Analiză

Gratiere, dar fara slabirea autoritatii

05.08.2001, 00:00 16



Lansand ideea gratierii, premierul Nastase a invocat supraaglomerarea puscariilor si conditiile ingrozitoare in care sunt tinuti condamnatii din aceasta cauza.

Pentru circumstanta, cum se obisnuieste in ultima vreme ori de cate ori se adopta masuri exceptionale, au fost citate si normele civilizate care ghideaza regimul penitenciarelor in tarile europene, ca si cum Romania ar fi si ea o tara dezvoltata.

Responsabilii in domeniu, invitati la talk-show-uri, au invocat si nobile precepte ale drepturilor omului, mentionand functia sociala a reeducarii oamenilor cazuti in pacat care trebuie readusi pe calea cea buna in mijlocul societatii, asa cum se straduieste de doua mii de ani biserica crestina, luptand cu o energie neobosita impotriva unei criminalitati care creste direct proportional cu gradul de civilizatie si confort al societatii moderne.

Lipseste de data aceasta din arsenalul duhovnicilor umanitari modelul idilic al Statelor Unite deoarece in materie de criminalitate, in formele ei cele mai sofisticate, societatea americana nu ofera exemplul demn de urmat pe care-l citam in alte domenii.

In general, se poate spune ca n-ar fi "politically correct" sa amintim in aceasta discutie de dorinta arzatoare a romanilor de a intra in structurile euro-atlantice. Nu e cazul.

Cadrul corect al problemei este acela ca Romania se afla in prezent intr-o faza de tranzitie sociala si economica si ca in aceasta faza ne confruntam mai presus de orice cu o criza de autoritate.

Trecerea de la un regim dur de dictatura bazat pe o disciplina sociala quasi - militara la o oranduire a tuturor libertatilor pe care abia invatam cum trebuie practicate cunoaste o perioada de hiatus in care se prabusesc una dupa alta vechile institutii care asigurau ordinea sociala si securitatea cetateanului si se nasc greu, uneori cu forcepsul, noile institutii ale ordinii democratice.

Sa ne amintim ca, in 1990 si 1991, noua putere inscaunata de alegeri libere nu dispunea inca de forte politienesti, iar armata era inca paralizata de complexul "neinterventiei".

Nici in zilele noastre nu putem vorbi de o politie in stare sa asigure ordinea si securitatea cetatenilor, ceea ce face necesara deseori interventia jandarmeriei si a trupelor speciale in uniforme negre. In orasele noastre este riscant sa circuli in timpul noptii, mai cu seama in cartiere marginase, in mijloacele de transport in comun poti fi oricand buzunarit si chiar in timpul zilei se petrec mereu spargeri si violuri.

In campania electorala din toamna trecuta, PDSR parea constient de gravitatea problemei deoarece promitea "masuri legislative severe privind siguranta si linistea locuitorilor oraselor si satelor patriei, precum si protectia avutului acestora, a proprietatii in general". ai, sa recunoastem, anul acesta au venit din partea guvernului Nastase mai multe semnale ca ceva se misca in sfera institutiilor de autoritate a statului.

O serie de spargatori si criminali au fost prinsi destul de repede, cu profesionalism, cativa magistrati necinstiti au fost demascati si trimisi in judecata, descinderi inopinate si patrule de noapte au restabilit linistea in cartiere deocheate si s-a ajuns in sfarsit la o mai buna colaborare intre Politie, Parchet si magistratura.

Dar, ce se va alege din autoritatea acestor institutii daca, prin gratierea catorva mii de detinuti, vor fi pusi in libertate tocmai acei infractori de care cetateanul de rand se loveste in viata de zi cu zi. Desigur, o parte din acestia se vor reintegra in societate si vor fi mai grijulii in respectarea legilor dupa experienta amara a detentiei.

Dar ce efect va avea aceasta gratiere asupra institutiilor statului care abia in ultima vreme s-au lansat in apararea ordinii sociale si a securitatii cetateanului. Legea gratierii va trebui sa fie formulata astfel incat sa nu duca la slabirea activitatii lor.

Am mai spus-o si repet: Democratia, tocmai pentru ca nu poate recurge la represiune, are nevoie de mai multa, nu mai putina autoritate.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO