Analiză

Ţările din Europa centrală şi de est au puţine posibilităţi de a susţine economia; situaţia României este fragilă - Blog FT

Ţările din ECE au puţine posibilităţi de a susţine economia; situaţia României este fragilă -  Blog FT

Autor: Marius Oncu - Mediafax

11.09.2011, 16:50 1159

Statele din Europa Centrală şi de Est (ECE) au puţine posibilităţi de susţinere a economiei în contextul impactului actualelor turbulenţe financiare asupra creşterii, iar situaţia României este atât de fragilă încât a fost nevoită să încheie un nou acord cu FMI, potrivit unui blog găzduit de Financial Times.

Nervozitatea privind Grecia, şocul demisiei germanului Jurgen Stark din consiliul executiv al Băncii Centrale Europene şi temerile privind perspectivele economice şi finanţarea au afectat puternic, vineri, bursele din Europa Centrală şi de Est, potrivit blogului FT.

"Nu datorăm nimic, nu plătim nimic, nu vindem nimic" - scandările protestatarilor din Grecia

Jim Rogers, investitorul care a prăbuşit lira sterlină alături de Soros: Dacă Grecia intră în default, cumpăraţi cât de mult euro puteţi

Îngrijorarea tot mai mare privind încetinirea economiei în Europa de Vest, cea mai mare piaţă de export a statelor din regiune, a amplificat efectul. Cu excepţia Poloniei, ţările UE din Europa Centrală şi de Est sunt prea mici pentru a avea un consum intern semnificativ şi depind de cererea din Vest.

În acest context, posibilităţile pentru măsuri fiscale locale de sprijinire a economiei sunt foarte limitate, notează publicaţia.

"Ungaria este deja împovărată de datorii şi de nevoia unei consolidări fiscale. Situaţia României este atât de fragilă că a încheiat recent (în mod prudent) un nou acord cu Fondul Monetar Internaţional. Alte ţări dispun, de asemenea, de un arsenal limitat. Polonia, unde statul a accelerat împrumuturile în 2009, are un spaţiu redus de manevră, întrucât îndatorarea se apropie de nivelul maxim permis prin lege", se arată în articolul postat pe blogul FT.

În luna martie, România a decis să prelungească înţelegerea cu Fondul Monetar Internaţional, printr-un acord de tip preventiv în valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are România la FMI. Atunci, Fondul a pus la dispoziţia României o primă tranşă în valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane euro).

Noul acord cu FMI este însoţit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels