Analiză

In turismul montan pierderile cauzate de ploi pot fi recuperat de circuitele turistice ale strainilor

22.07.2005, 19:26 52

Vremea nefavorabila a adus o scadere de peste 30% a numarului de turisti in zona montana, spun proprietarii de locatii pentru cazare din statiunile turistice, dar si reprezentantii agentiilor de turism. Intr-o perioada in care gradul de ocupare ar fi, in mod normal, de 80-90%, turistii ocupa in prezent doar 40-60% din capacitatea totala de cazare. In ceea ce priveste interesul turistilor straini pentru concedii in zonele montane din Romania, parerile operatorilor locali sunt impartite. Unele agentii spun ca acestia sunt influentati in mod negativ de previziunile meteo, in timp ce reprezentantii Asociatiei Nationale pentru Turism (ANAT) spun ca numarul acestora este cu 20% mai mare fata de 2004.

Atat proprietarii agentiilor de turism, cat si cei de hoteluri sau pensiuni din zona montana se plang de vremea rea, de drumuri si de investitiile tot mai mici si mai rare.

Pentru turismul romanesc, lunile iulie si august reprezentau varful de sezon, insa, din cauza faptului ca iunie si jumatate din iulie au fost "blocate" din cauza vremii, pierderile se ridica, in unele cazuri, la 75-80% anul acesta.

"Sezonul a inceput acum zece zile", spune Siviu Dinescu, proprietarul pensiunii de patru margarete Contele Dracula, din Bran. El precizeaza ca ploile au facut ca turismul montan sa fie anul acesta unul sporadic, de week-end. "Avem cam 25% din numarul de clienti de anul trecut si, pentru a atrage turisti, am fost obligati sa scadem preturile", explica Dinescu. Din acest motiv si preturile au scazut cu circa 20%, iar profitul se estimeaza a fi cu 80% mai mic fata de sezonul trecut.



Micii proprietari de pensiuni, cei mai afectati

Pe fondul scaderii numarului de turisti cu trei sferturi fata de aceeasi perioada din 2004, dar si al cresterii preturilor la utilitati, o camera care anul trecut era inchiriata cu un milion de lei (28 de euro) costa acum 80 de lei noi (22 de euro).

"Branul nu indeplineste conditiile minime pentru a fi declarat statiune turistica, desi a fost introdus in circuit printr-o ordonanta de urgenta", spune Dinescu. Potrivit acestuia, in Bran nu exista sistem de canalizare, dispensar medical, strazile nu sunt iluminate, iar singura farmacie din oras este particulara si are un program neclar. Nici Poiana Brasov nu sta mai bine, in opinia proprietarilor de pensiuni turistice: "Este o statiune moarta", considera Ilona Nedelcu, manager la Vila Zorile din Poiana Brasov. "Toata lumea a construit aici in scop personal. Nu se fac investitii, iar turistii nu au metode de distractie. In afara de a inchiria niste motorete in statiune, nu se poate face nimic", a explicat Nedelcu. "Candva aveam cateva restaurante cu programe artistice, insa si acestea au disparut". Vila Zorile este cotata la 4 stele si, spune reprezentanta sa, a inregistrat un grad de ocupare de 49% in primele 6 luni ale acestui an, cu 11% mai putin fata de aceeasi perioada din 2004. O alta problema semnalata de managerul de la Zorile se refera la serviciile foarte slabe oferite in statiuni, in special in restaurante. "Oamenii competenti au plecat la munca in strainatate. Avem un personal slab calificat", a explicat Nedelcu.

Pentru a evita pierderea putinilor clienti pe care ii au in prezent, proprietarii de locatii care ofera cazare au ales sa practice o politica mai flexibila la nivel de tarife.

Fortati de pierderile suferite in perioada dezastruoasa de la inceputul sezonului, in care ploile abundente au adus numarul cererilor aproape de zero, pensiunile au inceput sa ofere reduceri substantiale, de pana la 20 de procente fata de preturile practicate anul trecut.

"Luna iunie a fost catastrofala", spune reprezentanta de la Vila Zorile. "Anul trecut, o camera dubla costa 50 de euro pe noapte. Acum, ca sa nu plece clientul, suntem obligati sa recurgem la negocieri ale tarifelor, inca de la receptie, si le-am scazut cu 10-15%", a conchis Nedelcu.



Circuitele turistice, mai putin afectate de ploi

"Principalele probleme sunt vremea si preturile care se mentin mari", spune Tatiana Lisnic, de la agentia Est Turism, care opereaza in Zona Valea Prahovei.

"S-au incercat promotii, reduceri, insa cererea este mult mai mica", a continuat Lisnic. Potrivit acesteia, agentia Est Turism a inregistrat o scadere a cererilor pe turism montan de circa 30% anul acesta fata de 2004. Singurele oferte care au o cautare la fel de mare ca in anii precedenti sunt cele pentru grupuri de afaceri, referindu-se la conferinte si simpozioane.

Pe de alta parte, presedintele Comisiei de Turism Intern din cadrul Asociatiei Nationale pentru Turism (ANAT), Iulian Andrei, spune ca numarul turistilor straini care au venit in Romania anul acesta este cu 20% mai mare decat anul trecut.

"Circuitele (n. red. - pachete turistice complete care includ cazare, masa si trasee montane, care se realizeaza in mai multe locatii) sunt cel mai bun produs de turism al Romaniei pe pietele externe", spune Andrei.

"Turistii se tem din cauza prognozelor meteo, insa au vazut ca zonele cu probleme se pot ocoli". Potrivit reprezentantului ANAT, mass-media a fost unul dintre factorii care au influentat negativ turismul dinspre vest catre statiunile romanesti, descurajand calatoriile catre tara noastra prin exagerarea efectelor cauzate de ploi. Cele mai cautate zone turistice pentru circuite, spune Andrei, sunt Sinaia, Poiana Brasov, zona Transilvaniei, Sighisoara, Maramures, Sibiu si manastirile din Moldova.



Mai este timp pentru a recupera!

Operatorii de turism intern spun ca nu se asteapta la pierderi foarte mari si ca se bazeaza pe lunile ramase pentru revenirea la un nivel cel putin acceptabil. Despre profit, spun acestia, nu se poate vorbi inca.

"Turismul montan are un sezon mediu anul acesta. Exista zone unde, din cauza ploilor, este clar ca nu se duce nimeni", spune Cristian Balcescu, director general al agentiei de turism CMB Travel. "Se simte o crestere generala de circa 10-15%, insa cifrele se pot imbunatati pe parcurs", a mai spus Balcescu. Serviciile din statiunile montane sunt mai bune decat la mare, precizeaza reprezentantul CMB Travel, insa intreaga zona necesita o mai buna promvare, dar si investitii in metode de distractie pe pracursul unui sejur.

Statiunile montane, chiar daca unele au ramas in urma cu dezvoltarea, se afla la un nivel rezonabil. "In lunile iulie-august, statiunile au un grad inalt de ocupare. La acest tip de turism nu stam rau, insa promovarea nu este buna. Multi oameni nu stiu ce se gaseste in aceste zone. Ca sa se promoveze, ar trebui sa aiba ce. In afara de aer curat, nu au cum sa aduca oameni in extrasezon", a conchis operatorul de turism.

In strainatate, pachetele de turism pentru Romania sunt promovate atat de operatorii locali, cat si, in unele cazuri, de ambasade. Exista situatii, spun agentiile, in care reprezentantii ambasadelor au sunat in Romania pentru a se interesa de vreme si de conditiile circuitelor turistice.

"Pentru turismul de brosura, adica circuitele pentru persoane din strainatate, am estimat in luna martie o crestere de 25-28% pentru anul acesta", a declarat Gheorghe Fodoreanu, director general al agentiei de turism Visit Romania. "Daca e sa luam in considerare faptul ca au existat anulari pentru unele contracte, in proportie de 10-15%, tot vom avea o crestere de peste 10%", a continuat Fodoreanu. Reprezentantul Visit Romania spune ca, in urma investitiilor in tehnologie si personal, previziunile initiale cu privire la turistii din occident anuntau o crestere de 40%, insa vremea nefavorabila nu a sustinut aceasta estimare.

Majoritatea turistilor straini care aleg Romania pentru a-si petrece vacanta sunt germani, israelieni, englezi, francezi, olandezi, care gasesc aici tarife mai mici decat cele din alte tari, nivelul confortului fiind aproape identic.



Turistii din Apuseni, speriati de inundatii

Pensiunile din zona Muntilor Apuseni a judetului Alba au avut in aceasta luna mult mai putini turisti decat in perioada similara a anilor trecuti, cauzele principale fiind vremea nefavorabila si inundatiile.

Una dintre comunele care au avut de suferit in aceasta perioada este Arieseni, localitate care este denumita "perla turismului" din Alba datorita numarului mare de turisti atrasi de zona frumoasa in care este situata.

Primarul comunei, Vasile Jurj, a declarat pentru Ziarul Financiar ca in ultima vreme numarul de turisti care au vizitat localitatea a scazut simtitor. Vasile Jurj sustine ca in luna iulie majoritatea celor care au venit la Arieseni au fost turistii straini. Cele mai afectate par a fi insa pensiunile din zona, unde numarul de turisti este de trei ori mai mic decat in anii trecuti. Proprietara Vilei "Apuseni", Ioana Farcasu, povesteste ca in aceasta luna pensiunea a ramas in multe perioade neocupata. "In aceasta perioada am avut doar 30 la suta din numarul de turisti cati aveam in aceeasi perioada a verii trecute. Cred ca i-a speriat vremea si mai ales inundatiile, desi in Arieseni nu au fost probleme deosebite in aceasta vara. Speram insa ca in luna august sa avem ceva mai multi clienti", a mai spus Ioana Farcasu. (Dan Lungu - ZF Transilvania)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO