Bănci și Asigurări

A treia banca din Romania, invinsa in instanta. Gandul va spune cum scapati de clauzele abuzive

A treia banca din Romania, invinsa in instanta. Gandul va spune cum scapati de clauzele abuzive
23.05.2010, 16:09 55

Pentru prima oara in Romania, o instanta de judecata a declaratabuzive clauzele din contractele de creditare ale unei banci. "Peteava" sunt si alte procese intentate de ANPC, scrie Gandul.

Clauzele prin care a treia banca din sistemul bancar romanesc,dupa valoarea activelor, a putut majora dobanzile fara consultareaclientului dar si cele referitoare la aplicarea comisionului derisc au fost catalogate drept abuzive de o sentinta a JudecatorieiSectorului 2 din Capitala. Este prima sentinta judecatoreasca deacest fel, care da castig de cauza clientilor unei banci, insa arputea urma si altele, deoarece mai sunt procese pe rol.

Judecatoria Sectorului 2 a admis sesizarea Autoritatii Nationalepentru Protectia Consumatorilor (ANPC) impotriva Volksbank Romania,actiune depusa in instanta de autoritate dupa ce a fost sesizataprin 19 plangeri formulate de clientii bancii.

"Banca isi rezerva dreptul de a revizui structura ratei dobanziicurente in cazul aparitiei unor schimbari semnificative pe piatamonetara" - aceasta este una dintre clauzele considerare abuzive deinstanta. Judecatoria a stabilit ca sunt abuzive si clauzele princare banca solicita sume suplimentare din cauze cum ar fi "potaparea, la data semnarii sau ulterior, modificari de interpretareale oricarei legi", sau prevederi si reglementari aplicabile, "caresupun Banca la orice impozit, taxa cu privire la creditele acordatesau la obligatiile sale de a acorda credite sau care schimba bazade impozitare pentru suma principala si dobanzi la crediteleacordate sau care se refera la orice alte sume datorate rezultanddin Conventie cu privire la creditele acordate sau la obligatia sade a acorda credite in conformitate cu prevederile legale in bazacarora functioneaza si este organizata banca".

Despre cum puteti sa scapati de clauzele abuziveale contractelor de creditare cu bancile romanesticititi pe www.gandul.info.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO