Bănci și Asigurări

ABN Amro si fondurile Old Lane si Rubicon investesc 100 mil. euro intr-o companie de credite ipotecare

ABN Amro si fondurile Old Lane si Rubicon investesc 100 mil. euro intr-o companie de credite ipotecare

Carmen Retegan (49 de ani), CEO al Verida Credit, a plecat de la Domenia in urma cu cateva luni

05.06.2008, 19:10 149

ABN Amro si fondurile de investitii Old Lane (detinut de gigantul american Citi) si Rubicon Partners vor investi peste 100 de milioane de euro in dezvoltarea unei companii specializate pe credite ipotecare, Verida Credit. Compania a fost inscrisa deja la BNR in Registrul General al institutiilor financiare nebancare.
Verida Credit este condusa de Carmen Retegan, fostul CEO al Domenia Credit, unul dintre cei mai mari jucatori specializati pe credite ipotecare, detinut de americanii de la GE Money.
Retegan, 49 de ani, a plecat de la Domenia in urma cu cateva luni, dupa ce a condus compania inca de la infiintare, din 2003. "Consideram ca piata ipotecara din Romania dispune de un potential foarte mare si de aceea am decis sa investim in acest segment de piata. Prin aceasta dorim sa raspundem cererii crescute pentru produsele ipotecare. Pe piata locala, Verida Credit va oferi exclusiv credite ipotecare si imobiliare, adresandu-se unei game largi de clienti", a declarat Retegan.
Verida Credit va deveni astfel competitorul direct al Domenia, avand in plan sa acorde in urmatorul an si jumatate credite de circa 100 de milioane de euro, potrivit unor declaratii anterioare ale lui Ovidiu Demetrescu, actionar minoritar al companiei si unul dintre cei care au lucrat la proiectul infiintarii acesteia.
Pentru a face o comparatie, Domenia a acordat in prima jumatate a anului trecut credite in valoare de 35 de milioane de euro, in crestere cu 250% fata de aceeasi perioada din 2006. Pentru al doilea semestru, compania isi planificase sa acorde imprumuturi de 40 de milioane de euro. Domenia nu a publicat inca rezultatele pentru anul trecut si nici pentru primele luni din acest an.
Din echipa de management a Verida Credit mai face parte Dorian Klein, care detine functia de presedinte. Klein a lucrat timp de 25 de ani in domeniul bancar, printre functiile ocupate fiind cea de European Head of Principal and Structured Finance la banca Merrill Lynch.
Directorul de operatiuni al companiei este Georges Brua, care timp de 15 ani a ocupat pozitii de top in departamentele de administrare a riscului din companiile GE Money si Euler-Hermes.
Potrivit reprezentantilor Verida, compania va avea 150 de angajati pana la sfarsitul anului viitor.
Intr-un interviu acordat ZF la inceputul lunii februarie, Ovidiu Demetrescu a precizat ca planul Verida Credit este ca in cinci-sase ani de la lansare sa ajunga la un portofoliu de credite acordate de un miliard de euro.
De asemenea, in circa doi ani, Verida Credit ar putea trece de break-even (veniturile sa depaseasca cheltuielile).
Compania mizeaza pe rata rapida de crestere a creditelor ipotecare si pe ponderea inca redusa a acestora in Produsul Intern Brut. Reprezentantii Verida Credit estimeaza ca ritmul anual de crestere a creditelor ipotecare de peste 75% se va mentine si in urmatorii ani. Ei afirma ca, in prezent, doar 1,5% din locuintele din Romania sunt cumparate cu ajutorul unui credit ipotecar, fata de 60-90% in Europa de Vest si America de Nord.
"Spre deosebire de alte tari est-europene, piata ipotecara din Romania raportata la PIB este de aproximativ 3,4%, fata de media tarilor est-europene de 15%. Comparativ cu pietele din Europa de Vest, diferentele sunt si mai mari (45-90% din PIB). Deoarece veniturile inregistreaza o crestere anuala de 20%, iar preturile imobilelor se estimeaza a creste cu 15-20% pe an, Verida considera ca piata ipotecara din Romania dispune de o pozitie favorabila extinderii in urmatorii 5 -10 ani", au precizat oficialii Verida Credit.
Creditele ipotecare au ajuns anul trecut la un sold de 4,4 miliarde de euro, printre putinele companii specializate pe acest segment numarandu-se si Imocredit, societate detinuta de fostul presedinte al Bancii Transilvania, Iosif Pop.
In urmatoarea perioada, bancile pregatesc o inasprire a conditiilor de obtinere a tuturor tipurilor de credite, in special a celor ipotecare, dupa ce in primele trei luni ale acestui an ar fi avut loc o relaxare, arata un sondaj realizat de BNR si prezentat recent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO