Analiză

Febra din creditare s-a transmis pe piata materialelor de constructii: investitii in caramizi, tigla si termopan

26.08.2003, 00:00 36

Scaderea dobanzilor la credite si generalizarea creditului ipotecar au alimentat cererea pentru locuinte "pe pamant", producand efervescenta pe piata constructiilor. Dar constructorii au nevoie de materiale. Astfel, cererea tot mai mare de case   face foarte atractiva afacerea materialelor de constructii de baza - caramizi sau BCA, tigla, gips carton sau geam termoizolator.
Mai multe companii precum CCCF, Wienerberger sau Bramac vor intra in curand pe piata romaneasca cu capacitati de productie, mizand pe potentialul sau imens, in timp ce alte grupuri multinationale au pe masa in acest moment proiecte de investitii privind pietele din regiune, inclusiv cea romaneasca, precum grupul britanic BPB.
In primele trei luni ale anului, valoarea investitiilor in lucrari de constructii noi a fost de aproximativ 12.783 miliarde lei (355 milioane euro), avand o pondere mai mare de jumatate in totalul pietei de constructii, in valoare totala de 21.502 miliarde lei (598 mil. euro), potrivit datelor furnizate de statistica.



Wienerberger si CCCF intra pe piata caramizilor
In acest an, doua fabrici vor intra in productie pe piata romaneasca, estimata anual la vanzari de aproximativ 400-500 milioane unitati format normal, ceea ce inseamna o valoare a pietei de peste 50 - 54 mil. euro. Wienerberger si CCCF au investit circa 22 mil. euro, ambele mizand pe potentialul pietei locale.
Grupul austriac Wienerberger, unul dintre cei mai mari producatori mondiali de caramizi, va incepe productia pe piata romaneasca pana la finele acestui an, in urma unei investitii de tip greeenfield (de la zero)  de 17,1 mil. euro.
Proiectul este finantat partial de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care va acorda pana la 2,3 mil. euro sub forma unei majorari de capital, in urma careia banca va detine aproximativ o treime din capitalul firmei ce opereaza proiectul. La cofinantare participa prin imprumuturi si banci austriece cu garantii din partea OeKB (Agentia austriaca pentru credite de export) pana la valoarea de 4,1 mil. euro, restul fondurilor necesare urmand sa fie asigurate din surse proprii de catre Wienerberger.
Fabrica de caramizi este localizata la Gura Ocnitei (judetul Dambovita) si va avea o capacitate de 135 milioane unitati format normal (FN). Intrarea in productie a fabricii, destinata pietei romanesti, va duce la cresterea cifrei de afaceri a filialei locale a Wienerberger cu aproximativ 40%, potrivit reprezentantilor companiei.
"Exista un volum al pietei care ne da sperante. Cat se construieste acum este infim pentru ca Romania are un potential mare, daca e sa luam in calcul numarul de locuitori. Ungaria, o tara de doua ori mai mica are o piata cel putin dubla, volumul de vanzari anuale ajungand la circa 1 mld. de bucati format normal", a spus Daniel Catanas, directorul general al  Wienerberger Sisteme de Caramizi SRL, filiala locala a grupului austriac.
Caramizile Porotherm au o izolatie termica mai ridicata decat caramizile clasice, facute tot din argila si nisip, dar cu o tehnologie speciala. Pana acum, austriecii acopereau piata romaneasca prin livrari din Ungaria de la alte fabrici ale grupului.
Pe de alta parte, una dintre cele mai mari companii de constructii romanesti, CCCF va pune in productie in septembrie o fabrica de caramizi la Giurgiu, printr-o investitie in valoare de 4,4 mil. euro.
"Proiectul a fost demarat in septembrie anul trecut, plecand de la nevoile proprii ale companiei. Apoi, printre beneficiari ar putea fi persoane fizice, zona din apropierea Giurgiului fiind destul de dinamica in ceea ce priveste constructia de case. Probabil ca 20% din capacitatea fabricii va avea ca destinatie constructia de case. In plus, avem cereri  si la export", spun surse din cadrul companiei. Fabrica de la Giurgiu va avea o capacitate de 40 milioane bucati format normal.



Fabrica de tigla Bramac de 6 mil. euro
Producatorul austriac de tigle Bramac, unul dintre cei mai importanti jucatori din Europa Centrala si de Est pe piata de profil, va investi aproximativ 6 milioane euro in construirea unei fabrici pentru tigle din mortar de ciment in Romania, a carei locatie va fi in centrul tarii, potrivit reprezentantilor filialei locale a companiei.
 Actiunile companiei Bramac sunt detinute de catre grupul francez de materiale de constructii Lafarge si producatorul austriac de caramizi Wienerberger, fiecare avand 50% din actiuni.
"Piata constructiilor are potential. Apoi este lipsa de producatori locali pe aceasta piata; pe piata sunt producatori romani, noi fiind prima companie straina care va avea o capacitate de productie pe acest segment. Fabrica va intra in productie in vara anului 2004, urmand sa fie create peste 100 de locuri de munca", spune Ovidiu Pascutiu, director general al Bramac Sisteme de Invelitori SRL, filiala companiei austriece.
In acest moment, numarul de angajati al firmei este sub 30. Capacitatea initiala a fabricii va fi de 1,4 mil. metri patrati de tigla, fiind avuta in vedere ulterior o extindere a capacitatii la 2,2 mil. metri patrati.
Bramac Brasov a avut in 2002 o cifra de afaceri de 4,7 mil. euro, in crestere cu 15% fata de anul anterior.



Proiecte britanice pentru gips-carton
Grupul britanic British Plaster Boards (BPB) de materiale de constructii, principalul jucator al pietei romanesti de gips carton prin intermediul filialei sale locale Rigips Romania, tatoneaza inca de anul trecut terenul pentru a construi o fabrica de gips carton in regiune, investitie estimata la 20 -25 milioane de euro.
Romania, Ungaria, Grecia si Turcia candideaza pentru locatia viitoarei fabrici BPB, potrivit ultimelor informatii disponibile.
Constantin Hariton, directorul general al filialei locale a BPB, a spus in primavara acestui an ca deocamdata piata romaneasca de profil nu este coapta pentru o asemenea investitie, in timp ce englezii privesc cu atentie la indicatorii macroeconomici, unde Romania nu sta cel mai bine comparativ cu vecinii din Balcani.
Cererea scazuta de gips carton de pe piata romaneasca arata ca piata nu este suficient de coapta pentru a investi intr-o fabrica cu capacitate anuala de productie de 10.000 mp, potrivit oficialilor Rigips Romania. Piata de gips carton este estimata la 20 -30 milioane anual.
Consumul anual de gips carton in Romania este de cca 0,4 mp/locuitor, comparativ cu 1,5-1,7mp (iin Ungaria sau Polonia), 3,2 mp in Europa Occidentala, 4,7 in statele scandinave sau 10 mp in SUA.



Si termopanul este pe lista
O piata care s-a dezvoltat rapid ajungand intr-un deceniu o afacere de aproximativ 400 mil. euro anul trecut este cea a tamplariei din PVC, aluminiu, lemn stratificat si pereti cortina, potrivit datelor furnizate de Marin Crutescu, presedintele Asociatiei Nationale a Producatorilor de Ferestre, Usi, Fatade si Geam Termoizolator din Romania (ANPFR) si patron al firmei Corina Gealan, unul dintre operatorii de pe piata de profil.
Pentru acest an, este estimata o crestere de 10% a pietei de profil, iar specialistii afirma ca resursele de crestere sunt suficiente pentru a trage investitii mari si in perioada urmatoare.
Anul trecut, aceasta piata a atras investitii de 50 mil. euro numai din partea a companiilor membre ANPFR, care detin 25% din cererea interna. In total, pe piata de profil activeaza peste 2100 de firme, din care 72 sunt membre ANPFR.
Spre exemplu, Teraplast Bistrita a anuntat ca va investi 2-3 mil  euro anual in urmatorii ani in extinderea capacitatii de productie in profile din PVC cu geam termoizolator, tevi sau fitinguri.
Pe piata de profil activeaza peste 2.100 de firme, printre concurentii cei mai puternici numarandu-se Corina Gealan, Far Est, Suki Bucuresti sau Lipoplast Timisoara. In ANPFR sunt inscrise numai 72 de firme, adica 3% din numarul de firme de pe piata, in conditiile in care activeaza si jucatori atipici pentru acest business precum Oltchim Ramnicu Valcea, producator de profile din PVC.
Piata de geam termoizolator din Romania acopera circa 20% din piata totala, ceea ce inseamna vanzari de circa 80 milioane euro in 2002. Comparativ, vanzarile anuale de geam termoizolator din SUA ajung la 130 miliarde dolari, in timp ce piata europeana concentreaza vanzari de 200 miliarde dolari pe an.



Locuinte individuale in microcartiere
Dezvoltarea creditului ipotecar, ca mecanism de finantare pentru construirea unei case, a dat aripi companiilor de constructii. Unele dintre ele se asteapta la o crestere de pana la 10 ori a cifrei de afaceri din acest an, motorul cresterii estimate fiind chiar cererile in crestere venite din partea persoanelor fizice.
Accesul de finantare incepe sa devina mai facil, permitand de acum si persoanelor cu venituri medii sa intre in circuitul creditului ipotecar, pe langa cei cu venituri mari, fenomen ce se resimte la nivelul constructiei de case noi.
Compania Systemic Construct Group, companie ce dezvolta proiecte de construire de case in sistem de credit ipotecar, estimeaza un volum de comenzi in 2003 in valoare de 4 mil. euro, nivel de opt mai mare decat cel de anul trecut.
Potrivit lui Stefanita Lipovicianu, director general al Systemic Construct Group, firma are in derulare circa 7 contracte in zona capitalei, fiind vizate de asemeneea proiecte la Timisoara si Satu Mare. Compania executa acest gen de proiecte pe terenul beneficiarului, lucrand in parteneriat cu bancile ING Barings si BCR.
Un alt operator cu sperante mari in acest an este Construct Group, care preconizeaza un salt al cifrei de afaceri in acest an de la 5-600.000 euro la 5 mil. euro. Reprezentanti ai companiei anuntau in iunie ca se construiesc microcartiere in acest an pe baza cererilor primite, in timp ce anul trecut erau multe cereri individuale.Construct Group executa case pe structuri de lemn tip sandwich si-si crediteaza clientii in mod direct.
Firma spera sa dea in folosinta in acest an aproximativ 100 de case, avand proiecte in derulare in zonele Berceni, Baneasa - Doi Cocosi, Prelungirea Ghencea, dar si in Constanta sau Pitesti.
Un alt developer pentru proiecte de acest gen este compania Energi-Co Holding SRL.
Operatorul dezvolta la Piatra Neamt un proiect de construire a unui cartier rezidential, cu 38 de locuinte in sistem duplex- parter si mezanin- realizate prin turnarea betonului armat in cofraje din polistiren expandat. Pretul pe metru patrat al unei case cu dotari standard fara TVA si fara teren, care este concesionat de regia locala de termoficare, este de 290 euro.Proiectul este dezvoltat de Energi-Co (antreprenorul proiectului), Aqua Calor (concesionarul terenului si furnizorul local de agent termic) si BCR (banca ce acorda finantarea). Compania vrea sa dezvolte trei proiecte si in Bucuresti, in valoare totala de 14,4 mil. euro in zonele Giulesti. Tei si Pantelimon, dar si in Bucuresti -Baneasa, Mangalia (in valoare de un milion de euro) si Satu Mare (proiect de 2 mil. euro).
Tot mai multi romani sunt atrasi de posibilitatea de a plati rate de 300-400 euro pe luna pe termn de pana la 25 de ani, ceea ce determina firmele de constructii sa mizeze din plin pe dezvoltarea acestui sector - constructia de case. adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO