Auto

Super-avionul creat de Airbus care poate zbura cu o greutate de 370 de tone. Galerie FOTO

S-au construit numai cinci avioane Beluga

Autor: Octavian Calei

23.03.2013, 19:50 2425

Unul dintre cele mai mari mijloace de transport din lume, Beluga, este produs de Airbus pentru a transporta piese de avioane şi este capabil de a se ridica de la sol cu o greutate totală de 370 de tone, fiind cea mai ciudată privelişte care poate fi observată pe cer, scrie Business Insider.

Afacerile producătorului european de aparate de zbor sunt pe val, compania tocmai a încheiat o tranzacţie de 24 de miliarde de dolari (18,5 mld. euro) cu operatorul indonezian Lion Air care a achiziţionat avioane A320. Airbus lucrează la dezvoltarea unui nou model de avion, A350 XWB, care va concura cu 787 Dreamliner produs de Boeing.

Sediul Airbus este în Toulouse, Franţa dar produce avioanele în Marea Britanie, Spania, Germania şi China. Pentru a transporta aripile şi fuselajele avioanelor construite de la o fabrică la alta, compania foloseşte Beluga, mega avionul creat special pentru această sarcină.

Beluga a fost dezvoltat în anii 90 şi împrumută de la A300 aripile, motoarele, trenul de aterizare şi partea de jos a fuselajului. Beluga are una dintre cele mai mari capacităţi de transport din lume.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO