Auto

Dacă în urmă cu patru ani se vindeau peste 400.000 de maşini, în 2012 se vor vinde cel mult 100.000

Dacă în urmă cu patru ani se vindeau peste 400.000 de maşini, în 2012 se vor vinde cel mult 100.000
30.09.2011, 14:57 786

În urmă cu patru ani, în România se vindeau peste 300.000 de maşini şi piaţa locală se apropia de liga superioară a pieţelor auto europene, scrie Business Magazin. În ultimii trei ani România a revenit în plutonul nesemnificativ, de unde revenirea aproape că nu se mai vede.

Cifrele nu arată încurajator: piaţa auto românească a scăzut cu 70% în ultimii trei ani, iar pentru 2012 se estimează tot vânzări de 100.000 de maşini. Producătorii europeni se uită încă întrebător la piaţa care le-a adus surprize mai mult decât frumoase în 2007 şi căderi neaşteptate odată cu venirea crizei. La ce se aşteaptă ei când vine vorba de România?

Răspunsul venit de la executivii Ford şi Opel Europa este totuşi optimist. Piaţa locală rămâne în continuare una cu potenţial mare de revenire. "Dacă ne uităm la datoriile pe care le au în acest moment statele europene, remarcăm că România se află printre cele cu datorii mici raportate la PIB, ceea ce înseamnă că va putea să achite mai repede aceste datorii şi să revină pe plus într-un timp mai scurt", încearcă un ton optimist Roelant de Waard, vicepreşedintele Ford Europa pentru marketing, vânzări şi service.

Declaraţia vicepreşedintelui Ford Europa vine în contextul în care vânzările de maşini în cele 27 de state ale Uniunii Europene au scăzut cu 1,3% în primele opt luni ale acestui an. Cifra este mică deoarece este o medie între creşterea susţinută de pieţe precum Germania sau Franţa care au avansat cu 11%, respectiv 0,4%, dar afectată de ţări precum Portugalia, Spania sau Grecia, care au în continuare un declin de peste 20%. Despre piaţa auto din România citiţi mai multe pe www.businessmagazin.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO