Bănci și Asigurări

Actionarii minoritari au taxat neacordarea de actiuni gratuite de catre BRD

15.04.2005, 19:29 28

Actiunile BRD au pierdut ieri peste 5%, actionarii minoritari ai bancii amendand astfel hotararea conducerii BRD de a nu derula o majorare de capital prin oferirea de actiuni gratuite, asa cum piata se astepta. In schimb, banca a decis sa realizeze aceasta majorare prin modificarea valorii nominale a actiunilor de la 5.000 lei la 10.000 lei, concomitent cu injumatatirea numarului total de titluri.

"A avut loc o dezamagire a investitorilor care asteptau o majorare prin oferirea de actiuni gratuite, in lipsa unei astfel de majorari, investitorii preferand sa-si indrepte interesul spre Banca Transilvania, mai ales ca aceasta, pe langa faptul ca ofera actiuni gratuite, si-a propus si un ritm de crestere a rezultatelor superior celui din cazul BRD. De asemenea, investitorii tin cont si de faptul ca Banca Transilvania se afla intr-un proces de expansiune agresiv. Totusi, cred ca in perioada urmatoare se va reface echilibrul dintre cerere si oferta la BRD", a comentat Adrian Zoicas - Ienciu, analist la SSIF Broker. Actiunile Bancii Transilvania vor reveni azi la tranzactionare, dupa ce au fost suspendate pentru intrunirea AGA.

Raportarea unor rezultate bune de BRD pentru anul trecut nu a ajutat cotatia din piata a bancii, investitorii acordand o atentie mai mare perspectivei de crestere a rezultatelor din acest an, care, potrivit conducerii bancii, vor avansa cu un ritm mai redus decat cel din 2004. Reprezentantii BRD au declarat ca spera sa inregistreze o crestere in termeni reali a profitului de 10%, dupa ce anul trecut ritmul de crestere a fost de aproximativ 40%. BRD a raportat pentru 2004 un profit net de 91 milioane de euro si active totale de aproximativ 2,3 miliarde de euro. Incetinirea cresterii bancii, potrivit estimarii pentru acest an, se datoreaza in principal tendintei de reducere a marjelor de dobanda care se resimte pe piata.

Actiunile BRD au fost tranzactionate ieri la inchidere la pretul de 50.000 lei/actiune, in scadere cu 5,7% fata de sedinta precedenta. Tranzactiile cu aceste titluri au insumat 27,7 miliarde de le (0,7 milioane de euro).

Banca este controlata de grupul financiar francez Societe Generale, care detine 58,3% din actiuni. Principalii actionari minoritari sunt Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si cele cinci SIF-uri. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO