Analiză

Teszari, singurul român din Top500 jucători din regiune

Autor: Mihaela Popescu

09.09.2010, 09:15 54

RCS&RDS, cel mai mare operator telecom controlat de unantreprenor român - Zoltan Teszari - este singura companie 100%autohtonă care a reuşit să se plaseze în top-ul celor mai mari 500de jucători din Europa Centrală şi de Est (CEE) realizat de firmade consultanţă Deloitte. Compania, cu afaceri de aproape 400 mil.euro, este pe locul 453 într-un clasament dominat de retaileri,transportatori şi giganţi din energie, în care doar Petrom şi Daciaau reuşit să intre în Top50.

Per ansamblu, România are o prezenţă slabă în clasamentul regional,deşi este a treia mare piaţă în funcţie de numărul de consumatori,după Polonia şi Ucraina. Astfel, în studiu apar doar 33 de companiiromâneşti, 27 dintre acestea fiind deţinute de investitori dinafara CEE, alte cinci firme fiind sub controlul statului.
Dacia, pariul low- cost al francezilor de la Renault, este alnouălea mare producător din regiune şi printre puţinele companii deprofil care au raportat creşteri de vânzări în 2009. "Industriaauto este cu siguranţă coloana vertebrală a sectorului de producţieal Europei Centrale şi de Est aflat încă în dificultate. FiatPolonia, Automobile Dacia România şi PCA Slovacia sunt singuriijucători din industria automotive din regiune care au raportatcreşteri ale afacerilor în 2009", precizează Tomasz Ochrymowicz,Partener pe Financial Advisory la Deloitte Central Europe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO