A treia banca din Romania, invinsa in instanta. Gandul va spune cum scapati de clauzele abuzive

Ziarul Financiar 23.05.2010

Pentru prima oara in Romania, o instanta de judecata a declarat abuzive clauzele din contractele de creditare ale unei banci. "Pe teava" sunt si alte procese intentate de ANPC, scrie Gandul.

Clauzele prin care a treia banca din sistemul bancar romanesc, dupa valoarea activelor, a putut majora dobanzile fara consultarea clientului dar si cele referitoare la aplicarea comisionului de risc au fost catalogate drept abuzive de o sentinta a Judecatoriei Sectorului 2 din Capitala. Este prima sentinta judecatoreasca de acest fel, care da castig de cauza clientilor unei banci, insa ar putea urma si altele, deoarece mai sunt procese pe rol.

Judecatoria Sectorului 2 a admis sesizarea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) impotriva Volksbank Romania, actiune depusa in instanta de autoritate dupa ce a fost sesizata prin 19 plangeri formulate de clientii bancii.

"Banca isi rezerva dreptul de a revizui structura ratei dobanzii curente in cazul aparitiei unor schimbari semnificative pe piata monetara" - aceasta este una dintre clauzele considerare abuzive de instanta. Judecatoria a stabilit ca sunt abuzive si clauzele prin care banca solicita sume suplimentare din cauze cum ar fi "pot aparea, la data semnarii sau ulterior, modificari de interpretare ale oricarei legi", sau prevederi si reglementari aplicabile, "care supun Banca la orice impozit, taxa cu privire la creditele acordate sau la obligatiile sale de a acorda credite sau care schimba baza de impozitare pentru suma principala si dobanzi la creditele acordate sau care se refera la orice alte sume datorate rezultand din Conventie cu privire la creditele acordate sau la obligatia sa de a acorda credite in conformitate cu prevederile legale in baza carora functioneaza si este organizata banca".

Despre cum puteti sa scapati de clauzele abuzive ale contractelor de creditare cu bancile romanesti cititi pe www.gandul.info.