Auto

Comisia Europeană vrea să conecteze reţelele feroviare din Moldova şi Ucraina la cele din UE

Comisia Europeană vrea să conecteze reţelele feroviare...

Autor: Mediafax

21.10.2022, 16:57 341

Comisia Europeană a iniţiat un studiu de fezabilitate în scopul de a îmbunătăţi conectarea reţelelor feroviare din Ucraina şi Republica Moldova la cele din UE.

Potrivit unui comunicat al CE, ecartamentul căilor ferate utilizat în cea mai mare parte a UE este diferit de cel din Europa de Est, ceea ce îngreunează transportul de mărfuri în ambele direcţii. O soluţie la această problemă ar fi ca ecartamentul feroviar utilizat în UE să fie adoptat şi în aceste ţări vecine, şi anume din Polonia şi România în Ucraina şi Moldova.

Studiul iniţiat de CE reprezintă o etapă esenţială a pregătirii pentru îmbunătăţirea conectivităţii după război între UE, pe de o parte, şi Ucraina şi Republica Moldova, pe de altă parte.

Serviciul de consultanţă tehnică JASPERS din cadrul Băncii Europene de Investiţii (BEI) este responsabil de finalizarea studiului până în mai 2023, în strânsă cooperare cu toate ţările în cauză.

„Acest studiu face parte din măsurile pe termen mediu şi lung stabilite în Planul de acţiune privind culoarele de solidaritate şi este strâns legat şi de propunerea prezentată de Comisie în iulie 2022 privind extinderea TEN-T înspre Ucraina şi Republica Moldova. În felul acesta, pregătim terenul pentru soluţii pe termen mai lung, ajutând Ucraina să îşi organizeze schimburile comerciale de după război şi eforturile de reconstrucţie, scopul imediat fiind mai ales eliminarea decalajului de interoperabilitate de la frontiere”, a declarat Adina Vălean, comisarul pentru transporturi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO