Analiză

Industria asigurarilor abia asteapta deducerile la asigurari de casa, sanatate si pensie

13.06.2003, 00:00 21



Incantati, dar si cu un grad de rezerva. Asa au primit asiguratorii vestea ca asigurarile de locuinta, cele private de sanatate si contributiile pentru pensii private vor fi considerate cheltuieli deductibile la calculul venitului impozabil al persoanelor fizice. Daca totul va merge snur, piata asigurarilor, acum de jumatate de miliard de dolari, s-ar putea dubla in urmatorii doi-trei ani. Dar de la vorbe pana la fapte - adica reglementari aparute in Monitorul Oficial si punerea lor in practica - mai este cale lunga.



Anuntand, la inceputul saptamanii, ca Ministerul Finantelor lucreaza la proiectul Codului Fiscal, titularul portofoliului, Mihai Tanasescu a dat startul la deductibilitati: maxim 2% pentru angajat si 2% pentru angajator la cheltuielile cu asigurarea privata de sanatate, maxim 400 euro pe an la contributia pentru pensii private ocupationale si cheltuiala pentru asigurarea locuintei.



Proiectul va fi trimis in Parlament in septembrie, astfel incat exista sanse de aplicare incepand din 2004 - care intamplator sau nu, este un an electoral.



Insa lucrurile nu sunt atat de simple - si in cazul pensiilor private si in cazul asigurarilor obligatorii, este vorba de legi speciale care sunt in discutie- in Parlament sau inca la Guvern. Doar in cazul asigurarilor de locuinte inca nu este clar daca este vorba de o lege speciala sau nu: in discutie a fost pana acum asigurarea obligatorie de cutremur dispusa prin lege, dar, la presiunea industriei asigurarilor si a Bancii Mondiale, autoritatile n-au mai dat semnale in ultima vreme ca ar sustine acest proiect.



Presedintele companiei ARDAF, Steluta Racolta, se declara incantata de initiativa Finantelor.



"Este primul pas concret spre dezvoltarea pietei asigurarilor. Este imbucurator faptul ca s-a renuntat la proiectul de obligativitate a asigurarii de cutremur si ca autoritatile si-au dat seama ca singura parghie reala pentru dezvoltarea acestui sector este cea fiscala. E un semn foarte bun. Toata lumea va fi interesata sa plateasca o polita de asigurare ca sa-si reduca plata impozitului pe venitul global", spune Racolta.



Dar care vor fi exact efectele asupra industriei asigurarilor a celor trei tipuri de deduceri care se pregatesc?





Pensii ocupationale: 100 mil.$ in doi ani



La 400 de euro deducere maxima pe an de persoana, numai la 100.000 de posibili contributori in sistemul pensiilor ocupationale incasarile anuale ar fi de 40 de milioane euro, iar la 500.000 de contributori piata ar fi de 200 de milioane euro anual. Dintr-un foc, cat toata piata asigurarilor de viata, care a fost anul trecut de circa 130 milioane euro.



Jucatorii cei mai puternici de pe acesta piata ar putea fi, daca se pastreaza actuala forma a proiectului de lege, actualele companii de asigurari de viata, care se pot implica in acest sector, daca vor avea un capital corespunzator. Dealtfel, toate marile firmele multinationale (ING Nederlanden, AIG Life, Aviva, Interamerican, Allianz sau Generali) care au intrat pe acest segment in ultimii ani vizeaza acest sector- al pensiilor private. Si mai urmarite sunt viitoarele pensii publice administrate privat, la care participarea va fi obligatorie (pensiile ocupationale sunt facultative)



"Suntem interesati de acest business si deja vindem produse de pensii. Este posibil ca aceasta piata sa ajunga in doi ani la 100 de milioane $", spune Theodor Alexandrescu, director de vanzari la AIG Life.



Si Allianz s-ar putea implica pe piata pensiilor ocupationale, dar mai ramane de vazut cum va fi legislatia. "In principiu suntem interesati. Va continua evaluarea posibilitatilor. Oricum, credem ca este destul de dificil sa ajunga sa opereze din 2004. Sunt inca multe necunoscute in lege", spune Marius Onofrei, responsabil cu relatiile cu presa la Allianz-tiriac.



Dar atente asupra acestui sector sunt si companiile de asigurari cu capital autohton, ca Ardaf, Asirom sau Astra.





Intrebari



* Vor beneficia de deductibilitate si cei care au cumparat deja produse de pensii de la companiile de asiguarri existente pe piata?



* Vor putea cumpara acest tip de produs si cei care nu sunt in sindicate sau care nu semneaza contracte colective de munca?





Asigurari de sanatate



Cei care au vrut un tratatament medical mai bun decat cel din sistemul public si-au cumparat in general asigurari de sanatate de tip beneficii (plata unor sume de bani cash in caz de boala sau incapacitate de munca) de la companii de asigurare sau si-au facut abonament la clinici private.



Mai sunt insa si companii care propun asigurari de de sanatate "clasice" (unde pacientul plateste o prima de asigurare si primeste in caz de imbolnavire servicii de la furnizori care deconteaza cheltuielile direct cu asiguratorul): Omniasig Addenda sau Ardaf.



De asemenea, compania elena Intermerican are in proiect un sistem privat de asigurari de sanatate. O companie care face parte din acelasi grup (Eureko) cu Interamerican construieste acum un spital privat langa spitalul de urgenta Floreasca. Si pe aceasta piata este posibil sa apara noi actori, cum este cazul Allianz-tiriac. "Este posibil sa reevaluam oportunitatea de a incepe activitatea pe asigurari de sanatate. Allianz-tiriac a facut un studiu acum doi ani din care a reiesit ca nu era cazul sa ne implicam. Contextul nu a fost considerat favorabil. Acum, in noile conditii, se schimba date importante de intrare si o sa reanalizam situatia. Legea asigurarilor private de sanatate e un prim pas in reforma sistemului", spune Marius Onofrei de la Allianz-tiriac.



Este greu de evaluat la cat se va ridica aceasta piata. Conform unor surse din piata, exista circa 20.000 de abonati la clinici private.





Intrebari



* Vor fi considerate deductibile si actualele asigurari de sanatate de tip beneficii ?



* Care va fi limita maxima a deductibilitatii?





150 de mil. $ din asigurari de locuinte?



Doar una din 20 de locuinte este asigurata acum, deci circa 3-400.000 de locuinte din totalul de 7 milioane.



Spre exemplu, Allianz-tiriac, care are cele mai mari incasari pe segmentul property, avea in 2002 in portofoliu circa 69.000 de locuinte.



Este greu de spus la cat se ridica acum incasarile din acest business, avand in vedere ca aceste asigurari sunt incluse in clasa property- asigurari de incendiu si alte pagube la bunuri.



"Cred ca in doi ani se va ajunge la o acoperire de 50% a pietei in acest segment al asigurarilor de locuinte", spune Steluta Racolta, presedintele Ardaf.



La un calcul brut, o prima de 40-50$ (pentru o locuinta de 20.000 $, prima de asigurare pentru toate riscurile- foc, incendiu, cutremur si altele) inmultita cu 3,5 milioane de locuinte ar insemna incasari anuale 140-160 milioane $.





Intrebari



* Vor fi considerate deductibile doar cheltuielile pentru asigurare de cutremur?



* Cum se va deduce aceasta asigurare din venitul persoanelor care nu platesc IVG?



* Va fi sau nu obligatorie asigurarea de locuinta?





Probleme tehnice, dar si teoretice



Sunt insa inca multe probleme de rezolvat. "Trebuie schimbata toata formularistica impozitului pe venitul global. In actualele formulare practic nu exista loc pentru cheltuieli. De asemenea, trebuie vazut cum se va proceda cu persoanele care nu platesc impozit pe venitul global. Ar fi ilogic si lipsit de eficienta ca pentru salariatii care nu platesc IVG si al caror impozit este platit anticipat, de catre angajatori, sa primeasca bani inapoi de la stat", spune avocatul Catalin Baiculescu, partener la casa de avocatura Musat si Asociatii.



Salariatii care nu mai au si alte surse de venit nu sunt obligati sa plateasca impozitul pe venitul global, iar angajatorul le retine lunar impozitul din salariu pe care il vireaza statului. Daca baza impozabila va fi mai mica in urma introducerii deductibilitatilor, automat impozitul de platit va fi mai mic, asa incat statul va trebui sa returneze niste bani pe care i-a incasat in avans. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO