Bănci și Asigurări

49,3 milioane de euro pe zi: nota de plată a românilor pentru evaziunea fiscală. Cinci metode de furt

49,3 milioane de euro pe zi: nota de plată a românilor...

Autor: Gândul

01.11.2013, 12:13 2534

Statul a pierdut, doar anul trecut, aproximativ 18 miliarde de euro din cauza evaziunii fiscale, respectiv 49,3 milioane de euro pe zi. Evaziunea fiscală generată de neîncasare TVA "a contribuit" cel mai mult, circa 60%,  la suma care nu a mai ajuns în 2012 în visteria statului.

Pe lângă aceasta, munca "la negru" a 23% din totalul salariaţilor din economie a creat, la rândul ei, o "gaură" de 4 miliarde de euro, nivelul său aflându-se de la an la an în creştere, conform Raportului anual al Consiliului Fiscal, aferent anului 2012.

Totodată, doar din două dintre marile ramuri ale economiei, respectiv cea a băuturilor alcoolice şi cea a produselor alimentare, din cauza evaziunii nu ajung la stat în total 2,51 miliarde de euro, pe an.

La toate acestea se adaugă şi prejudiciile aduse de contrabandiştii de ţigări care îşi asumă riscuri mari în încercarea de a aduce astfel de produse în România, fie ascunse în pubele, fie cu "cârca" sau sub acoperirea unor cortegii funerare, dar care nu renunţă la astfel de practici pentru că afacerile sunt mult prea profitabile.

Evaziune fiscală îi afectează indirect pe toţi românii, statul fiind nevoit să adopte o serie de măsuri pentru a acoperi găurile din buget: taxe şi impozite.

Citiţi articolul integral pe www.gandul.info

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO