Analiză

Axa Paris-Berlin, relansata de Chirac si Schroder

23.01.2003, 00:00 21

Franta si Germania au celebrat, ieri, 40 de ani de la semnarea Tratatului franco-german, practic patru decenii de colaborare, cu un fast particular, dupa cum relata presa de limba franceza. Celebrarea colaborarii celor doua state a avut loc, in acelasi timp la Paris, Berlin si Versailles, manifestarile urmand sa fie continuate si astazi.
La 40 de ani de la semnarea tratatului de catre Konrad Adenauer si generalul de Gaulle, obiectivul ceremoniei este de a "refonda proiectul european", potrivit presedintelui francez Jacques Chirac. De asemenea, este o ocazie pentru presedintele francez si cancelarul german Gerhard Schroder de a face front comun in incercarea de a se evita o interventie militara in Irak si de a sustine eforturile de dezarmare a ONU, relata, ieri, AFP.

Dubla cetatenie pentru francezi si germani
Lantul ceremoniilor a inceput ieri dimineata cu un Consiliu de ministri, care i-a reunit pe membrii guvernelor ambelor state la Palatul Elysee, in prezenta presedintelui Jacques Chirac si a cancelarului Gerhard Schroder. Reuniurea  a fost incheiata cu o declaratie de politica comuna. Site-ul de informatii europene EUobserver anunta de ieri ca cei 40 de ani de colaborare franco-germana vor fi marcati inclusiv printr-un anunt al celor doi lideri, Chirac si Schroder, privind introducerea dublei cetatenii. Astfel, cetatenii francezi vor putea sa aleaga cetatenie germana si invers, potrivit unei declaratii care urma sa fie, ieri, data publicitatii.
Declaratia comuna face referire si la un acord bilateral privind reuniuni comune ale Guvernelor celor doua state, de doua ori pe an. De asemenea, prin acest acord, Berlinul si Parisul se angajeaza sa se consulte inainte de fiecare vot la Natiunile Unite. Pentru pregatirea acestor reuniuni comune va fi constituit un alt organism, secretariatul franco-german al cooperarii, reprezentat in capitalele ambelor state.
Reuniunea Consiliului de ministri a fost urmata de o sedinta solemna a parlamentarilor francezi si germani, care a reunit 1.200 de personalitati, in fata carora Chirac si Schroder urmau sa tina cate un discurs. Astazi, presedintele francez va merge la Berlin pentru a participa la ceremoniile organizate de cancelarul german.

Presa, despre motorul franco-german
Marea noutate a acestei ceremonii este reunirea parlamentelor celor doua state, la Versailles, si reactivarea "motorului franco-german", scria, ieri, Le Figaro. Cotidianul francez de dreapta deschidea prima pagina cu titlu "Paris si Berlin celebreaza 40 de ani de dialog", relatand pe larg toate manifestarile organizate de administratia franceza. Semnaland ca toate detaliile au fost pregatite cu grija, Le Figaro scria ca meniul franco-german servit la dejunul de aseara, de la Versailles,  a respectat cu strictete sensibilitatile celor doua natiuni; astfel un riesling alb german a fost acompaniat de un bourgogne rosu, de Santenay.
Si cotidianul Le Monde sublinia importanta evenimentul care a debutat ieri, aratand ca este o ocazie pentru cei doi lideri politici de a dovedi ca se poate conta pe un motor franco-german in Europa. Cotidianul sublinia ca dupa ce au incheiat vechiul conflict privind politica agricola comuna (Franta si Germania au avut pozitii divergente in privinta modului de acordate a subventiilor agricole statelor membre UE), nu a trecut nici o saptamana fara ca Chirac si Schroder sa se vada sau sa-si telefoneze pentru a pregatit propuneri si initiative politice. Iar ultimul compromis asupra unei viitoare dublei presedintii a Uniunii Europene este ultima ilustrare ca tensiunile dintre cei doi sunt de domeniul trecutului. De altfel, propunerea privind instituirea presedintiei bicefale a UE a fost prezentata marti, de ministrii afacerilor externe ai celor doua state, Comisiei pentru viitorul Europei, discutia referitoare la reforma institutionala fiind dominata de ideea sustinuta de cuplul franco-german.

De la de Gaulle la Chirac
In perspectiva unei Europe largite a 25 de state, francezii si germanii sunt convinsi ca doar colaborarea lor poate permite dezvoltarea, inclusiv institutionala a viitoarei UE.
Ideea tratatului franco-german a fost formulata in 1962 de generalul Charles de Gaulle. Un an mai tarziu el semna la Elysee Tratatul care punea bazele cooperarii bilaterale politice, economice si culturale, impreuna cu cancelarul german Konrad Adenauer. Documentul era menit sa puna capat tensiunilor provocate de cele doua razboaie mondiale.
De-a lungul timpului, acest parteneriat nu a functionat intotdeauna ca uns, scurtcircuitele provenind de multe ori din cauza neintelegerilor dintre conducatorii Frantei sau Germaniei. "Cuplurile" de Gaulle-Adenauer, Giscard-Schmidt si Kohl-Mitterand (cei din urma fiind arhitectii reunificarii Germaniei dupa incheierea Razboiului Rece) au marcat o perioada de evolutie in relatiile bilaterale. Relatiile Georges Pompidou-Willy Brandt au mers destul de prost, ca si cele dintre Chirac si Schroder, in timpul coabitarii cu socialistii de la Paris. Motorul franco-german a fost relansat de-abia la sfarsitul anului trecut, in cel de-al doilea mandat al presedintelui Chirac.

Colaborarea franco-germana, in cifre
@ Germania este, ca importanta, al doilea investitor in Franta, dupa Statele Unite dar in fata Marii Britanii. Franta este al patrulea investitor strain in Germania, potrivit datelor din 2001.
@ In fiecare an se creeaza 50 de fuziuni intre societati franceze si germane.
@ Germania este primul client si furnizor al Frantei avand o pondere de 14,7% in exporturi si 16,7% in importuri, la nivelul anului 2001. Nivelul pietei franceze in importurile germane este de 9,4%.
@ Germania are o crestere economica pe 2002 de 0,2% din PIB si acuza un deficit public record, 3,7 din PIB. In Franta, cresterea economica a fost de 1% in 2002.
@Rata somajului este in Germania de 8,4%, iar in Franta de 8,8%, la sfarsitul lunii noiembrie 2002. In zona euro, rata somajului este de 8,4%.
@ Populatia Germaniei numara 82,5 milioane locuitori, cea a Frantei, 59,6 milioane locuitori, la 1 ianuarie 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO