Bănci și Asigurări

Activele Raiffeisen au scazut cu 1,9% in trimestrul I

09.05.2008, 20:23 5

Activele grupului Raiffeisen Bank pe piata locala au scazut cu 1,9% in trimestrul intai (T1), pana la 5,49 miliarde de euro, potrivit datelor publicate la Viena.
Comparativ cu martie anul trecut, activele detinute de grup pe piata locala marcheaza o crestere cu 13%. Aceste date includ atat activele din bilantul local al Raiffeisen Bank Romania, cat si finantarile externalizate catre banca-mama. La sfarsitul anului trecut, austriecii aveau active pe piata locala inregistrate direct in bilantul de la Viena in valoare de 1,2 miliarde de euro.
Aceasta este prima data dupa un sir lung de ani cand o banca de top anunta o diminuare a activelor.
Anul trecut UniCredit-Tiriac a inregistrat o scadere a activelor raportate in euro, insa doar in bilantul local, pe fondul evolutiei cursului si al externalizarii unor finantari importante catre banca-mama.
Raiffeisen a inceput anul trecut o extindere rapida a retelei teritoriale, in conditiile in care ramasese mult in urma fata de celelalte banci de top, care puneau accent pe imbunatatirea prezentei teritoriale.
Astfel, austriecii au deschis in cele 12 luni incheiate in martie 160 de unitati, ajungand astfel sa opereze o retea de 455 de agentii si sucursale. BCR, cea mai mare banca din sistem cu active de 17,5 miliarde de euro, are o retea de peste 580 de unitati. BRD-SocGen, al doilea jucator in functie de active, opereza peste 800 de unitati teritoriale, avand de altfel cea mai mare retea dintre bancile private si a doua din sistemul bancar, dupa cea a CEC.
Pe fondul extinderii retelei teritoriale, Raiffeisen a fost nevoita sa angajeze masiv.
Astfel, in martie banca avea 6.285 de salariati, cu 1.358 mai multi decat in urma cu un an.
Raiffeisen a incetinit viteza de crestere a activelor inca de anul trecut. Potrivit datelor de la Viena, activele grupului din Romania au urcat in 2007 cu numai 19%, pana la 5,6 miliarde de euro. In bilantul local banca a pastrat expuneri de numai 4,4 miliarde de euro, cresterea fiind de 7%.
Raiffeisen ajunge astfel sa fie aproape ajunsa din urma de jucatori mai mici din sistem, care castiga teren si pregatesc deschiderea luptei pentru pozitia a treia.
Saptamana aceasta, Volksbank, care era la sfarsitul anului trecut a opta banca din sistem, a anuntat ca a ajuns la active de 4,02 miliarde de euro, depasind astfel marginal Banca Transilvania, un jucator care se afla pe locul patru in decembrie anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO