Analiză

Ramane valabil si in anul electoral 2004: acolo unde statul nu este stapan, afacerile telecom cresc

12.01.2004, 00:00 13

Si in anul 2004 telefonia mobila va continua sa fie motorul telecomunicatiilor din Romania. Mai precis, tonul in telecom il vor da companiile la care statul roman nu este actionar - in speta operatorii GSM900 Mobifon-Connex si Orange. Asadar, operatorii de telefonie mobila isi vor consolida pozitia pe piata, oferind la tot mai multi clienti afaceri un pachet atractiv de servicii (voce, data, Internet; fix si mobil) in dauna operatorului RomTelecom, fiind intr-o postura mult mai buna decat acesta in convergenta fix-mobil. Operatorii GSM900 detin impreuna 96% din piata, caz unic in Europa. Este meritul celor doua companii, dar si al unui context favorabil.
In acest an, putem sa ne asteptam la scaderea in continuare a tarifelor serviciilor de telefonie mobila. Sa nu uitam, ca investitiile sunt mai mici decat la telefonia fixa, iar tarifele, paradoxal, mai mari.
Campaniile publicitare lansate de operatorii GSM900 au facut din telefonul mobil un obiect personal care se identifica cu individul. Si cum in Romania la inceputul acestui an aveau telefon circa sapte milioane de persoane (peste 32% din populatia tarii; 2 milioane de noi utilizatori in 2003), dintr-o piata potentiala de circa 80% din populatia tarii, rezulta ca numarul telefoanelor mobile conectate va continua sa creasca. Astfel incat cifra de 10 milioane de utilizatori ai telefoniei mobile poate fi atinsa in anii urmatori.
Si in acest an telefonia mobila va avea o crestere exprimata prin 2 cifre, in jur de 15% -20%, astfel ca la finele acestui an numarul abonatilor ar putea depasi 8 milioane.
Probabil ca anul acesta se vor acorda licente pentru telefonia mobila de generatia a treia (3G), fara insa ca acest eveniment sa trezeasca un interes deosebit. Foarte probabil, operatorii GSM900 vor cumpara cate o licenta si vor folosi tehnologia UMTS, o tehnologie adoptata in Europa, dar care nu se poate lauda cu mari succese in aceasta zona. Problemele financiare ale operatorilor GSM900, costurile mari ale echipamentelor dar si problemele tehnologice care mai trebuie rezolvate de fabricanti, vor face ca acoperirea retelelor 3G sa fie limitata la orasele mari, sau chiar la centrul acestora, instalarea retelelor incepand probabil din anul 2005. Trebuie amintit ca, inainte de Craciun, Ungaria a decis amanarea acordarii licentelor 3G dupa admiterea in UE, adica dupa 1 ianuarie 2005. Motivul este unul simplu: lipsa de interes, piata nepregatita, probleme tehnologice, etc. Avem ce invata de la Ungaria, dar alegerile planificate pentru 2004, mai bine zis nevoia de bani a guvernului in anul electoral, ar putea face ca Romania sa insiste in acordarea licentelor 3G in 2004. Aceasta ar putea avea loc dupa clarificarea situatiei operatorului de telefonie mobila CosmoRom, aflat in mari dificultati financiare. Anul electoral ar putea fi de bun augur pentru CosmoRom, care ar putea fi salvat, dar daca decizia va intarzia prea mult ar putea fi prea tarziu, pentru ca "boala lunga - moarte sigura".



Telefonia fixa: piata convorbirilor locale ramane blocata
Pe piata convorbirilor internationale, foarte activa dupa liberalizarea de acum un an, tarifele au fost stabilite de piata, iar ca rezultate avem competitia puternica si mecanismul de reglare continua a tarifelor. Probabil acelasi lucru se va intampla si pe piata interurbana pe masura intrarii de noi competitori, care sa lupte cu RomTelecom. Singura piata blocata este cea locala unde tarifele sunt controlate. Motivul pentru care sunt controlate este ca nu avem competitie si nu avem competitie pentru ca fiind controlate piata nu este atractiva. Pentru a iesi din acest cerc vicios trebuie accelerata rebalansarea tarifelor telefoniei fixe: adica tarifele celor trei piete ( internationala, interurbana sI locala0 sa fie adaptate la costuri. In acest an sunt la rand sa scada tarifelor interurbane, pe masura intrarii de noi competitori, iar cele locale ar trebui sa creasca. Insa, din cauza anului electoral, rebalansarea tarifelor telefoniei fixe ar putea fi perturbata diminuand atractivitatea pietei locale, unde Romania are mari probleme (densitate mica, 21%, comparativ cu Europa).
Piata internationala
Competitia pe piata convorbirilor internationale va continua sa fie puternica. Diferenta dintre tarifele nerebalansate ale RomTelecom si tarifele mai mici ale celorlati operatori care folosesc tehnologia VoIP- telefonie pe suport Internet, extrem de atractiva in 2003 ar putea deveni din ce in ce mai putin atractiva si ca atare competitia tot mai puternica. Aceasta va face ca unele companii care ofera telefonie internationala prin Internet, in special cele mici, sa inceapa sa aiba probleme, pavand calea falimentelor, achizitiilor, fuziunilor.
Piata interurbana
Piata convorbirilor interurbane ar trebui sa cunoasca, in fine, competitia. Este de asteptat intrarea mai multor competitori, cum ar fi Radiocomunicatii, Telecomunicatii CFR, Teletrans, fapt care ar trebui sa conduca la reducerea tarifelor. Inca o data RomTelecom ar putea fi intr-o situatie delicata fiind fortat sa reduca si tarifele interurbane fara a putea compensa pierderile prin marirea corespunzatoare a tarifelor locale, adica prin mecanismul rebalansarii tarifelor.
Probabil ca Telecomunicatii CFR si Teletrans vor continua dezvoltarea retelelor magistrale de fibra optica, in functie si de finantare. Si alte companii vor continua dezvoltarea retelelor magistrale, insa ritmul va fi mult mai scazut. Infrastructura magistrala existenta pare a fi suficienta pentru nevoile actuale. Deja s-au auzit voci vorbind despre surplus de capacitate de transport( infrastructura de comunicatii) in Romania si chiar despre viitoare falimente. Trebuie amintit ca falimentele din telecomunicatiile mondiale care au avut loc in ultimii ani au afectat in principal transportatorii (proprietarii si administratorii de infrastructura), cel care a suportat consecintele fiind capitalul privat, si nu banul public. Scenariul s-ar putea sa nu se repete identic la noi tinand seama de structura actionariatului, adica de prezenta statului. Totusi, viata pe piata comunicatiilor interurbane nu va fi usoara fiind de asteptat surprize, iar pentru evitarea acestora privatizarea, prin atragerea cat mai repede a unor parteneri strategici sau fonduri de investitii, este absolut necesara. Evolutia catre un furnizor total de servicii (local si long distance, date si voce, etc.) folosind tehnologii care presupun costuri mici, ar fi o alta solutie de reducere a riscului, care insa poate presupune parteneriate cu alti competitori si cere timp.
Telecomunicatii CFR, Teletrans administreaza infrastructuri de telecomunicatii pe baza carora ofera anumite servicii unui grup inchis de utilizatori. Restructurarea acestor companii, adica transformarea administrarii unor infrastructuri de telecomunicatii in afacere, este un proces complex care ar trebui facut rapid. Exista un cordon ombilical care limiteaza evolutia acestor companii, iar taierea lui, de exemplu prin privatizarea prin atragerea unui partener strategic, va accelera evolutia acestor companii. Un partener strategic va aduce pe langa expertiza specifica industriei capatata pe piete liberalizate, accesul la finantele internationale. Prezenta fondurilor de investitii in structura actionariatului va fi o garantie a cresterii valorii companiei pe termen mediu, acestea actionand precum anticorpii intr-un organism, ambele lucruri fiind foarte importante pentru un nou intrat pe o piata liberalizata. De pilda, inainte de a fi privatizata, Societatea Radiocomunicatii ar trebui reorganizata separand partea care reprezinta interesele statului (transmiterea programelor TV, radio) de cea care se adreseaza pietei.
Telefonia locala
In privinta convorbirilor locale, in acest an ar trebui sa vedem indeplinite promisiunile facute in 2003 de catre unii competitori ai RomTelecom: Atlas, Astral, POSTelecom, etc. Utilizatorii vor avea ocazia, in fine, sa aiba alternativa la RomTelecom si sa poata face comparatii privind calitatea, intr-o prima etapa numarul abonatilor RomTelecom putand scadea. Vom putea avea ocazia sa vedem cum functioneaza noi tehnologii. Nu este exclusa aparitia unor jucatori noi care sa foloseasca tehnologii mai ieftine de access in bucla locala a€“ de pilda telefonia cu mobilitate limitata la nivelul unui oras. In 2004 s-ar putea sa asistam la avantul telefoniei cu mobilitate limita, un serviciu care se plaseaza intre telefonia fixa si cea mobila si care are mare succes in India. Aici a fost lansata ca telefonia mobila pentru cei saraci. Si cum nici pe romani nu-i prea da bogatia afara din casa, tinand seama de succesul avut in India, dar si de asemanarile macroeconomice dintre tari, anul 2004 ar putea fi anul telefoniei cu mobilitate limitata. Telefonia cu mobilitate limitata ar putea apropia si mai mult cele doua servicii de telefonie fixa si mobila, conducand in timp la "unificarea" lor. Foarte recent, India a unificat licentele de telefonie (fixa, mobila, limitata).
In acest an este asteptata intrarea pe piata a operatorului Postei Romane, POSTelecom. Acesta beneficiaza de prezenta in structura actionariatului a operatorului China Unicom. POSTelecom mai are si avantajul unei afaceri noi care poate fi "construita" de la zero: tehnologie de ultima ora (investitie/linie mai mica decat la telefonia clasica, costuri operationale mai mici, etc.), angajarea personalului necesar (numar, calificare, etc.), constructia unei organizatii adaptata pietei. Dar are si dezavantajul/avantajul de a avea statul ca actionar majoritar. Este interesat de urmarit impactul pe care un produs chinezesc, 29% pentru inceput, il va avea pe o piata obisnuita cu produse vestice, dar sensibila la pret. Esentiala va fi insa colaborarea dintre actionari. Reusita va depinde in primul rand de rapiditatea cu care se va instala reteaua si dezvolta afacerea, dar si de pachetul de servicii oferit, calitatea si tarifele practicate. Pana acum insa, toate informatiile publice se refera doar la proiecte.
In privinta RomTelecom, acesta se gaseste intr-o situatie delicata, unul dintre motive fiind intarzierea rebalansarii tarifelor. In plus, trebuie sa amintim ca tarifele RomTelecom au scazut in termeni reali incepand cu 2000. Astfel incat ne putem astepta si in viitor la o scadere a veniturilor, daca operatorul nu va fi lasat sa-si rebalanseze tarifele, adica sa "puna tarifele pe costuri". Piata (raportul cerere/oferta) este cea care trebuie sa hotarasca preturile. Mai trebuie spus ca RomTelecom detine o retea "capital-intensive" si "labor-intensive", deci construita pentru voce, a carei operare este costisitoare si permite un numar limitat de servicii. Acest lucru ar putea face ca operatorul national sa piarda teren in fata competitorilor care vor utiliza tehnologii moderne. Un alt dezavantaj al grupului RomTelecom este evolutia negativa a operatorului de telefonie mobila Cosmorom, mai bine zis intarzierea in relansarea acestuia. RomTelecom este un caz unic in Europa, fiind singurul operator mare care nu are un brat puternic de telefonie mobila; telefonia mobila reprezinta sub 2% din cifra de afaceri a grupului, in comparatie cu 40% la Matav din Ungaria. Scaderea veniturilor RomTelecom va fi compensata de reducerile de costuri rezultate din procesul de restructurare a companiei care va continua si in 2004, astfel ca vom asista la cresterea eficientei economice. Procesul de "renationalizare" a operatorilor nationali la care asistam in Europa Centrala, legat de criza telefoniei fixe clasice din aceasta zona datorata concurentei telefoniei mobile, monitorizarii stricte a tarifelor, retelelor costisitoare, conditii macroeconomice, etc. nu pare a afecta Romania in 2004.
Tinand seama de operatorii de telefonie intrati pe piata la finele anului 2003, dar si de cei care vor intra anul acesta este de asteptat o crestere putin mai mare a numarului abonatilor de telefonie fixa. Numarul abonatilor de telefonie fixa la finele anului 2003 ar putea fi cu putin sub 4,5 milioane, adica o crestere de circa 0,2 milioane, in timp ce pentru anul 2004 este de asteptat o crestere sensibil mai mare - circa 0,3 milioane. Densitatea (numarul de posturi la 100 de locuitori) ar putea fi la finele anului 2003 de circa 21%, urmand sa creasca la peste 22% la finele anului 2004.



Densitatea telefonica
Densitatea telefonica in Romania ar putea creste de la circa 53% la finele anului 2003 la peste 60% la finele acestui an. Desigur ca cifrele sunt sub valorile vecinilor nostri din Europa Centrala.
Cifra de afaceri a industriei telecomunicatiilor
Cresterea numarului utilizatorilor de telefoane va conduce la cresterea veniturilor companiilor activand in telecomunicatii: telefonie, cablu Tv, Internet, etc. de la circa 2,2 miliarde de dolari in 2003 la peste 2,4 miliarde de dolari in 2004. Nu au fost luate in consideratie cifrele de afaceri ale companiilor Telecomunicatii CFR si Teletrans, ambele aparute in 2002. In 2004 este posibil sa cunoastem o usoara crestere a veniturilor din telefonia fixa ca urmare a intrarii noilor operatori.



In anul electoral, telecomul e sursa de venit pentru buget
Anul 2004 fiind unul electoral este de asteptat ca telecomunicatiile sa fie considerate mai degraba o sursa de venituri pentru buget, decat o industrie in care ar trebui investit tinand seama de decalajele existente fata de restul Europei si de importanta ei.
Privatizarea unor entitati in care statul detine actiuni (Teletrans, Radiocomunicatii, RomTelecom, Telecomunicatii CFR) ar putea fi afectata, iar vanzarea unor pachete de actiuni s-ar putea face pentru a aduce bani la buget si nu pentru dezvoltarea infrastructurii - deci fara marire de capital care sa permita dezvoltarea infrastructurii. Listarea RomTelecom la bursa in ianuarie 2004, promisa pe 16 ianuarie 2003 de ministrul Dan Nica, daca va avea loc, va conduce la un interes scazut si in consecinta la o valoare de piata scazuta (posibil 150 a€“ 200 dolari/linie telefonica). Banii rezultati din privatizare, daca va fi cazul, vor merge la buget, si nu pentru pentru reducerea decalajul fata de restul Europei prin telefonizarea zonelor rurale, etc. (nicolae_oaca@yahoo.com)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO