Auto

Motorină versus benzină – cine câştigă „războiul” carburanţilor? Cum se poate afla unde este cel mai mic preţ la benzină sau motorină

Motorină versus benzină – cine câştigă...

Autor: Alexandru Nanu

30.04.2022, 23:00 1443

În contextul creşterii preţurilor, din ultima perioadă, la carburanţi şoferii au la îndemână o aplicaţie prin care pot afla care este cel mai bun preţ, la benzină sau motorină, din zona în care se află.

Deşi benzina s-a ieftinit, motorina a atins noi maxime istorice în România.

Pe întreg parcursul anului trecut, în România, preţurile la pompă ale motorinei şi benzinei au rămas relativ apropiate. Diferenţe uşor mai ridicate au fost în vara anului 2021, deşi ele s-au menţinut în general sub 20 de bani pe litru.

Astfel, consumatorii pot utiliza aplicaţia Monitorul Preţurilor pentru Carburanţi pentru a afla care sunt preţurile practicate de staţiile de carburanţi pentru motorină sau benzină.

O diferenţă uşor de observat a început să apară în primăvara acestui an, şi, spre deosebire de perioadele anterioare, nu a atins rapid un platou, ci s-a adâncit în ultima parte a lunii martie şi în aprilie. De la 47 de bani pe 31 martie, diferenţa a ajuns la 66 de bani pe 6 aprilie şi 68 de bani pe 11 aprilie.

În a doua zi de Paşte diferenţele dinte preţul la motorină şi cel la benzină a început să se aproprie de pragul de 1 leu.

Aplicaţia Monitorul Preţurilor a fost lansată în anul 2016 pentru Bucureşti şi Ilfov, iar în anul 2019 a fost extinsă la nivel naţional.

Conform datelor afişate de aplicaţia Monitorul Preţurilor, creşteri mari ale preţurilor carburanţilor s-au înregistrat la benzinăriile unui singur lanţ de distribuţie şi unele benzinării independente din vestul tării. Acest lucru poate fi explicat de faptul că în Ungaria preţurile carburanţilor sunt plafonate, ceea e a condus la penurie.

Investiţia în lansarea Monitorului Preţurilor s-a ridicat la 300.000 de euro, potrivit informaţiilor publicate de ZF în 2019.

Companiile de distribuţie a carburanţilor auto partenere a Monitorului preţurilor sunt: KMG International (Rompetrol), Lukoil România, MOL România Petroleum Products, NIS Petrol România (Gazprom), OMV Petrom SA şi Socar Petroleum.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO