Auto

"Rabla" 2010 şi utilitarele au majorat cu 25% piaţa auto în ianuarie

"Rabla" 2010 şi utilitarele au majorat cu 25% piaţa auto în ianuarie

Autor: Bogdan Alecu

20.02.2011, 23:46 50

Piaţa vehiculelor comerciale a depăşit-o pe cea a autoturismelorîn ceea ce priveşte creşterea din prima lună a anului, potrivitstatisticilor Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor deAutomobile (APIA). În condiţiile în care utilitarele au avansat cupeste 80%, la aproape 1.000 de unităţi, autoturismele au crescut cu16%, la 4.400 de maşini.

"Cel mai bun semnal din ianuarie îl reprezintă faptul că aurevenit pe plus vânzările de vehicule comerciale, iar acest lucruindică faptul că economia României începe

să-şi revină. Nu ne aşteptăm ca această creştere accelerată săaibă loc în întreg anul 2011, dar estimăm că acest segment va fiprintre cele mai dinamice", a spus Fabrice Cambolive,admi­nistratorul unic al Renault-Nissan România, importa­torulcelor două mărci pe piaţa locală.

Piaţa auto locală a atins în ianuarie un volum total de peste5.400 de autovehicule, în creştere de aproape 25% faţă de perioadasimilară a anului trecut, acesta fiind primul început pozitiv dinultimii trei ani.

"Comparativ cu perioada similară a anului trecut, vânzările demaşini au crescut în ianuarie, ceea ce reprezintă un semn pozitivşi pentru următoarele luni", a spus Cambolive.

În condiţiile în care în acest an programul "Rabla" va începecel mai probabil pe 20 martie, potrivit declaraţiilor ministruluimediului Laszlo Borbely, vânzările de autoturisme ar putea revenipe minus sau cel mult să atingă acelaşi nivel ca în 2010.

"Efectele noului program de casare le vom vedea însă la finelelunii martie, după demararea programului şi de­sigur în aprilie. Peacest fond luna februarie va fi una slabă din punctul de vedere alvânzărilor, dar va fi la un nivel similar cu februarie 2010", asubliniat Fabrice Cambolive.

Anul trecut în februarie vânzările de autoturisme au atins unnivel de aproape 3.900 de autoturisme, în creştere cu aproape 14%faţă de decembrie, dar la o treime faţă de o lună normală.

"Acum piaţa autoturismelor trece printr-un moment de tranziţie,iar în astfel de intervale întotdeauna piaţa este la un nivelscăzut. Potenţialul îl vom vedea după ce va reîncepe programul decasare", a spus Cambolive.

Dintre primele cinci mărci cu cele mai mari creşteri din lunaianuarie, trei reprezintă mărci de vehicule comerciale, potrivitstatisticilor APIA. Cea mai mare creştere a fost înregistrată decamioanele Scania, vânzările acestora crescând de la două unităţiîn ianuarie 2010 la aproape 40 luna trecută. În cazul DAF şi MANavansul a fost de aproape 130%, fiind în grafic cu tendinţaanunţată de jucătorii din piaţă, care se aşteaptă la o dublare apieţei camioanelor în acest an.

"Nu este o surpriză faptul că vânzările de autoturisme aucrescut cu mai puţin decât comercialele deoarece piaţa maşinilorpentru persoane fizice este puternic influenţată de programul«Rabla». Când programul de casare va reîncepe în acest an, vomvedea potenţialul pieţei. Acum piaţa trece printr-un moment detranziţie, iar în astfel de intervale întotdeauna piaţa este la unnivel scăzut", a spus Fabrice Cambolive.

Statul vrea 500 mil. euro din taxa depoluare

Executivul estimează pentru acest an încasări din taxa auto deaproape 500 mil. euro, cu aproape 100 mil. euro peste nivelulveniturilor din taxa de poluare încasate în 2010 şi de trei ori maimult decât cele încasate în 2009, potrivit Mediafax. Astfel, cu opiaţă a automobilelor noi de aproximativ 120.000 de unităţi, iaruna a celor second-hand de 150.000 de unităţi, potrivit estimărilorAsociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) dela începutul acestui an, taxa medie plătită de către cineva careşi-a achiziţionat un automobil nou sau unul second-hand din afarăva fi de peste 1.800 de euro.

Încasările obţinute din taxa de poluare sunt vărsate la Fondulpentru Mediu, iar în bugetul de venituri şi cheltuieli pe anul 2011al Fondului aprobat recent, Guvernul a inclus venituri totaleestimate de peste 2,057 mld. lei (500 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO