Analiză

Incep patru luni de exercitiu pentru obisnuirea cu leii noi: in preturi, conturi, cursuri si salarii

25.02.2005, 00:00 35



Banca Nationala va anunta lunea viitoare ultimele detalii privind procesul de trecere la leul nou, rezultat prin impartirea la 10.000 a valorii bancnotelor si monedelor metalice actuale.



Potrivit legii, incepand cu data de 1 martie 2005 si pana la data de 30 iunie 2006, preturile si tarifele bunurilor si serviciilor vor fi afisate atat in moneda veche, cat si in moneda noua. Afisarea trebuie facuta la locul de expunere a bunurilor si, respectiv, de prestare a serviciilor sau, in cazul furnizorilor de utilitati, la casieriile acestor unitati. Cel putin deocamdata nu exista o reglementare in privinta modului in care ar trebui diferentiate preturile in lei noi de cele in lei vechi.



Prin "furnizori de utilitati" legea intelege acei agenti economici care presteaza servicii sau livreaza bunuri de utilitate publica, asa cum sunt: furnizarea energiei electrice, termice, a gazelor naturale si a apei, canalizarea, telefonia fixa si mobila, transmisia de programe TV si radio si alte servicii similare.



Acestia mai au o obligatie: in perioada 1 martie - 30 iunie 2005, facturile emise va trebui intocmite in lei vechi, cu prezentarea totalurilor de plata atat in lei vechi, cat si in lei noi.



Procesul de trecere la leii noi va mai face un pas incepand cu data de 1 iulie 2005, cand facturile si toate documentele justificative si financiar-contabile va trebui intocmite in lei noi.



De asemenea, de la 1 iulie 2005, agentii economici care sunt obligati, potrivit legii, sa utilizeze aparate de marcat electronice fiscale va trebui sa elibereze clientilor bon fiscal si, la cerere, factura/factura fiscala in lei noi, indiferent daca plata se efectueaza in moneda veche sau in moneda noua.



Potrivit unui proiect de ordin al ministrului finantelor, raportarile contabile semestriale la 30.06.2005 se intocmesc in lei vechi, la nivel de mii lei.



In schimb, situatiile financiare anuale pentru 2005 vor fi intocmite in moneda noua, la nivel de leu, fara subdiviziunile leului.



Conversia in lei noi a soldurilor initiale, a rulajelor si soldurilor finale cuprinse in balanta de verificare la 30.06.2005 va trebui facuta la 1 iulie 2005.



Raspunderea pentru corectitudinea conversiei revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii unitatii respective.



Operatiunea de conversie va trebui realizata si pentru soldurile cuprinse in balantele de verificare a conturilor analitice, urmarindu-se concordanta intre valorile inscrise in contul sintetic si cele din conturile analitice.



In situatia in care valorile obtinute in urma conversiei valorilor din balantele de verificare a conturilor analitice la 30.06.2005 conduc la denaturarea semnificatiei economice a acestora, exista posibilitatea ca valorile soldurilor din balantele de verificare a conturilor analitice sa reprezinte numere cu mai mult de doua zecimale rezultate din operatiunea de conversie.



In cazul elementelor ale caror valori provin din mai multe componente de calcul, conversia se efectueaza fie asupra valorilor rezultante, fie si a componentelor avute in vedere la determinarea acestora, in functie de necesitati (ex. - in cazul stocurilor, componentele pret unitar, valoare).



Creantele si datoriile fata de terti convertite vor fi supuse verificarii interne si pot face obiectul confirmarii/informarii pe baza extraselor soldurilor debitoare si creditoare ale conturilor de clienti si alti debitori, respectiv furnizori si alti creditori, in vederea punerii de acord a sumelor rezultate ca urmare a conversiei. Se va putea proceda in acelasi mod, inclusiv in cazul datoriilor catre bugetul statului si alte bugete.



In ceea ce priveste valorile inscrise in facturi si alte documente emise in lei vechi anterior datei de 30 iunie 2005 si primite dupa 1 iulie 2005, acestea vor fi convertite in lei noi, putand fi efectuate confirmari de solduri, dupa caz.



Calendar de punere in circulatie



BNR a stabilit si un calendar general de punere in circulatie a noilor bancnote. Astfel, incepand cu 1 iulie 2005 urmeaza a fi emise pe piata pana la 25% din noile insemne monetare destinate inlocuirii. La 31 decembrie 2005 cantitatile inlocuite ar urma sa ajunga pana la 50%, iar introducerea in totalitate a noilor bancnote si monede metalice se va realiza pe parcursul anului 2006.



Alimentarea bancilor comerciale cu moneda noua va incepe in luna aprilie 2005 si se va desfasura in conformitate cu un grafic intocmit de Banca Nationala pentru fiecare institutie de credit in parte.



Pentru noua moneda romaneasca, ce va intra in circulatie la 1 iulie 2005, administratorul standardului ISO 4217 privind codurile internationale ale valutelor, a alocat codul: RON 946 minor unit 2 (1 leu si 100 de bani).



Preschimbarea vechilor monede, dupa incetarea puterii circulatorii, respectiv in perioada 1 ianuarie 2007 - 31 decembrie 2009, se va putea efectua prin sucursalele BNR si prin institutii de credit autorizate prin ordin al guvernatorului bancii centrale, fara percepere de comisioane.



La data de 1 iulie 2005, bancile vor realiza conversia in moneda noua a soldurilor initiale, a rulajelor si soldurilor finale cuprinse in balanta de verificare la 30 iunie 2005. Toate bunurile, drepturile si obligatiile evaluabile in bani, nascute anterior datei de 1 iulie 2005 vor fi convertite in moneda noua (inclusiv ratele neachitate la termen, restante dupa 1 iulie 2005).



BNR a stabilit ca, pentru a se lucra in mod unitar, bancile vor aplica cea de a doua metoda de conversie propusa de Ministerul Finantelor - impartirea sumelor la 10.000 (zece mii) urmata de rotunjirea zecimalelor sumelor astfel obtinute la a doua zecimala (banul), prin adaos sau lipsa, astfel: suma rezultata in urma impartirii ce depaseste 0,0050 lei noi, inclusiv, se rotunjeste la 0,01 lei noi, iar suma mai mica de 0,0050 lei noi se rotunjeste la 0 (zero) lei noi.



Pentru adaptarea aplicatiilor informatice ale bancilor comerciale, zilele de 29 si 30 iunie 2005 vor fi declarate zile nebancare. In acest sens, BNR va emite o circulara privind efectuarea platilor in perioada respectiva, care sa prevada finalizarea decontarilor in vechea moneda pana pe 28 iunie 2005 inclusiv. Bancile solicita insa ca si ziua de 1 iulie sa fie declarata nebancara.



Leii noi si bancomatele



Chiar de la 1 iulie 2005 vom gasi bancomate alimentate cu lei noi. La acea data, bancile cu retea extinsa de ATM-uri - BCR, Bancpost, Banca tiriac, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, Romexterra si Banca Carpatica - vor putea alimenta pana la un sfert din bancomate cu bani noi, urmand ca pana la 31 decembrie 2005 numarul acestora sa poata ajunge la 50% din totalul retelelor de aparate.



Pentru toate celelalte institutii de credit care opereaza retele de ATM-uri de dimensiuni mai reduse, la data de 1 iulie 2005 procentul de bancomate alimentate cu modena noua poate fi si de 100%.



Bancomatele vor reprezenta unul din canalele importante de alimentare a pietei cu noile bancnote, in conditiile in care un numar mare de carduri este folosit pentru plata salariilor. Calendarul discutat de BNR cu bancile comerciale prevede ca incepand cu 1 ianuarie 2006, toate ATM-urile institutiilor de credit cu retele mari sa poata functiona cu bancnote din noua emisiune monetara. Potrivit circularei pregatite de banca centrala, ATM-urile vor avea rolul de distribuitoare de bancnote cu valori nominale mici si medii, urmand a fi alimentate cu cupiurile de 5 lei, 10 lei, 50 lei si 100 lei.



Cursurile valutare



1EUR - 3,6376 RON. Cam asa va aparea cursul euro/leu publicat de BNR o data cu introducerea leilor noi de la 1 iulie 2005. Asadar, toate valutele incluse de banca centrala in lista cursurilor pietei valutare vor fi cotate cu patru zecimale, asa cum vedem de exemplu cotatiile euro/dolar (1 EURO - 1,3366 USD).



Codul international ISO pentru moneda nationala a Romaniei s-a schimbat din ROL in RON, pentru a marca procesul de taiere a patru zerouri din coada leului.



"In conditiile emiterii unei noi monede nationale, cu o alta valoare nominala, se impune trecerea la un alt simbol de valuta, respectiv RON", sustine banca centrala. De asemenea, expertii BNR considera ca astfel se va putea face mai usor distinctie intre insemnele monetare identificate prin codul ROL, in care se vor face toate inregistrarile pana la 30 iunie 2005, inclusiv, si cele ce vor fi emise incepand cu 1 iulie 2005, identificate prin codul RON.



De asemenea, BNR precizeaza ca nu exista legatura intre structura codurilor de identificare internationala a conturilor bancare IBAN si denumirea monedei nationale sau simbolul acesteia (ROL). Astfel, RO din structura codului IBAN reprezinta codul de tara - Romania - conform standardelor ISO.



"Introducerea unei noi monede, cu alt curs de schimb, alta putere de cumparare, sintetizand aparitia unui nou produs monetar, atrage dupa sine standardizarea distincta a acestuia cu un nou cod ISO: RON, codul numeric urmand a fi comunicat ulterior de ISO Londra", arata BNR.



In plus, banca centrala atrage atentia ca in perioada 1 martie 2005 - 30 iunie 2006 atat bancile comerciale, cat si casele de schimb valutar independente va trebui sa coteze cursurile de schimb atat in ROL, cat si in RON, tot asa cum comerciantii sunt obligati sa afiseze preturile in paralel in lei vechi si in lei noi.



Lei noi si la Bursa



Preturile de inchidere pentru valorile mobiliare tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor fi afisate in cadrul sumarului zilnic al tranzactiilor, incepand cu 1 martie, atat in moneda veche (ROL), cat si in moneda noua (RON).



Sumarul zilnic al tranzactiilor va fi disponibil dupa incheierea fiecarei sedinte de tranzactionare.



Operatiunile bursiere derulate in cadrul sistemului electronic de tranzactionare al BVB se vor realiza, pana la 1 iulie, ca si in prezent, pe baza ordinelor de tranzactionare exprimate exclusiv in lei vechi (ROL).



Regim special



Institutiile publice si bancile vor intocmi situatiile financiare numai in moneda noua, incepand cu 1 iulie 2005, a decis guvernul printr-o ordonanta care a modificat Legea privind denominarea monedei nationale. Legea mentionata prevedea ca, in perioada 1 iulie - 31 decembrie 2005, institutiile respective trebuie sa intocmeasca situatiile financiare atat in moneda noua, cat si in moneda veche. Mentinerea acestei prevederi ar fi condus la intocmirea a doua randuri de situatii financiare, in conditiile in care documentele in cauza intocmite in moneda veche nu sunt necesare pentru furnizarea de informatii utilizate in analize economico-financiare pe baza de bilant.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO