro) si o pierdere neta de 11,7 milioane de lei (3,5 milioane de euro).
"Cauza pierderilor a fost daunalitatea mare pe asigurari auto si pe riscuri bancare, dar au existat si niste erori de corectie din trecut", afirma directorul general al Asiban. Pierderea bruta a fost de 9,6 mil. lei (2,9 mil. euro), insa aceasta a fost majorata de impozite platite pentru provizioane.
In cateva luni, Asiban va trece in proprietatea Groupama, dupa ce francezii vor transfera 350 de milioane de euro celor patru banci care au vandut 100% din actiunile asiguratorului - BCR, BRD-SocGen, CEC si Banca Transilvania.
Contractul de vanzare a Asiban a fost semnat la inceputul lunii aprilie, fiind cea mai mare tranzactie realizata pe piata asigurarilor.
Odata cu achizitia Asiban, Groupama a urcat pe locul trei in industria locala a asigurarilor. Francezii mai au in portofoliu companiile BT Asigurari, cumparata in decembrie trecut cu 100 de milioane de euro, si OTP Garancia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO