Bănci și Asigurări

75 de banci si 135 de asiguratori europeni ameninta piata cu servicii oferite direct

75 de banci si 135 de asiguratori europeni ameninta piata cu servicii oferite direct

Sucursalele clasice ar putea resimti presiunea vanzarilor de la distanta ale bancilor si asiguratorilor din UE

12.09.2007, 16:05 21

Numarul bancilor straine care vor sa ofere servicii in mod direct a ajuns la 75 la sfarsitul lui august, arata datele BNR, in timp ce 135 de asiguratori nerezidenti si-au aratat interesul pentru piata locala.
De la inceputul anului, bancile si companiile de asigurari din spatiul comunitar european pot sa deruleze operatiuni pe piata locala fara sa mai aiba nevoie de licenta din partea BNR sau a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, actionand doar sub supravegherea autoritatii monetare din tara de origine.
Numai in luna august opt noi institutii de credit straine au notificat BNR privind oferirea de servicii direct pe piata locala.
Din nou, pe lista apar atat banci care nu au o prezenta locala, cat si jucatori care opereaza deja prin intermediul unor subisidiare. Spre exemplu, al doilea mare grup israelian - Leumi Bank - va oferi servicii direct prin subsidiara londeza, desi a cumparat anul trecut o banca pe piata locala.
Pe lista celor care au depus notificari in august sunt prezente si nume mari de pe piata londoneza, precum Barclays Bank sau Abbey National Treasury Services.
Totodata, o subsidiara din Austria a grupului german Allianz a depus notificare. Pe lista mai apar o banca italiana - Micos Banca, una germana - Aareal Bank si una maghiara - Ella Elso.
Majoritatea numelor mari din industria financiara mondiala se afla pe lista BNR. Cu toate acestea, pe piata bancara locala nu s-au produs schimbari majore de la inceputul anului. De altfel, bancherii locali spun ca strainii isi fac simtita prezenta mai ales pe piata finantarilor mari sau pentru municipalitati. In aceste cazuri, bancile locale sunt penalizate de costurile administrative ridicate impuse de BNR.
Astfel, majoritatea grupurilor care opereaza subsidiare pe piata locala au ales varianta de a notifica si oferirea de servicii in mod direct.
In sectorul asigurarilor, 135 de companii din Spatiul Economic European au anuntat de la inceputul anului Comisia de Supraveghere a Asigurarilor cu privire la intentia de a intra pe piata romaneasca. Majoritatea asiguratorilor care au profitat de libera circulatie a serviciilor sunt din Marea Britanie (43 de companii), Irlanda (12), Austria (11), Franta (11), Germania (11) si Olanda (7). Ceva mai putine companii au venit din tari ca Ungaria (6 asiguratori), Suedia (5), Spania (5), Luxemburg (5), Italia (4), Belgia (2), Danemarca (2), Liechtenstein (2), Malta (2), Polonia (2), Gibraltar (2), Cehia (1), Finlanda (1) si Bulgaria (1).
Printre cei care vor sa vanda polite in Romania se numara subsidiare ale unor mari companii internationale, unele deja prezente pe piata locala, cum ar fi grupul german Allianz, austriecii de la Vienna Insurance Group, americanii de la AIG, grupul francez AXA, australienii de la QBE sau Swiss Reinsurance.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO