Business Internaţional

Urmează o săptămână neagră în Franţa: Primele trei bănci vor fi retrogradate de Moody's

Primele trei bănci din Franţa vor fi retrogradate de Moody's în săptămâna care urmează

Autor: Radu Racu

11.09.2011, 12:46 2398

Agenţia de rating Moody's pregăteşte o retrogradare a calificativelor acordate primelor trei bănci franceze, din cauza expunerii pe obligaţiunile greceşti, au declarat pentru Wall Street Journal surse apropiate situaţiei.

Decizia care ar putea fi anunţată în săptămâna care urmează nu surprinde pe nimeni, întrucât pe data de 15 iunie agenţia a pus sub perspectivă negativă ratingurile celor trei instituţii financiare, iar perioada de trei luni care trece de obicei de la un astfel de anunţ până la modificarea calificativului se apropie de sfârşit, au precizat sursele.

La jumătatea lunii iunie Moody's a anunţat că va reduce cu o treaptă nota acordată băncilor BNP Paribas şi Credit Agricole, şi cu două trepte calificativul Societe Generale.

Retrogradarea băncilor nu ar trebui să aibă un impact negativ asupra costurilor la care se împrumută Franţa, au mai precizat sursele. În schimb, decizia ar putea alimenta îngrijorările legate de capacitatea marilor grupuri financiare de a face faţă tensiunilor legate de criza datoriilor de stat.

Recent, directorul Deutsche Bank, Josef Ackerman, considerat drept unul dintre cei mai influenţi bancheri ai Europei, a declarat că manifestarea crizei va funcţiona ca un proces de selcţie naturală în sistem, iar băncile mici "vor fi ucise".

Temerile privind evoluţia crizei împiedică tranzacţiile de fuziune şi achiziţie şi listările la bursă care reprezintă principalele surse de venit ale băncilor de investiţii din Europa, iar încetinirea creşterii economice globale pare că amână orice speranţă de revenire către viitorul îndepărtat.

La sfârşitul lunii august, International Accounting Standards Board (IASB), care stabileşte standardele internaţionale de raportare financiară IFRS, a criticat modul inconsistent în care băncile şi companiile de asigurări au depreciat valoarea activelor pe datoria de stat a Greciei. Instituţia a protestat într-o scrisoare adresată Autorităţii Europene a Valorilor Mobiliare şi Pieţelor însă nu nominaliza vreo bancă sau vreo ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO