Analiză

Mărirea şi decăderea traderilor de energie: cum ajungi de la creşteri exponenţiale la scăderea afacerilor de până la 615 ori într-un an

Mărirea şi decăderea traderilor de energie: cum ajungi...

Autor: Roxana Petrescu

18.06.2014, 17:51 665

Privaţi de accesul la energie hidro la preţuri preferenţiale şi expuşi unui mediu în care cererea a fost în scădere, cei mai mari zece traderi de energie privaţi din România au încheiat anul trecut cu afaceri de circa 1,1 mld. euro, cu 20% mai mici faţă de cele din 2012.

Dacă în urmă cu câţiva ani companii precum Energy Holding, Alpiq RomEnergie sau Alpiq RomIndustries raportau creşteri expo­nen­ţiale, în 2013 aceste businessuri s-au pră­buşit.

Alpiq RomEner­gie este azi un business controlat de grupul elveţian Alpiq care susţine pe pagina de prezentare că este activ în 23 de state şi are afaceri de circa 7,6 miliarde de euro. În realitate, Alpiq RomEnergie este fostul EHOL Distribution, un „pui“ născut din Energy Holding, poate cea mai cunoscută afacere de comerţ cu energie electrică, pusă pe picioare de Bogdan Buzăianu, finul fostului ministru al industriilor din timpul guvernării Nastase, Dan Ioan Popescu.

În 2010, fostul EHOL Distribution este cumpărat de Alpiq şi redenumit Alpiq RomEnergie. Anul trecut, afacerile acestei companii au ajuns la 0,3 milioane de euro iar Alpiq RomEnergie nu mai figurează cu niciun angajat la Ministerul Finanţelor. La finalul anului 2012, compania avea un rulaj de peste 184 de milioane de euro, de 615 ori mai mare decât rezultatul de anul trecut. În 2008 de exemplu, afacerile Alpiq RomEner­gie erau de 53 de milioane de euro.

Reprezentanţii companiei nu au răspuns solicitării ZF de a explica evoluţia acestor rezultate.

Le-a luat apa

Cert este că multe dintre afacerile private apărute în domeniul comerţului cu energie electrică s-au bazat pe un singur lucru, contracte de achiziţie cu producători de stat la preţuri preferenţiale. Ţinta perfectă pentru acest gen de contracte a fost Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din România, care de la începutul acestui an a intrat pentru a doua oară în insolvenţă. Contractele directe dintre Hidroelectrica şi firme precum Alpiq RomEnergie au fost principala cauză pentru care producătorul de energie de stat a ajuns în această stare.

Contractul dintre Alpiq RomEnergie şi Hidroelectrica datează din 2008. Cantitatea de energie din acest contract este de fapt o parte din cantitatea totală pe care o avea contractată Energy Holding.

În linii mari, în 2004 Hidroelectrica semnează un contract cu Energy Holding, iar în 2008 Energy Holding cedează o parte din energia contractată către EHOL Distribution, firmă care avea să fie preluată de elveţienii de la Alpiq. Contractul a fost însă denunţat la sfâşitul lunii iulie 2012, odată cu prima intrare în insolvenţă a Hidroelectrica. Practic, dacă în 2012 Alpiq RomEnergie a mai beneficiat totuşi de o cantitate de energie la un preţ preferenţial, anul trecut compania nu a mai avut priza legată la cel mai ieftin curent din ţară, aceasta putând fi una dintre explicaţiile scăderii abrupte a cifrei de afaceri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO