Analiză

Armistitiu cu dinti intre partidele politice

15.12.2003, 00:00 13



Premierul Adrian Nastase a ales un moment nefericit pentru a lansa scrisoarea deschisa prin care cere partidelor politice ca in cinstea sarbatorilor traditionale de Craciun si Anul Nou sa domneasca concordia si intelegerea. Parc-ar fi fost o rugaciune a Patriarhului Teoctist! Momentul nu a fost propice pentru ca tocmai atunci Curtea de Apel adopta o decizie care inlatura brutal cea mai importanta forta a opozitiei, Alianta PNL-PD, de la participarea la alegeri. Aici nu era vorba de o interpretare a unui articol din Codul comercial sau de o chichita judiciara a Codului de procedura penala. Decizia e suta% politica si ofera o confirmare uluitoare a acuzei Comisiei Uniunii Europene de la Bruxelles ca in Romania justitia este la cheremul puterii executive. De altfel, domnii Stolojan si Basescu au si anuntat ca se vor adresa Curtii de la Strasbourg. Ma intreb - cei care au pus la cale aceasta gogomanie politica nu s-au gandit la ecoul ei international? Numai de o noua tinichea atarnata la coada nu avea nevoie guvernul PSD!



De fapt, ca analist politic apreciez ca prin decizia Curtii de Apel, Alianta PNL-PD a primit un premiu neasteptat. Este stiut ca victimizarea unui partid sau a unui lider politic ii sporeste acestuia considerabil popularitatea. Inca cateva gafe de acest gen si Alianta va deveni cu adevarat o alternativa credibila a puterii actuale.



Ca luna decembrie nu este dominata de spiritul impaciuitor o dovedesc si acuzatiile reciproce de colaborare cu PRM, pe care le auzim la PSD si la liberali sau democrati. S-a vanturat chiar stirea ca ar fi avut loc o intalnire Nastase-Vadim, dezmintita categoric la Palatul Victoria. Pe de alta parte, PSD reaminteste ca in diferite momente parlamentare, liberalii si democratii s-au gasit de aceeasi parte a baricadei cu PRM. Memoria ne spune ca in perioada 1992-1996 a functionat o alianta a PDSR cu PRM, asa-numitul patrulater rosu, iar partidul lui Vadim Tudor detinea chiar posturi in aparatul de guvernare. Pe vremea aceea, secretarul general al PDSR invoca chiar o "fratie de cruce" cu PRM. Lui Vadim Tudor nu-i convine sa fie amintita fratia, deoarece el face capital politic ca partidul sau n-a fost niciodata la putere si nu are nici o raspundere pentru starea in care se afla Romania astazi. Ca sa marcheze schimbarea la fata a si anuntat dupa declaratia de filosemitism ca a angajat o campanie israeliana pentru a coordona campania electorala a PRM. Nu mai ramane decat sa-si lase sa creasca perciuni si sa vina la Senat cu o bonetica neagra pe cap!



In sfarsit, saptamana care a trecut a fost marcata si de publicarea de catre alianta liberalo-democrata a unor sondaje de opinie menite a stabili candidaturile domnilor Stolojan si Basescu la prezidentiale si primaria Capitalei. Alianta se dovedeste un adversar redutabil al puterii: la prezidentiale, Theodor Stolojan ar fi votat de 31% din alegatori, fata de cele 38% ale lui Adrian Nastase, iar la parlamentare Alianta intruneste 28,2% din sufragii, situandu-se ferm pe locul doi, dupa PSD cu 42,3%. Deocamdata, Alianta stagneaza, deoarece nu a venit cu nici o lozinca populara si nu si-a stabilit baza sociala careia i se adreseaza, pe care sa o cultive si sa-i obtina votul. In acest timp, PSD procedeaza profesional, cultivand in special taranimea si pensionarii cu masuri populiste dar eficace din punct de vedere electoral. Traian Basescu urmeaza a candida la Primaria Capitalei, unde beneficiaza de o cota mai ridicata decat la scara nationala. Theodor Stolojan cu greu il poate bate pe Adrian Nastase, dar trece in turul doi si isi poate afirma calitatile de barbat de stat, ceea ce ar putea conta la viitoarea configuratie a puterii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO