Adamescu cumpără înapoi 27% din Astra de la austrieci

Autor: Angela Placinta 05.07.2010

Omul de afaceri Dan Adamescu, acţionarul majoritar al Astra Asigurări, va cumpăra înapoi pachetul de 27% din acţiunile asigurătorului vândut către austriecii de la Uniqa în 2005, tranzacţia urmând să fie finalizată până la sfârşitul anului, au declarat pentru ZF surse din piaţă.

Adamescu deţine în prezent 70% din acţiunile Astra, care ocupă primul loc în clasamentul asigurătorilor de pe piaţa locală după primul trimestru. În 2005, omul de afaceri a încasat 10 mil. euro de la austrieci pentru pachetul de acţiuni vândut.

"Există o înţelegere ca până la sfârşitul anului să se facă transferul pachetului de 27%, aproximativ în aceleaşi condiţii de preţ ca în 2005", au precizat sursele citate.

Dan Adamescu nu a putut fi contactat până la închiderea ediţiei.

Cei cinci ani în care Uniqa a deţinut acţiuni la Astra au adus probleme în relaţia Adamescu-austrieci. Deşi la început, în 2005, Uniqa intenţiona să devină acţionarul majoritar al companiei, acest lucru s-a întâmplat abia doi ani mai târziu. În iunie 2007 cele două părţi au anunţat că Uniqa a mai preluat 23% din acţiunile Astra de la omul de afaceri român, ajungând astfel la o participaţie de 50%, dar un an mai târziu tranzacţia a picat deoarece vânzătorul şi cumpărătorul nu s-au înţeles la preţ. Între timp, austriecii au început să vâneze oportunităţi de achiziţie pe piaţa locală a asigurărilor, participând în 2007 şi 2008 la licitaţiile pentru vânzarea BT Asigurări şi Asiban, pe care însă nu le-au câştigat deoarece au oferit mai puţin decât competitorii. În final, Uniqa a preluat Unita, companie a altui grup austriac, Vienna Insurance. După achiziţie, Unita şi-a schimbat numele în Uniqa Asigurări.

Problemele dintre austrieci şi Adamescu au început imediat după această achiziţie, omul de afaceri spunând că Uniqa nu avea dreptul să cumpere un asigurător local fără acordul lui, deoarece cei doi aveau un parteneriat care prevedea că orice achiziţie va fi realizată de comun acord. Pe de altă parte, austriecii au declarat la acel moment, toamna lui 2008, că nu mai aveau nicio obligaţie faţă de Adamescu.

O altă sursă de probleme a fost schimbarea numelui Astra Asigurări în Astra-Uniqa în vara lui 2006. Disputele dintre acţionarul majoritar al asigurătorului şi austrieci au apărut după ce Uniqa a preluat Unita şi i-a schimbat numele, iar pe piaţă activau doi asigurători cu brandul Uniqa în nume. Potrvit surselor citate, Adamescu este dispus să renunţe la sintagma Astra-Uniqa dacă austriecii plătesc 6 milioane de euro, suma de care are nevoie Astra pentru o nouă campanie de promovare cu noul nume, informarea clienţilor şi alte activităţi de promovare. Austriecii nu sunt de acord cu această sumă, iar o valoare finală va fi stabilită până la sfârşitul anului, odată cu finalizarea tranzacţiei.

Astra Asigurări a încheiat primul trimestru cu prime brute subscrise de 330 mil. lei (78 mil. euro), în creştere cu 66% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după ce a apăsat puternic pedala de acceleraţie pe piaţa RCA (asigurări de răspundere civilă auto obligatorie). Poliţele RCA au reprezentat 60% din subscrierile companiei în primele trei luni din acest an. Mulţi asigurători încearcă să îşi majoreze cota de piaţă pe baza poliţelor RCA, chiar dacă susţin că aceasta este una dintre cele mai păguboase linii de business. Profitul net al Astra a urcat cu 12% în această perioadă, până la 4,85 mil. lei (1,2 mil. euro), potrivit datelor publicate pe BVB (compania este listată).

Filmul evenimentelor