Analiză

Ca-n viata: nimic nu e sigur de la un la altul

02.09.2004, 00:00 30



Piata asigurarilor de viata este departe de a se fi asezat. An de an, cele mai spectaculoase schimbari in clasament aici sunt, iar primele sase luni din acest an nu s-au dezmintit. Doar trei din primii zece competitori au ramas pe loc - ING (locul 1), Asirom (2) si Aviva (6). Cea mai mare cresterea a avut-o Allianz-Tiriac, care a ajuns pe locul 5. Au urcat cu cate un loc AIG Life si Interamerican, au coborat Omniasig Viata si Asiban, iar Grawe a prins in premiera top 10, venind de pe locul 11 in 2003.





ING ramane lider



Liderul in asigurari de viata ramane ING (fosta ING Nederlanden) chiar daca cota sa de piata este in usoara scadere, de la 44% la 41%.



Primele subscrise in primele sase luni de divizia de asigurari de viata a ING Romania au fost de 1.456,5 miliarde de lei (aproape 36 milioane de euro), in crestere cu 11% in lei, dar egal in euro cu aceeasi perioada din 2003. Primele brute incasate au inregistrat o crestere nominala de 15%, ajungand la 1.428 miliarde lei la sfarsitul lunii iunie.



Reprezentantii companiei au explicat ca stagnarea se datoreaza modificarilor normelor de impozitare a venitului de anul trecut, care au redus potentialul de crestere al companiei pe segmentul asigurarilor pentru salariati cumparate de companii.



Compania asteapta insa pana la sfarsitul anului o crestere in termeni reali a subscrierilor. ING trece acum printr-un proces de rebrandare in care s-au investit cateva sute de mii de euro. ING vrea sa se pozitioneze pe piata ca un grup integrat de servicii financiare - banca, asigurari, piata de capital.



Asigurarile de viata legate de investitii - asa numitele asigurari de viata tip unit-linked (polite cu investitii in unitati de fond de tipul celor mutuale, care pot fi cumparate si vandute companiei independent de polita), programele de pensii, asigurarile pentru studiile copiilor, si asigurarile de viata suplimentare au fost cele mai bine vandute produse De asltfel, compania deruleaza in prezent o campanie pe televiziune pentru asigurarile de studii pentru copii.



Asirom si-a pastrat a doua pozitie pe piata, cu prime brute subscrise din asigurari de viata pe primele sase luni de 497,6 miliarde lei, cu 52% peste semestrul I din 2003. Ritmul de crestere a fost mai alert decat al multora dintre competitori, inclusiv a liderului ING, asa incat societatea a urcat de la o cota de piata de 12,8% in 2003 la 14,1% pe primele sase luni din acest an.





AIG Life: locul 3 si profit



Americanii de la AIG Life, nemultumiti de pozitia a patra ocupata anul trecut, la mica distanta de Omniasig Asigurari de Viata, vor sa arate ca sunt divizia celui mai mari companii de asigurari din lume din punctul de vedere al capitalizarii bursiere. Astfel, au trecut de pragul de 10% din piata, devenind un competitor serios chiar si pentru Asirom, cu 14% cota de piata. Dar americanii nu au numai ambitii de a fi mari daca nu fac si bani.  Compania a incheiat primele sase luni cu prime brute subscrise de 370 miliarde lei (9,1 milioane euro), cu 57% mai mult decat in prima jumatate a anului trecut, si a obtinut profit pentru prima data de la inceperea activitatii.



Profitul, de 18 miliarde lei (aproximativ 450.000 euro), nici nu era planificat sa apara atat de devreme. Grupul AIG este prezent in Romania prin AIG Life Asigurari Romania (asigurari de viata), sucursala a American Life Insurance Company, AIG Romania (asigurari generale) si fondul de investitii AIG-CET Capital Advisors.





Omniasig Viata - greu dupa triplare



Cresterea accelerata din 2003 - triplarea volumului de prime brute subscrise - a epuizat compania Omniasig Asigurari de Viata.  Divizia de asigurari de viata a grupului Omniasig a incheiat primul semestru cu un volum al primelor brute subscrise de 5,7 milioane de euro (233 miliarde de lei), aproape similare in euro comparativ cu prima jumatate din 2003. Ca urmare, cota sa de piata a scazut simtitor, de la 8,8% in 2003 pana la 6,6% anul acesta, si compania a pierdut pozitia a treia de pe piata in favoarea AIG Life. In aceasta perioada, Omniasig Viata a achitat despagubiri pentru daune totalizand 370.000 de euro. Profitul companiei a fost de 25.000 de euro (1 miliard de lei), iar reteaua de vanzare s-a extins la 1.200 de consilieri de asigurare.  Societatea a avut anul trecut prime brute subscrise de 14,5 mil. euro, fata de circa 5 mil. euro in 2002. Omniasig are activitati de asigurari de viata anca de la infiintare, in 1995, dar pana in 2001 a ramas la sub 1% din piata. Din 2001 compania a devenit mult mai activa. Societatea a fost prima si deocamdata singura care lansat pe piata romaneasca asigurarile dentare.





Allianz-Tiriac: faceti loc, ca venim



Foarte cunoscut pe piata asigurarilor generale, brandul Allianz incepe sa-si faca loc si pe piata asigurarilor de viata. Cu o dublare a primelor brute subscrise pe primele sase luni, Allianz-Tiriac a urcat trei locuri dintr-un foc, terminand semestrul pe locul 5, cu 5% cota de piata, aproape dublu fata de cota de piata cu care a incheiat 2003.

Aviva: mai bine, dar tot pe 6
Dupa ce anul trecut a pierdut cota de piata in favoarea companiilor care au vandut mai mult ca urmare a cresterii creditarii (Asiban), trecand pe pozitia a sasea (fata de locul patru in 2002), Aviva a reusit un ritm de crestere inalt pe primul semestru, dar si-a pastrat pozitia. De aceasta data, in fata i-a trecut Allianz-Tiriac. Subsidiara grupului britanic de  sigurari Aviva in Romania a incheiat primele sase luni cu un volum al primelor subscrise de 154,5 miliarde lei (3,8 milioane euro), in crestere cu 42% fata de semestrul I din 2003.  Activele s-au majorat cu 26%, pana la 470,8 miliarde lei. Aviva a fost infiintata in 1999, dar si-a inceput oficial activitatea in octombrie 2000. Aviva Romania are un capital social de 18,5 milioane de dolari (539,12 miiarde lei), fiind una dintre cele mai bine capitalizate societati de asigurari din Romania.



Grupul Aviva este unul dintre cei mai importanti furnizori de asigurari de viata si pensii din Europa, si este foarte probabil ca in urmatorii ani compania sa forteze intrarea printre primii trei jucatori de pe piata, mai ales daca injectiile de capital vor continua in acelasi ritm ca si pana acum. Asiban a trecut de pe locul 5 pe locul 7, dupa ce compania n-a mai beneficiat de aportul cresterii creditului de consum de anul trecut. 

Grawe prinde top 10
Austriecii de la Grawe au trecut pe locul 9, fata de locul 11 anul trecut, ajungand asfel, cu rabdare, in primele zece companii de asigurari de viata din romania, in conditiile in care pe piata activeaza mai mult 13-14 companii puternice.



Grawe a incheiat primul semestru cu prime subscrise in valoare de 87,3 miliarde lei (circa 2,2 milioane euro), nivel aproximativ dublu comparativ cu primele sase luni din 2003, depasind prognoza de la inceputul anului cu 20%.



Evolutia se inscrie in obiectivele companiei, care urmareste o crestere constanta a cotei de piata si a notorietatii. Cea mai mare parte a subscrierilor provenind din asigurari de viata clasice si mai putin din polite pentru acoperirea riscurilor financiare (credite). In primul semestru, societatea a platit daune in suma de 2,27 miliarde lei, comparativ cu 306,1 milioane lei in luna iunie 2003. Compania estimeaza un volum al primelor subscrise de aproximativ 220 miliarde lei si dublarea profitului net.


Plictiseala la asigurari generale



Doar doua miscari in top 10 pe piata asigurarilor generale. Ardaf a urcat de pe locul 7 pe locul 5, datorita unui ritm de crestere mult peste cel al pietei, iar AIG Romania a revenit pe locul 9, dar nu pe baza cresterii sale peste medie, ci pentru ca Generali Asigurari sta inca in expectativa, fara sa accelereze.





Allianz si Asirom, bataie pe auto



Prime brute subscrise din asigurarile generale au avut o crestere de 24%, ajungand la 83 milioane de euro. Compania isi bazeaza cea mai mare parte a  ortofoliului pe asigurari auto. Ca sa depaseasca liderul de pana acum doi ani al industriei, Asirom, Allianz-Tiriac a devenit principalul furnizor de asigurari casco, dar a intrat serios si pe segmentul de asigurari de raspundere civila auto. Astfel, subscrierile din asigurari RCA au crescut cu 36% pe primul semestru, pana la 12,6 milioane de euro.



De partea cealalta, Asirom avut pe primele sase luni ale anului un volum de prime brute subscrise de 2.607 miliarde lei (64,2 milioane euro), in scadere la nivelul cotei de piata cu peste un procent. Oficialii companiei au explicat ca nu au fost incluse pe primul semestru politele RCA vandute pentru semestrul II al acestui an.



Asigurarile de raspundere civila generala au avansat cu 71%, iar valoarea politelor de credite si garantii aproape s-a dublat.

RCA in scadere la Omniasig



Omniasig a avut pe primele sase luni venituri din prime subscrise de 1.503,7 miliarde lei (37 milioane euro), mai mari cu 35% fata de acelasi interval din 2003. In euro, cresterea a fost de 21%. Profitul brut al companiei a atins 44 miliarde lei (in standarde contabile romanesti), comparativ cu 37 miliarde lei la finele lunii iunie 2003. Compania a platit daune in suma de 558,9 miliarde lei.



Cele mai multe incasari au provenit din politele RCA - 485,4 miliarde lei (32,28% pondere), apoi asigurarile Casco - 454,2 miliarde lei (30,2%) si cele de bunuri - 207,2 miliarde lei (13,78%). Asigurarile RCA si-au diminuat ponderea cu aproximativ 6% fata de 2003, iar politele CASCO si cele de bunuri au crescut cu cate 2%.



Compania mai detine doua companii de asigurari generale, Asirag Pitesti (unde are 62,39% din actiuni) si AGI Romania (50%), preluate in prima parte a acestui an. Cu tot cu aceste companii, cota de piata de circa 10% a Omniasig mai urca cu cateva procente, pana la aproximativ 14%, dar nu ajunge la Asirom.





Astra: cota de piata mai mare



Ca urmare a unei viteze mai mari de crestere decat a pietei, Astra a urcat la 8% cota de piata, fata de 6,2% in 2003.



Primele subscrise din asigurari generale de Astra Asigurari in primul semestru au fost la circa 1.116 miliarde lei (peste 27 milioane euro), cu 40% mai mult in lei comparativ cu nivelul consemnat in perioada similara a anului 2003. In euro, cresterea a fost de 23%. Despagubirile achitate au fost de 365 miliarde lei.



Cea mai mare crestere a incasarilor a fost la asigurarile malpraxis (asigurare de raspundere civila profesionala in domeniul medical), al caror volum s-a dublat.





Ardaf, iarasi pe locul cinci



Abonata ani de zile a locului cinci pe piata, Ardaf a revenit pe aceasta pozitie in primul semestru de anul acesta. Primele subscrise din asigurari generale ale Ardaf au crescut in primul semestru cu peste 46%, pana la 972 miliarde lei. In euro, compania a avut subscrieri de 23,9 milioane euro. Societatea a platit daune in valoare de 350,1 miliarde de lei, cu 37,7% mai mult fata de perioada similara a anului 2003. 10,4 milioane euro (48,18%) din incasari au provenit din RCA, urmate de asigurarile Casco - 4,47 milioane euro (20,63%) si Carte Verde - 2,1 milioane euro (9,76%).





Unita: auto domina vanzarile



Unita a avut 764 miliarde lei (18,8 mil. euro) prime brute subscrise pe primul semestru. Cota de piata a coborat usor pe primul semestru fata de tot anul trecut, pana la 5,5%. Incasarile din prime aferente politelor de asigurari generale au fost cu 38% mai mari in lei fata de anul trecut. Segmentul auto domina vanzarile.Politele pentru autoturisme au ajuns la 86% din total portofoliu, fata de 80% in 2003. Compania a anuntat ca se muta anul acesta la Bucuresti. Unita mai detine si societatea de asigurari Agras.





Asiban: nu mai e ce-a fost



Scaderea ritmului de crestere al creditarii a franat dezvoltarea afacerilor Asiban. Compania, care are ca actionari patru banci, si-a triplat ancasarile anul trecut. Veniturile Asiban din prime subscrise pe asigurari generake au crescut cu  50% in primele sase luni, pana la 711,1 miliarde lei (17,5 milioane euro),



Cea mai mare pondere in volumul primelor brute subscrise, de 28,55%, au avut-o politele pentru asigurarea mijloacelor de transport terestru.



Societatea a platit in primul semestru daune in valoare de 393,1 miliarde lei, de trei ori mai mari fata de anul anterior.





Dublare la BCR Asigurari



Cel mai rapid a mers BCR Asigurari, care are "vant in pupa" ca urmare a contractelor venite pe filiera bancii-mama, BCR. BCR Asigurari a incheiat primul semestru cu un volum al primelor subscrise din asigurari generale de 505 miliarde lei (12,4 milioane euro), dublu fata de aceeasi perioada din 2003.



Portofoliul BCR Asigurari este dominat de asigurarile de mijloace de transport terestru - 38,24% din total, urmate de politele de credite si garantii - 37,79%, apoi de cele de incendiu si calamitati - 22,51%. Compania a platit daune in valoare de 221,3 miliarde lei, de aproximativ 4,5 ori mai mult fata de semestru I al anului precedent, mai ales ca urmare a cresterii restantelor la creditele de consum.





AIG Romania, constant la 2,5-3%



AIG Romania, compania de asigurari generale din cadrul AIG care desfasoara activitati in Romania, a avut in primele sase luni prime brute subscrise de 372,1 miliarde lei, cu 5% peste semestrul I din 2003. Incasarile au crescut cu 17,8%, pana la 383,8 miliarde lei. Compania are ca obiectiv venituri din prime subscrise de 572,4 miliarde lei anul acesta.





Generali a pierdut locul pentru 10.000 de euro



Italienii de Generali au avut prime brute subscrise de 371,7 miliarde lei pe primul semestru, cu 11% mai mult in lei decat in aceeasi perioada din 2003. Cum euro s-a devalorizat in acest interval tot cu aceeasi valoare, afacerile companiei au ramas practic pe loc in euro, de unde o scadere a cotei de piata de la 3,7% la 2,7% pe primele sase luni de anul acesta.



Compania a alunecat dupa AIG Romania, la foarte mica diferenta - 400 milioane de lei (10.000 euro). Compania estimeaza pentru 2004 venituri din subscrieri de 1.000 miliarde de lei si un profit brut de 50 miliarde de lei.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO