Bănci și Asigurări

Actiunile bancilor in topul rulajelor, dar cu aprecieri modeste

10.03.2005, 00:00 24

Actiunile celor mai mari banci listate pe piata de capital, BRD si Banca Transilvania, au fost ieri cele mai tranzactionate titluri din piata, cu aprecieri la nivelul preturilor de inchidere, dar brokerii sunt in general destul de pesimisti in ceea ce priveste potentialul de crestere al acestor actiuni pe termen scurt.


"Anul trecut cand BRD era 28.000 lei/actiune, eu spuneam ca actiunea e supraevaluata. Dupa un an de zile, pretul titlurilor bancii s-a dublat si din nou spun ca actiunea e supraevaluata comparativ cu situatia economico-financiara din acest moment. Este posibil ca si peste un an pretul sa fie din nou dublu fata de pretul actual. Pentru investitori conteaza foarte mult si perioada de timp in care trebuie sa detina actiunile astfel incat acestea sa le aduca castiguri importante. In 2004, unii investitori a trebuit sa astepte pana in octombrie ca pretul actiunilor BRD sa inceapa sa creasca mai puternic. Eu cred ca si in acest an, daca banca nu va derula o majorare de capital, actiunile BRD nu vor mai inregistra cresteri importante pana in septembrie", a comentat Grigore Chis, director de tranzactionare la societatea de brokeraj SSIF Broker.


Brokerii spun astfel ca evolutia actiunilor BRD va fi influentata intr-o foarte mare masura de ce va anunta banca la data de referinta. Daca in loc de o majorare de capital se va hotari acordarea de dividende, brokerii spun ca se va repeta situatia de anul trecut, cand cursul titlurilor a scazut.


Banca Transilvania, cel mai probabil, isi va mentine politica din ultimii ani si va derula o majorare de capital, dar brokerii spun ca nu e sigur daca o astfel de decizie va mai determina cresteri mari de curs. "Majorarea de capital e inclusa in pretul actiunilor din februarie si chiar daca investitorii romani sunt in general foarte interesati de astfel de majorari, e greu de spus daca din nou cursul va inregistra aprecieri importante", considera Chis.



In acelasi timp, brokerii precizeaza ca investitorii straini nu cumpara actiuni ale bancilor pentru eventuale majorari de capital. "Ei intra pe banci datorita perspectivei de crestere pe care o are sectorul bancar romanesc si datorita acelui indicator ROE (n. red. - rentabilitatea capitalurilor proprii). Plus ca acesti investitori au in vedere un orizont de timp mai indelungat pentu investitiile lor", spune Chis.



Cu actiunile Bancii Transilvania s-au realizat ieri tranzactii de 75,2 miliarde de lei (2 milioane de euro), ultimul pret fiind de 14.200 lei/actiune, in crestere cu 0,7% fata de cotatia precedenta. Actiunile BRD au castigat peste 2%, inchizand la 56.000 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a fost de 32,3 mld. lei (0,9 milioane de euro). catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO