Analiză

Marirea si caderea unui oligarh

07.03.2005, 00:00 229

Multa vreme a crezut omul de afaceri Corneliu Iacubov ca s-a nascut sub o zodie norocoasa. Asta pana saptamana trecuta cand Tribunalul Bucuresti a emis un mandat de arestare preventiva pe numele sau. Joia trecuta el cobora in fata Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie dintr-o masina orbitor de luxoasa si pleca, dupa 12 ore de audieri, mult dupa miezul noptii intr-o Dacie prapadita a anchetatorilor.


Aflat in topul milionarilor din Romania, cu o avere estimata la 20-30 de milioane de euro, Iacubov (45 de ani) a fost arestat in cazul Rafo, intr-o afacere subsidiara.


Concret, anchetatorii ii reproseaza ca, alaturi de Teodor Gaureanu, fostul director general al Rafo Onesti, ar fi prejudiciat societatea cu aproape 19,1 milioane de euro, dupa ce au incheiat cu o firma din Campina, Metal EuroEst, un contract de vanzare cumparare, avand ca obiect un pachet de actiuni la o societate din Slatina. In urma tranzactiei, pachetul detinut de Rafo la SC Electrocarbon SA Slatina si creante in valoare de 6,1 de milioane de euro au trecut - spun procurorii - ilegal in proprietatea SC Metal EuroEst. Afacerea dateaza din ianuarie 2003.


Dosarul Rafo este mult mai complex. In afacere sunt cercetate multe alte nume cu rezonanta sonora, intre care omul de afaceri Ovidiu Tender, dar si Teodor Nicolaescu, fostul presedinte al Bancii Roman de Scont si Mihai Iacob, reprezentantul Dramiral Grup.


Corneliu Iacubov - pe care anchetatorii il considera un personaj important in acest dosar - este acuzat de complicitate la evaziune fiscala, spalare de bani si delapidare, acuzatii care ii fusesera aduse la cunostinta in 25 ianuarie. Tot atunci, procurorii i-au adus omului de afaceri la cunostinta ordonantele de control si punere sub sechestru a bunurilor mobile si imobile.


Iacubov s-a bazat intotdeauna pe sprijinitorii sai politici. Cu o zi inainte de a i se aduce la cunostinta acuzatiile in cazul Rafo - la 24 ianuarie - Iacubov s-a aflat vreme de trei ore la sediul central al PSD. Este greu de spus ce a discutat Iacubov cu vicepresedintele PSD, Viorel Hrebenciuc. Dar acesta din urma spunea ca Iacobov are o dilema: "Daca atacul la adresa sa este politic sau nu".


Omul de afaceri este un personaj arhicunoscut. Numele lui a aparut in presa cu o frecventa rar intalnita. Afacerile sale considerate indoielnice - fie ca este vorba de petrol sau de industria turistica - au tinut capul de afis al ziarelor, dar sprijinul politic de care s-a bucurat nu a fost nici el de neglijat. De altfel, Iacubov a fost presedinte al PSD Bacau pana in vara trecuta cand filiala a pierdut alegerile. Atunci a demisionat, dar a ramas membru de partid. In ianuarie curent, Ion Iliescu afirma ca Iacubov va fi exclus din partid daca va fi condamnat. Dar liderii PSD, de la Adrian Nastase la purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, continua sa-l apere in numele principiului prezumtiei de nevinovatie.


Presa a scris despre Iacubov ca face parte din "mafia gulerelor albe" de la Bacau, grup in care politica se imbina in mod armonios cu afacerile. Prietenia lui Iacubov cu fostul ministru al turismului este cunoscuta - presa a relatat pe larg despre cum Dan Matei Aghaton isi petrecea uneori week-end-urile la complexul Scandinavia din Mamaia, proprietate de cinci stele a lui Iacubov. Pentru deplasarea fostului ministru, Iacubov punea la dispozitie propriul elicopter. De asemenea, el este un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc, vicepresedinte al PSD, sau al fostului primar Dumitru Sechelariu. Iacubov a avut o contributie financiara importanta la campaniile electorale ale PSD.


Steaua lui Iacubov rasare in 1992, cand PSD (PDSR pe atunci) il pune in conducerea Fondului Proprietatii Private Moldova. Numele sau a fost evocat apoi in cazul falimentului al doua banci, Bancorex si Bankoop, care au disparut din piata din cauza creditelor nerambursate. Aproximativ 20 de milioane de euro a trebuit sa plateasca SIF Moldova (fostul FPP Moldova) pentru creditele garantate de Iacobov la banci.


Cand PDSR pierdea alegerile, in 1997, Iacubov parasea tara pe care avea sa o revada abia dupa revenirea PSD la putere.


Urmeaza o noua perioada infloritoare pentru Corneliu Iacubov.


Cumpara rafinaria Darmanesti de la FPS. Patru ani mai tarziu insa SNP Petrom actioneaza in judecata societatea pentru o creanta de 137 de milioane de euro. Tribunalul Bacau declara stare de insolventa a societatii, iar Darmanesti intra in lichidare.


Concomitent se lanseaza in afaceri de anvergura, in turism. In 2002 inaugureaza cu tam-tam Clubul Scandinavia din Mamaia, un hotel care a primit cinci stele prin marinimia fostului ministru al turismului, desi proprietarii s-ar fi multumit si cu patru stele. In acelasi an, inaugureaza complexul Histria, Constanta, in imediata apropiere a cetatii antice cu acelasi nume. Si aceasta afacere a creat scandal pentru ca anumite vestigii antice au fost distruse. Dar fostul ministru al culturii, Razvan Theodorescu, spunea ca nu este nici o problema.


Histria, un complex de 32 de hectare, a fost trecut, in 2004, pe numele primarului din Slanic Moldova, Andrei Serban, actionar la SC Perla Turism SA, firma infiintata in 2003 la care participa alte doua persoane juridice SC Hotel Bulevard si SC Turistica, ambele controlate de Iacubov.


De fapt, simtind ca s-ar putea intampla ceva neplacut cu afacerile sale, Iacubov incepe sa le treaca pe numele apropiatilor sai. A facut chiar un gest mai putin obisnuit: a divortat, dupa 20 de ani de casnicie, iar o mare parte a averii sale se afla pe numele sotiei.


Sotia sa a declarat ca divorteaza intrucat Corneliu Iacubov era mai mult plecat. Aflat in strainatate, Iacubov declara ca intelege gestul sotiei sale si ca este de acord cu divortul. Daca Iacubov pare acum lipit pamantului, pe numele sotiei sale sunt trecute mai multe case si terenuri. Totusi el mai figureaza in evidente cu 15 autoturisme de lux si cu actiuni la o societate din Bacau.


Pentru politie nu a contat insa faptul ca Iacubov si-a instrainat proprietatile. In luna ianuarie politistii pun sechestru asigurator pe Clubul Scandinavia, o vila din Eforie Sud, un pachet de 30% din actiunile SC Miniera Medgidia SA. O saptamana mai tarziu politia pune sechestru asigurator pe complexul Histria.


De departe insa, cea mai mare afacere in care a fost implicat Iacubov este Rafo Onesti. In 2001 consortiul format din Imperial Oil Bacau, controlata de Iacubov si Canyon Servicos a achizitionat, pentru 7,48 de milioane de euro pachetul de 59,9% din actiunile rafinariei. Opozitia politica a acuzat puterea ca i-a dat pe degeaba rafinaria lui Iacubov, a existat chiar o motiune simpla la Senat pe aceasta tema.


Ulterior, participarea consortiului a atins 94,5% din actiunile rafinariei, prin achizitionarea, pentru 8,7 milioane de euro, a unor actiuni rezultate in urma conversiei datoriilor catre creditorii bugetari. Spre sfarsitul lui 2003, compania Balkan Petroleum Ltd din Marea Britanie a devenit actionar principal la Rafo in urma preluarii de la firma portugheza Canyon Servicos Lda a unui pachet de 48,91% din actiunile rafinariei. In 2004, Balkan devine actionarul majoritar al Rafo.


In 2003, AVAS a respins o fuziune intre Rafo si Carom, detinuta de omul de afaceri Ovidiu Tender, desi actionarii aprobasera aceasta fuziune. Intrucat statul era principalul creditor al Rafo a fost obligat sa faca diferite montaje, cu stergeri de datorii la oricare dintre miscarile de actiuni. Din 2001, Rafo, sau o parte din ea, a fost scoasa la privatizare de trei ori si de fiecare data i s-au sters datorii si penalitati.


Balkan Petroleum este o societate infiintata in 2003, controlata de catre VGH (detinuta de fratii Iancu) si o firma de avocatura, Central Europe Petroleum. In acelasi an izbucneste un scandal legat de Rafo, mai precis, in februarie 2003, Rafo a importat prin intermediul Oil Terminal Constanta o cantitate de 60.000 de tone de titei. Pentru livrarea titeiului catre societatea din Onesti, fara acordul administratiei vamale, Oil Terminal a fost obligat sa plateasca contravaloarea marfii, adica 14,7 miliarde de euro. Biroul vamal Constanta a constatat ca nu au fost achitate in termen legal taxele vamale aferente importului si ca titeiul nu se mai afla in depozitele Oil Terminal. Societatea a spus ca obligatia efectuarii formalitatilor vamale revenea exclusiv Rafo.


Anul trecut, Iacubov a incercat sa dea inapoi Rafo statului, intr-un proces de reorganizare a societatii, cu promisiunea ca va rascumpara actiunile. De fapt Iacubov spune ca doar interesul pentru societate si pentru oamenii de acolo il face sa se implice pentru ca, de fapt, el nu mai detine Rafo si drept urmare nu i se poate imputa vreo afacere cu societatea.


A existat si o acuzatie venita din partea omului de afaceri Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol, anume ca ar fi santajat de Ovidiu Tender si Marian Iancu. Potrivit lui Patriciu, ar fi fost santajat pentru a accepta fuziunea Rompetrol cu Rafo, printr-un schimb de actiuni cu compania Balkan Petroleum.


Anul trecut, in plina campanie electorala, Guvernul a trecut la AVAS datoriile Rafo in valoare de 400 de milioane de euro, masura suspendata de actuala administratie. Opozitia a criticat masura trecerii la AVAS a datoriilor Rafo, iar candidatul Aliantei la Presedintie, Traian Basescu, a cerut chiar arestarea lui Corneliu Iacubov.


Saptamana trecuta, cand a iesit de la parchet cu catusele la maini, Iacubov a rostit doar doua fraze. Ridicand mainile incatusate deasupra capului, el a afirmat: "Catusele sunt de la Basescu. Ce a dat, aia va primi". iulian.anghel@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO