Analiză

Programele de guvernare ale USL şi ARD faţă în faţă - cine aruncă mai tare cu promisiuni?

Programele de guvernare ale USL şi ARD faţă în faţă - cine aruncă mai tare cu promisiuni?

Autor: Iulian Anghel

12.11.2012, 00:08 2394

Descătuşată de povara guvernării, ARD (Alianţa România Dreaptă, sub care candidează împreună PDL, PNŢCD şi Forţa Civică) plusează şi alcătuieşte un program de guvernare mult mai generos decât cel pe care îl critica în urmă cu nici doi ani.

Programele electorale ale partidelor sunt ele însele dovezi de neseriozitate.

Pentru că ele trec prea rapid peste rigorile construcţiei unui buget şi peste potenţialul unei ţări în criză şi de resurse şi de idei. Reducerea impozitelor este firul roşu care trece prin programele de guvernare ale celor două forţe politice care îşi dispută puterea, la alegerile din 9 decembrie.

ARD propune scăderea cotei unice de impozitare de la 16% în prezent (impozit pe veniturile salariale şi pe profitul companiilor) la 12%. Costul? Doar 2,5 mld. lei în primul an (2013), adică în jur de 600 mil. euro, explică Adriean Videanu, unul dintre artizanii programului de guvernare al PDL.

Când, cu execuţiile bugetare trecute în faţă, încerci să spui ca va "costa" mult mai mult, de vreme ce impozitul pe salarii, fără să însemne o cifră spectaculoasă reprezintă, totuşi, în jur de 10-11% din totalul venitu­ri­lor bugetare, artizanii acestui pro­gram susţin că "nu se ia în seamă comportamentul eco­no­mic" în urma scăderii cotei unice.

Un lucru este de observat, totuşi. Generosul program al USL lansat în urmă cu un an şi jumatate a suferit modificări, nu de substanţă, dar de notat. USL pro­pune revenirea la taxarea progresivă a veniturilor din salarii. Cota ar urma să fie de 16%, 12% şi 8% - evident, 16% pentru salariile mari şi 8% pentru cele mai mici. Măsura nu va intra în vigoare însă de la întâi ianuarie, ci când se va putea, în mar­ja celor 4 ani din viitorul ciclu de guvernare.

Premierul Victor Ponta a fost cinstit zilele trecute, aproape prea cinstit pentru un om politic aflat în campanie electorală: intrarea în vi­goare a acestei măsuri, în totalitatea pre­ve­de­ri­lor sale, ne-ar "costa" 11 mld. lei (2,4 mld. euro, anual, adică cât întregul deficit bugetar, aproape - n.n.). Nu vom avea curând aceşti bani!

Ce putem observa aici? Cât timp a fost la guvernare, PDL s-a ferit să facă promisiuni ma­jore. În opoziţie fiind, promite scă­de­rea cotei unice de impozitare de la 16% la 12%, creşterea salariului mi­nim pe economie de la 700 de lei acum la 850 de lei din 2013 şi la 1.000 în viitor. USL promite creş­te­re­rea salariului minim la 1.200 de lei, într-un ori­zont nepre­cizat. Un lucru este de neînţeles aici: dacă ambele for­ma­ţiuni sus­ţin că sa­la­riul minim a fost mereu o sursă de frau­dă, de ce el nu a fost eliminat până acum?

Cât timp a fost în opoziţie, USL a pro­mis re­ve­nirea la cota pro­gresivă de impozitare pentru veniturile sala­riale. Nu şi-a schimbat pro­gramul, dar intro­duce o nuanţă impor­tantă: când se va putea şi dacă măsura va fi agreată de partenerii interna­ţionali (creditorii Ro­mâ­niei). Povara taxei pe va­loarea adău­gată nu avea cum să nu fie luată în dis­cuţie, iar, dacă PDL nu se atin­ge de ea (TVA re­pre­zin­tă 25-26% din to­talul venitu­rilor la buget) USL pro­mite re­ve­nirea la pro­centul de 19% în următorii 4 ani, dar şi o taxă de 9% pentru pro­ducătorii agri­coli. Când? Când se va putea, în de­cursul celor patru ani viitori de guvernare.

Contri­bu­ţia de asigurări so­ciale a intrat şi ea în jocul politic. CAS re­prezintă 6-7% din Produsul In­tern Brut şi 25-26% din venitul buge­tului ge­neral con­solidat. Drept urmare ambii competitori importanţi propun reducerea ei. PDL (şi odată cu el ARD) propune scăderea CAS la angajator cu 5% din 2015, iar USL scăderea, cu acelaşi procent, pe parcursul celor patru ani de guvernare viitoare.

Faţă de programele din trecut, promisiunile de azi sunt totuşi mai rezonabile. Doar şansa de a fi puse în practică trebuie să suporte doza inevitabilă de incertitudine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO