Analiză

Ordinul de zi pe piata de capital: Investitori luati pozitii, se desfiinteaza PAS-urile!

05.03.2004, 00:00 90



Pe o piata de capital din ce in ce mai saraca in oportunitati de castig, investitorii cu bani si ceva curaj incep sa intrevada un "balon de oxigen": desfiintarea Asociatiilor Salariatilor (PAS). Spargerea acestor asociatii, urmare a indeplinirii obligatiilor din contractele de privatizare, face din companiile detinute de salariati potentiale tinte de achizitie pentru grupuri straine sau chiar oameni de afaceri romani. Iar cum eventualele preluari vor fi facute prin intermediul Bursei de Valori si Rasdaq, jucatorii au inceput deja sa isi ia masuri de siguranta ca nu vor pierde oportunitatea de a-si dubla, sau chiar tripla banii, in decurs de un an sau doi.



La mijlocul anilor 90', multe din privatizari au fost facute, urmare a influentei managerilor sau chiar lipsei investitorilor strategici, prin intermediul programului de vanzare catre salariati. Acestia, grupati in asociatii, au achizitionat pachete majoritare de actiuni in companii, asumandu-si programe de investitii pentru o anumita durata de timp, in general 5 - 10 ani. Pana la finalizarea progamelor de investitii, asociatiile nu au avut voie sa vanda sau sa gajeze actiunile aflate in proprietate.



La multe din companiile listate la Bursa de Valori si pe Rasdaq, Asociatiile au inceput sa finalizeze, sau au finalizat deja, programele de investitii asumate prin contractele de privatizare. Astfel, la societati precum Siretul Pascani sau Socep Constanta, asociatiile salariatilor au fost deja defiintate iar anul acesta sau pana in 2006 vor urma Braiconf Braila, Armatura Cluj Napoca, Electromagnetica Bucuresti, Bermas Suceava sau Turbomecanica Bucuresti.



Ce efect poate avea desfiintarea unei PAS asupra actiunilor? Luand ca exemplu Siretul Pascani, chiar si cresterea de cinci ori a pretului actiunilor in circa un an.





Deja castiguri de 300-500% intr-un an



Cotatia Siretul Pascani la Bursa de Valori este in prezent de 6.900 de lei/actiune, fata de 1.500 lei/actiune la inceputul lui 2003.



La Braiconf Braila, unde PAS se va desfiinta anul acesta, cresterea a fost aproape la fel de spectaculoasa, de la 15.000 lei/actiune in 2002 la circa 50.000 lei/actiune in prezent.



Principalul motiv al cresterii preturilor sunt achizitiile puternice ale investitorilor care vor sa obtina pozitii puternice in companii, pentru a vinde apoi, dupa spargerea PAS, catre investitorii interesati de preluare.



"Spargerea PAS-urilor este clar una din cele mai bune oportunitati de castig pe termen mediu pentru investitorii de portofoliu. Imediat dupa desfiintarea PAS, lichiditatea actiunilor pe piata creste foarte mult datorita salariatilor care doresc sa vanda imediat. Astfel, este posibila achizitia unor pachete suficient de mari, de 5 - 10%, care sa permita atat un control asupra managementului cat si existenta unei pozitii importante in cazul vanzarii companiei catre un investitor strategic", spune Rares Nilas, director general al BT Securities, societatea de brokeraj a Bancii Transilvania.





Unii au trecut la fapte



Banca Transilvania a si pus de altfel in practica strategia, achizitionand deja pachete de 5% din actiunile Armatura Cluj Napoca, unde PAS se va desfiinta in 2006, si Siretul Pascani, unde asociatia s-a dizolvat la sfarsitul anului trecut.



Atat Armatura cat si Siretul Pascani sunt companii care nu au avut rezultate financiare spectaculoase in ultimii ani insa au rezistat pe piata in conditii dificile. Investitorii se asteapta ca, pe masura apropierii momentului aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, companiile sa isi imbunataseasc performantele si sa fie vizate de investitori mari.



In cazul Armatura de exemplu, investitorii se asteapta ca firma austriaca Hetrz, care detine deja 20% din actiuni, sa intentioneze dobandirea pozitiei de actionar majoritar, dupa spargerea PAS, in 2006.



O alta companie care a aplicat aceasta strategie de investitii este si societatea de brokeraj SSIF Broker Cluj, care a achizitionat circa 6% din actiunile Siretul Pascani.



"Vizam actiuni ale companiilor care au o situatie financiara buna si perspective de crestere. Principalul criteriu de investitie este raportul pret/activ net pe actiune: cu cat este mai scazut, cu atat mai bine. Am cumparat atat datorita perspectivei unei preluari a companiei de catre un investitor strategic cat si pentru a ne implica in managementul societatii", spune Grigore Chis, director de tranzactionare la SSIF Broker.



Unul din motivele cresterilor spectaculoase ale preturilor in ultimile luni a fost si subevaluarea de catre piata, pana in prezent, a majoritatii actiunilor de la companiile controlate de PAS. Aceste actiuni s-au tranzactionat, cu unele exceptii, in ultimii ani, la preturi net inferioare valorii contabile a actiunii (activul net unitar total/ numar de actiuni).



In afara de Siretul Pascani, Armatura sau Braiconf, printre societatile detinute de PAS care au inregistrat cresteri spectaculoase se numara Electrocontact Botosani (100% in noua luni), Electromagnetica Bucuresti (100% de la inceputul acestui an) sau Turbomecanica (peste 100% de la inceputul acestui an).





Salariatii au reusit sa tina companiile pe profit in ultimii trei ani



Societatile care sunt detinte de asociatiile salariatilor (PAS) si care sa mearga pe pierdere sunt destul de greu de gasit. Cele mai multe dintre ele au distribuit an de an dividende. In situatiile financiare pe ultimii trei ani ai celor mai mari sapte companii detinute de salariati nu apare nici macar un an de pierdere.



Profiturile nu sunt de cele mai multe ori spectaculoase, dar analistii sun ca mai important decat marimea profitului este ca aceste societati au reusit sa se mentina pe piata. "Dintre societatile controlate de PAS sunt de urmarit cele care chiar daca nu au avut rezultate financiare spectaculoase au reusit sa reziste pe piata in ultimii ani. Este de asteptat ca odata cu imbunatatirea rezultatelor financiare actiunile acestor societati sa fie vizate de investitori strategici sau oameni de afaceri," spune Rares Nilas, directotrul BT Securities. Faptul ca investitorii nu mizeaza pe profitul raportat de aceste societati in ultimii ani se poate observa din faptul ca indicatorul PER (raportul dintre profit si pretul actiunilor) este foarte difrerit. Pretul actiunilor este insa foarte apropiat de valoarea contabila, adica suma care s-ar putea obtine din vanzarea activelor.



Investitiile in actiunile unor astfel e companii trebuie privite insa ca investitii pe termen mediu. Pe de o parte este foarte greu de facut o estimare privind momentul in care va aparea pe piata o oferta de preluare, iar pe de alta schimbarea structurii actionariatului poate sa insemne si o schimbare a politicii de dividende. Societatile detinute de PAS erau conoscute ca fiind foarte darnice cu dividendele intrucat salariatii aveau de platit in fiecare an rate le contractul de privatizare.



Perspectivele unor oferte de preluare i-ar putea face acum pe actionarii companiilor sa incerce sa le capitalizeze pentru a le putea vinde cat mai bine. Schimbarea structurii actionariatui poate insemna si schimbarui la nivelul managementul companiei, iar acestea pot duce la modificari semnificative in rezultatele financiare. Perspectivele unor viitoare oferte de preluare a atras de mai mult timp fonduri de investitii in structura actionariatului, iar investitiile celor mai multe dintre fonduri deja s-au dublat. La Braiconf, de exemplu, fondurile mai multe fonduri de investitii detin 27% din actiuni. Situatii similare sunt si la Socep, Turbomecanica Bucuresti, Socep Constanta sau Compa Sibiu.
laurentiu.ispir@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO