Bănci și Asigurări

Accelerarea datoriei externe a umflat costul cu dobanzi si rate pana la 7,5 mld. euro in 2007

Accelerarea datoriei externe a umflat costul cu dobanzi si rate pana la 7,5 mld. euro in 2007

Click pentru imaginea marita

04.04.2008, 14:21 25

In ultimii sapte ani, soldul datoriei a urcat de 2,7 ori, in timp ce volumul platilor facute in contul acesteia s-a majorat de 2,5 ori. Numai in 2007, ratele si dobanzile au crescut cu circa 1,4 miliarde de euro fata de anul precedent, respectiv cu 800 mil. euro mai mult decat "factura" pe 2006.
Ianuarie 2008 a venit cu un serviciu al datoriei de 838 mil. euro, cu 33% peste media lunara din 2007. Soldul total al datoriei externe pe termen mediu si lung s-a majorat in acelasi interval cu 8,4 miliarde de euro.
Tendinta de crestere a volumului de rate si dobanzi s-ar putea accelera in conditiile in care ultimele luni din 2007 au adus o miscare de scumpire a finantarilor din afara, inclusiv a celor acordate in anii trecuti si al caror cost depindea de parametri legati de evolutia pietei financiare internationale. In contextul in care gigantii bancari continua sa anunte pierderi masive de pe urma crizei subprime, orice stire negativa privind climatul macroeconomic din Romania poate antrena cresterea primelor de risc la liniile de finantare sau chiar oprirea unora dintre acestea.
De fapt, mult mai periculoasa este tendinta de scumpire a finantarilor pe termen scurt, al caror volum a crescut exploziv in ultimul an. Conform estimarilor bancii centrale, soldul acestui tip de datorii se ridica la aproximativ 20 mld. euro la sfarsitul lui 2007, adica de zece ori mai mult decat in 2003.
Problema nu tine atat de cresterea costului, ci de posibile restrictionari ale accesului la refinantari, respectiv la reinnoirea liniilor de credit pe masura ce ajung la scadenta. Unele companii sau institutii de credit ar putea ajunge sa se confrunte cu imposibilitatea de a primi mai departe finantare de la aceeasi banca in conditii de cost comparabile.
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a avertizat recent ca recurgerea frecventa la finantari din afara contractate pe termen scurt sporeste gradul de vulnerabilitate a economiei, indeosebi in contextul turbulentelor consemnate pe pietele financiare internationale.
O contributie importanta la cresterea rapida a datoriei externe pe termen scurt vine si din practica din ce in ce mai extinsa a bancilor locale de a "exporta" credite in bilanturile bancilor-mama sau surori pentru a evita costul rezervelor minime obligatorii si, mai nou, cel al provizioanelor suplimentare pe care sunt obligate sa le constituie in contul creditelor in valuta. De altfel, sistemul bancar in ansamblu are o expunere masiva fata de liniile de finantare atrase din afara. De exemplu, la sfarsitul lunii ianuarie bancile aveau datorii externe de circa 19,8 miliarde de euro, in crestere cu 75% fata de nivelul inregistrat in ianuarie 2007.
In acelasi timp, activele externe ale bancilor de-abia insumau aproape 1,4 miliarde de euro, in crestere cu 58% fata de nivelul din urma cu un an.
Cat priveste dinamica datoriei externe pe termen mediu si lung acumulata de Romania, o sursa semnificativa de crestere au devenit in ultimul an depozitele constituite de straini in bancile locale si care sunt tratate tot ca pasive externe.
Conform datelor statistice colectate de Banca Nationala, la sfarsitul lunii ianuarie 2008 strainii detineau depozite la termen in valoare de 3,25 miliarde de lei.
Nivelul acestor depozite a ajuns sa se reflecte si in serviciul datoriei externe: numai in ianuarie bancile au platit dobanzi si posibil retrageri in valoare de circa 335 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO