Analiză

Consiliul Concurentei incepe investigatia in cazul Kronospan. Este sau nu abuz de pozitie dominanta?

27.08.2004, 00:00 127



Tranzactia de 250 de milioane de euro prin care Kronospan a cumparat cele doua fabrici de materiale pentru industria mobilei de la Sebes ale rivalului italian Groppo Frati a intrat in vizorul Consiliului Concurentei.



Consiliul Concurentei a anuntat ieri ca a declansat o investigatie care are ca obiect posibila incalcare a articolului 6 litera a) din Legea Concurentei -



"impunerea in mod direct sau indirect a pretului de vanzare, a tarifelor sau a altor cause contractuale si refuzul de a trata cu anumiti furnizori sau beneficiari", a transmis institutia ieri.



Investigatia a inceput ca urmare a sesizarilor primite de Consiliul Concurentei din partea producatorilor autohtoni de mobila, care s-au simtit puternic amenintati de majorarea preturilor la pal brut si melaminat, materiale produse de Sepal Sebes, una dintre cele doua fabrici de la Sebes.



Producatorii de mobilier din Romania sustin ca materialele respective - care sunt de baza in industria de profil - au fost scumpite cu circa 40% si ca aceasta majorare nu este justificata din punct de vedere economic, ci este rezultatul unui abuz de pozitie dominanta al noului proprietar al fabricii.



Asociatia din acesata industrie estimeaza ca scumpirea materiilor prime ar putea duce la o scumpire a mobilei cu pana la 20%, in perioada urmatoare. Multe fabrici de mobila, in special cele care utilizeaza in mare masura palul sunt in pericol de a inregistra pierderi si de a-si restrange activitatea, sustine Aurel Rizea, presedintele executiv al APMR (Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania).



Industria mobilei a acuzat Kronospan de monopol pe piata din Romania, insa compania austriaca a negat acuzatiile si a motivat cresterea preturilor de necesitatea alinierii lor la nivelul celor europene. Reprezentantii Kronospan spun ca nu poate fi vorba de monopol din moment ce Consiliul Concurentei a autorizat tranzactia.



"Consiliul Concurentei a fost notificat pe data de 9 iunie de catre Kronospan Holding Ltd. in legatura cu cu achizitia de catre acesata a pachetului majoritar de actiuni detinut de catre societatea Italiana Gruppo Frati la societatea Sepal SA Sebes, judetul Alba", a transmis organismul antritrust.





Ce urmeaza sa se intample



"Pentru a impune sanctiuni, Consiliul Concurentei trebuie sa demonstreze cumulativ doua lucruri - ca grupul se afla intr-o pozitie dominanta pe piata si ca a facut abuz de acesata pozitie dominanta prin majorarea preturilor. Daca se ajunge la concluzia ca Kronospan se afla intr-o pozitie dominanta dar ca majorarea preturilor nu este un rezultat al acesteia, nu este necesara o interventie din partea Consiliului Concurentei", a spus Gheorghe Oprescu, fost vicepresedinte al Consiliului Concurentei.



Potrivit procedurilor in vigoare, investigatia derulata de Consiliul Concurentei se va finaliza cu un raport investigatie. Va urma o audiere in plenul Consiliului a raportului, in care fiecare parte implicata isi va sustine pozitia. Daca decizia Consiliului este de a sanctiona grupul, acesta are posibilitatea de a face apel in justitie, iar daca o face, sanctiunea este suspendata pana la decizia justitiei.



"Consiliul concurentei va trebui sa faca o analiza economica destul de sofisticata in care sa determine daca majorarea preturilor s-a datorat pozitiei dominante pe piata sau unor ratiuni economice. De asemenea, nu exista o limita de timp pentru finalizarea investigatiei", a spus Oprescu.





Cu cine concureaza Kronospan?



Pana la preluarea fabricilor Frati de la Sebes, Kronospan vindea pe piata romaneasca numai produse importate, provenite de la fabrici din apropierea Romaniei, ceea ce facea ca preturile lor sa concureze cu cele produse local de Frati.



Producatorii de mobila sustin ca dupa achizitia fabricilor de la Sebes, Kronospan a devenit unicul furnizor important pentru industria romaneasca de mobila, capabil sa impuna preturile pe piata.



APMR sustine ca toate fabricile importante de mobila din tarile apropiate Romaniei sunt controlate tot de Kronospan. Desi exista si alti producatori locali, acestia sunt fabrici vechi, care nu au fost modernizate si care nu reprezinta o concurenta reala pentru Kronospan.



Potrivit Consiliului Concurentei, in cazul palului brut exista patru producatori locali mai importanti - acestia sunt companiile Sigstrat din Sighetu Marmatiei, Evecor din Comanesti, Rostramo din Targu Jiu si Stecopal din Curtea de Arges.



Conform informatiilor de pe situl Ministrului de Finante, cea mai mare dintre acestea, Rostramo Targu Jiu, a avut in 2002 o cifra de afaceri de circa 10 milioane de dolari, in conditiile in care fabricile Frati au vandut in acelasi an de circa 70 de milioane de dolari.





Doi frati si o cota de piata de 46% in Europa Centrala si de Est



In cazul palului melaminat, pe piata romaneasca nu exista decat importatori (cu exceptia fabricilor Frati). Cel mai important concurent pentru Kronospan pe acest segment este compania Internspan Romania SRL. Aceasta vinde pal fabricat de Interspan Kft. Ungaria, care este detinuta de grupul elvetian Krono, grup detinut de fratele proprietarului Kronospan Austria, care controleaza fabricile din Sebes.



Kronospan are companii in 11 tari europene, avand o cota de piata de 14% in Uniunea Europeana si de 46% in Europa Centrala si de Est. Grupul s-a extins puternic in regiunea Europei Centrale si de Est investind recent in noi capacitati de productie in Cehia, Ungaria si Rusia.



Grupul Krono a fost infiintat in 1897 de catre familia Kaindl din Austria. Potrivit informatiilor Interspan Romania, exista doua companii separate Kronospan, una cu sediul in Elvetia si una cu sediul in Austria, fiecare controlata de cate unul din cei doi frati. Fiind o afacere de familie grupul nu-si dezvaluie rezultatele financiare anuale.



Fabricile din Sebes au fost cumparate de Kronospan Holding Ltd. (Cipru), care este actionarul tuturor fabricolor grupului Kronospan din Europa Centrala si de Est.



Cei mai importanti concurenti pentru Kronospan sau Gruppo Frati din Italia si grupul austriac Egger, care are afaceri in mai multe sectoare de activitate inclusiv berea. Frati a purtat multa vreme negocieri pentru vanzarea fabricilor din Sebes grupului Egger insa pana la urma vanzarea s-a facut catre Kronospan.





Concurenta in UE: Cum spulbera o litera de lege afaceri de miliarde de euro



Mario Monti, comisarul european pe probleme de concurenta a conferit acestei functii o importanta mondiala , prin decizia sa de a bloca preluarea in valoare de 47 de miliarde de dolari a companiei Honeywell International Inc., de catre gigantul american General Electric. A fost pentru prima data cand UE bloca o tranzactie aprobata initial de Statele Unite. Comisia Concurentei a UE a perceput deasemenea amenzi record companiei Microsoft si a impus amenzi de 3,5 miliarde de dolari Frantei si Germaniei cu privire la acordarea subventiilor de stat.



Comisarului Mario Monti i s-a refuzat recent un al treilea mandat, functia fiind atribuita lui Neelie Kroes. Ea va prelua functia la 1 noiembrie anul acesta. Audierile la cele doua cazuri - GE si Microsoft - sunt in plina desfasurare, deciziile urmand a fi luate in timpul mandatului urmatorului comisar.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO