Analiză

Leonard Orban: Relaţiile cu Franţa sunt la pământ, nu înţelegem activismul diplomaţilor francezi împotriva României

Consilierul preşedintelui Băsescu, Leonard Oban: Relaţiile cu Franţa sunt la pământ, nu înţelegem activismul diplomaţilor francezi împotriva României

Autor: Iulian Anghel

29.03.2011, 16:27 50

Consilier prezidenţial pentru probleme europene Leonard Orban(48 de ani), care până în februarie 2010 a deţinut poziţia decomisar european - primul din partea României - admite că relaţiileRomâniei cu Franţa sunt în acest moment la un nivel foarte scăzut,dar spune că partea română nu înţelege de unde vine îndârjireaParisului împotriva Bucureştiului.

Prin tradiţie, România şi Franţa aveau relaţii, dacă nuexcelente, cel puţin situate la un nivel acceptabil, însă în ultimavreme ele s-au tensionat extrem de mult ajungând, practic, latemperatura de îngheţ după ce Parisul a blocat aderarea României şia Bulgariei la spaţiul Schengen.

"Este foarte greu pentru partea română să înţeleagă motivaţiilepentru care Franţa are o rezervă atât de mare pentru aderareaRomâniei la spaţiul Schengen. Ne este greu să înţelegem activismulde care dau dovadă diplomaţii francezi în a împiedica România saacceadă în spaţiul Schengen", spune Orban într-un interviu pentruZF.

Ultimul episod tensionat între preşedintele Traian Băsescu şipreşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, s-a petrecut la summitulliderilor UE din urmă cu aproape două săptămâni: acolo,preşedintele Franţei a susţinut atacarea Libiei, în vreme cepreşedintele român şi premierul Bulgariei, Boiko Borisov, şi-auexprimat rezerve faţă de ea, o poziţie în această linie fiindenunţată şi de Germania. Ulterior, după ce Consiliul de Securitateal ONU şi-a data acordul pentru intervenţia militară, România adecis să participe la operaţiune, la cererea NATO, dar nu activ, învreme ce Bulgaria a anunţat că nu participă, iar Germania şi-aretras chiar navele din Marea Mediterană. Înaintea summit-uluieuropean, diplomaţi francezi i-au reproşat preşedintelui românlipsa de implicare în problema libiană susţinând că nu înţelegpoziţia lui Traian Băsescu în chestiunile de politică externă.

"Relaţiile cu Franţa (România a semnat un parteneriat strategiccu Franţa în urmă cu trei ani - n.n.) sunt la un nivel foartescăzut. Ne este greu să înţelegem activismul de care dau dovadădiplomaţii francezi în a împiedica România (...) România nu ablocat decizii la nivelul UE pentru că a considerat, în acest fel,să nu blocheze evoluţii în cadrul Uniunii", spune LeonardOrban.

Consilierul preşedintelui susţine că acest punct de vedere esteunul personal şi nu implică preşedinţia

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO