Bănci și Asigurări

Adamescu cumpără înapoi 27% din Astra de la austrieci

Adamescu cumpără înapoi 27% din Astra de la austrieci
05.07.2010, 23:25 63

Omul de afaceri Dan Adamescu, acţionarul majoritar al AstraAsigurări, va cumpăra înapoi pachetul de 27% din acţiunileasigurătorului vândut către austriecii de la Uniqa în 2005,tranzacţia urmând să fie finalizată până la sfârşitul anului, audeclarat pentru ZF surse din piaţă.

Adamescu deţine în prezent 70% din acţiunile Astra, care ocupăprimul loc în clasamentul asigurătorilor de pe piaţa locală dupăprimul trimestru. În 2005, omul de afaceri a încasat 10 mil. eurode la austrieci pentru pachetul de acţiuni vândut.

"Există o înţelegere ca până la sfârşitul anului să se facătransferul pachetului de 27%, aproximativ în aceleaşi condiţii depreţ ca în 2005", au precizat sursele citate.

Dan Adamescu nu a putut fi contactat până la închidereaediţiei.

Cei cinci ani în care Uniqa a deţinut acţiuni la Astra au adusprobleme în relaţia Adamescu-austrieci. Deşi la început, în 2005,Uniqa intenţiona să devină acţionarul majoritar al companiei, acestlucru s-a întâmplat abia doi ani mai târziu. În iunie 2007 celedouă părţi au anunţat că Uniqa a mai preluat 23% din acţiunileAstra de la omul de afaceri român, ajungând astfel la oparticipaţie de 50%, dar un an mai târziu tranzacţia a picatdeoarece vânzătorul şi cumpărătorul nu s-au înţeles la preţ. Întretimp, austriecii au început să vâneze oportunităţi de achiziţie pepiaţa locală a asigurărilor, participând în 2007 şi 2008 lalicitaţiile pentru vânzarea BT Asigurări şi Asiban, pe care însă nule-au câştigat deoarece au oferit mai puţin decât competitorii. Înfinal, Uniqa a preluat Unita, companie a altui grup austriac,Vienna Insurance. După achiziţie, Unita şi-a schimbat numele înUniqa Asigurări.

Problemele dintre austrieci şi Adamescu au început imediat dupăaceastă achiziţie, omul de afaceri spunând că Uniqa nu avea dreptulsă cumpere un asigurător local fără acordul lui, deoarece cei doiaveau un parteneriat care prevedea că orice achiziţie va firealizată de comun acord. Pe de altă parte, austriecii au declaratla acel moment, toamna lui 2008, că nu mai aveau nicio obligaţiefaţă de Adamescu.

O altă sursă de probleme a fost schimbarea numelui AstraAsigurări în Astra-Uniqa în vara lui 2006. Disputele dintreacţionarul majoritar al asigurătorului şi austrieci au apărut dupăce Uniqa a preluat Unita şi i-a schimbat numele, iar pe piaţăactivau doi asigurători cu brandul Uniqa în nume. Potrvit surselorcitate, Adamescu este dispus să renunţe la sintagma Astra-Uniqadacă austriecii plătesc 6 milioane de euro, suma de care are nevoieAstra pentru o nouă campanie de promovare cu noul nume, informareaclienţilor şi alte activităţi de promovare. Austriecii nu sunt deacord cu această sumă, iar o valoare finală va fi stabilită până lasfârşitul anului, odată cu finalizarea tranzacţiei.

Astra Asigurări a încheiat primul trimestru cu prime brutesubscrise de 330 mil. lei (78 mil. euro), în creştere cu 66% faţăde aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce a apăsat puternicpedala de acceleraţie pe piaţa RCA (asigurări de răspundere civilăauto obligatorie). Poliţele RCA au reprezentat 60% din subscrierilecompaniei în primele trei luni din acest an. Mulţi asigurătoriîncearcă să îşi majoreze cota de piaţă pe baza poliţelor RCA, chiardacă susţin că aceasta este una dintre cele mai păguboase linii debusiness. Profitul net al Astra a urcat cu 12% în această perioadă,până la 4,85 mil. lei (1,2 mil. euro), potrivit datelor publicatepe BVB (compania este listată).

Filmul evenimentelor

  • Iunie 2005: Grupul austriac Uniqa cumpără 27% din acţiunileAstra cu 10 mil. euro.
  • Decembrie 2005: Dan Adamescu ajunge la o înţelegere cuSIF-urile care deţin acţiuni la Astra şi le cumpără pachetul lor deaproape 5% cu 3 mil. euro.
  • Iunie 2006: Numele Astra Asigurări se schimbă în Astra-Uniqa.Acţionarii discută delistarea companiei de pe piaţa RASDAQ a Burseide Valori Bucureşti, dar până la urmă acest lucru nu seîntâmplă.
  • Aprilie 2007: Austriecii de la Uniqa anunţă că sunt interesaţide preluarea pachetului majoritar al Astra de la Adamescu.
  • Iunie 2007: Uniqa şi Adamescu anunţă că au semnat un contractprin care omul de afaceri le vinde 23% din acţiuni, astfel încâtaustriecii să devină majoritari.
  • Iulie 2007: Austriecii spun că sunt interesaţi să mai cumpereacţiuni la Astra.
  • Octombrie 2007: Uniqa intră în competiţia pentru achiziţia BTAsigurări, companie vânată şi de grupurile Aegon şi Groupama. Înfinal, BT Asigurări este preluată de Groupama.
  • Ianuarie 2008: După ce a ieşit din cursa pentru BT, Uniqaîncearcă să preia Asiban, companie achiziţionată în final tot deGroupama.
  • Mai 2008: În sfârşit, Uniqa reuşeşte să cumpere integral osocietate de asigurări (de la grupul VIG), Unita, care îşi vaschimba ulterior numele în Uniqa Asigurări.
  • Septembrie 2008: Apar primele semne de întrebare cu privire lapreluarea controlului Astra de către Uniqa. Tranzacţia pică pentrucă cele două părţi nu se înţeleg la preţ.
  • Noiembrie 2008: Uniqa şi Adamescu intră într-o puternicădispută cu privire la asocierea numelui Uniqa cu cel al Astra însintagma Astra-Uniqa.
  • 2010: Adamescu ajunge la un acord cu Uniqa pentru a cumpăraînapoi pachetul de 27% vândut în 2005.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO