Analiză

Cum a mers piata imobiliara din Bucuresti in primele zile din ianuarie 2008

Cum a mers piata imobiliara din Bucuresti in primele zile din ianuarie 2008

Click pentru imaginea intreaga

18.01.2008, 21:34 72

Inceputul anului 2008 nu s-a aratat bogat in tranzactii, agentiile de talie medie si mica de pe piata contactate de ZF raportand un numar scazut de vanzari de imobile. Cu toate ca numarul tranzactiilor nu este ridicat, preturile avansate de vanzatori pe anuntul.ro continua sa creasca.
Astfel, pretul mediu pe metru patrat a crescut cu 10%, mai mare fata de sfarsitul anului trecut, ajungand la 2.000 de euro, potrivit unei analize realizate de ZF pe apartamentele de trei camere, construite intre 1980 si 1990, acestea fiind cele mai stabile din punctul de vedere al pretului.
Aceeasi analiza a aratat ca a anul trecut preturile apartamentelor vechi au crescut cu circa 50%, lucru confirmat de mai multi reprezentanti ai agentiilor imobiliare de pe piata. Practic, in fiecare luna, la pretul apartamentelor din Capitala s-a mai agaugat o majorare de circa 5%. Astfel, pretul mediu pe metrul patrat a ajuns in ianuarie la 2.000 de euro fata de aproximativ 1.284 de euro acum un an, in contextul in care cercetarea a luat in calcul 25 dintre cele mai importante zone ale Bucurestiului.
Desi cu preturi mai mari, noul an imobiliar e inca sarac in tranzactii. Printre agentiile imobiliare de talie mica si medie care nu aveau incheiata nicio tranzactie la data la care au fost contactate de ZF se numara Marussi Investment, Bastion, Vission House sau Via Imobiliare Real Estate. Pe de alta parte, agentia imobiliara Indoors Real Estate a incheiat prima tranzactie pe 11 ianuarie.
"Este vorba despre un apartament de trei camere construit intr-un bloc din 1986 situat pe strada Liviu Rebreanu, care a fost vandut la 104.000 euro", a spus Gabriel Dragomir, senior broker in cadrul agentiei imobiliare Indoors Real Estate Grup. Astfel, pretul pe metru patrat s-a ridicat la 1.529 de euro.
Alte doua tranzactii au fost incheiate la inceputul acestui an pe site-ul magazinuldecase.ro, in ambele cazuri pretul pe metru patrat depasind 2.000 de euro.
Apartamentele in blocuri noi au avut mai mare priza la cumparatori la inceputul acestui an. Agentia imobiliara Veles a incheiat mai multe tranzactii cu apartamente noi, dintre care doua apartamente intr-un bloc nou din Titan, la 150.000 de euro, respectiv 132.000 de euro. In ambele cazuri pretul pe metru patrat a depasit 2.000 de euro.
"Avand in vedere ca in acest an se vor da in folosinta o zecime dintre proiectele anuntate, cresterile de preturi la apartamentele vechi vor fi intre 5% si 15%", a spus Andrei Rusu, directorul general al agentiei imobiliare Vission House.
Astfel, dupa un an in care au inregistrat un avans de aproape 50% preturile apartamentelor vechi din Bucuresti dau in continuare semne de crestere, potrivit reprezentantilor de pe piata imobiliara.
"Cresterea mai putin accentuata a preturilor depinde de apartamentele noi care vor fi date in folosinta si de accesul limitat la credite. Avand in vedere ca numarul apartamentelor noi nu va fi atat de mare, iar bancile au din ce in ce mai multe oferte in ceea ce priveste creditele imobiliare, preturile vor mai creste si in acest an", a spus Gabriel Dragomir, senior broker in cadrul agentiei imobiliare Indoors Real Estate Grup.
Desi preturile avansate de vanzatori nu reprezinta de cele mai multe ori suma la care se incheie tranzactia, anunturile surprind tendinta pietei de continua crestere.
Anual in Capitala se incheie intre 25.000 si 30.000 de tranzactii, adica circa 70 de tranzactii pe zi, potrivit datelor Primariei Municipiului Bucuresti.

6.818 euro metrul patrat pentru un apartament la Paris
Preturile apartamentelor vechi din Franta au crescut cu 5,7% la sfarsitul trimestrului trei din 2007 comparativ cu perioada similara a anului precedent, potrivit cotidianului Les Echos. Raportarea este facuta trimestrial de notarii publici, lucru care nu se intampla deocamdata in Romania. Unele dintre cele mai mari cresteri le-au avut Nisa, unde pretul pe metru patrat a juns la 3.295 de euro, mai mult cu 9%, si Lyon, unde pretul pe metru patrat a ajuns la 2.716 euro, cu 6% mai mult fata de un an in urma. Parisul a cunoscut o crestere peste media tarii, de 8,7%, pretul pe metru patrat ajungand la 6.818 euro.

Romania, in continuare in boom imobiliar
Romania este considerata in continuare una dintre cele mai interesante zone pentru investitori, alaturi de regiunea de sud a Alpilor, conform unui studiu realizat Homebuyer si Property Investor Show, citat de site-ul aboutproperty.co.uk.
Preturile proprietatilor imobiliare au crescut "dramatic" de la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, fiind insa in continuare la nivelul unui stat emergent. Potrivit studiului, analistii prevad in urmatorul an o crestere intre 15% si 25% a proprietatilor imobiliare, sustinuta si de intrarea pe piata a companiilor low-cost, cea mai importanta intrare fiind a liniei aeriene Ryanair. "Impactul urias pe care l-a avut intrarea liniilor aeriene low-cost in tarile din sud-estul Europei va fi si in Romania", a spus Ben Mason, reprezentantul companiei imobiliare Someplace Else.

Primele tranzactii imobiliare din acest an anunta preturi ridicate
Un apartament intr-un bloc vechi de pe strada Liviu Rebreanu cu o suprafata de 68 mp a fost vandut la 104.000 euro - agentia imobiliara Indoors Real Estate
O garsoniera intr-un bloc din 1978 din Titan, cu o suprafata de 33 mp, a fost vanduta la 70.000 de euro - magazinuldecase.ro
Un apartament de doua camere cu o suprafata de 57 mp din zona Stefan cel Mare a fost vandut la pretul de 127.000 de euro - magazinuldecase.ro
Un apartament de doua camere de 77 mp intr-un bloc nou din Titan a fost vandut la 150.000 de euro - agentia imobiliara Veles

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO