Analiză

Analistii de pe Bursa estimeaza profitul BRD pe anul trecut intre 146 si 177 milioane de euro

15.03.2006, 00:00 16

BRD a ramas singura companie mare de la Bursa care nu a prezentat pana in prezent rezultatele financiare pe 2005. Petrom, prima companie ca marime de la Bursa, a reusit sa surprinda piata prin rezultate sub asteptari din cauza unui ultim trimestru mai slab, dar majoritatea analistilor de pe piata considera ca BRD va reusi sa-si mentina in ultimele luni profitabilitatea din primele trei trimestre.

Media estimarilor celor noua analisti intrebati de Ziarul Financiar este de 578,9 mil. lei (aproximativ 160 mil. euro). Estimarile analistilor sunt insa diferite prin prisma standardelor de contabilitate pentru care acestia au estimat profitul pe care BRD l-a obtinut anul trecut. Estimarile conform Standardelor Internationale de Raportare Financiara (IFRS) oscileaza intre 529,3 mil. lei (146,2 mil. euro) si 535 mil. lei (147,79 mil. euro).

Analistii care au prezentat estimari conform standardelor romanesti de contabilitate au previzionat intre 565 mil. lei (156 mil. euro) si 640 de mil. lei (176,79 mil. euro).

Banca va prezenta rezultatele financiare pe data de 29 martie.

Rezultatele financiare pe care BRD le prezinta in cursul anului la Bursa sunt date conform standardelor romanesti de contabilitate armonizate cu standardele internationale de contabilitate, conform normelor Bancii Nationale (IAS BNR). Banca prezinta doar la finalul anului si situatiile financiare consolidate conform IFRS, aceste date fiind prezentate in raportul anual al bancii.

Principalele diferente intre raportarea conform standardelor romanesti si IFRS se refera la metoda de determinare a provizioanelor de creditare, a impozitului pe profit amanat si a veniturilor din comisioane.

Totodata, rezultatele diviziei de consumer finance BRD Finance si de leasing BRD Sogelease nu sunt consolidate sub standardele romanesti de contabilitate, efectul consolidarii si al raportarii conform IFRS fiind de regula raportarea unui profit mai redus. Pentru 2004, de exemplu, BRD a raportat un profit net echivalent in lei noi de 359,68 mil. lei conform standardelor romanesti si un profit net de 322,35 mil. lei potrivit IFRS.

Analistii de la ING, prima societate de brokeraj de pe piata dupa valoarea tranzactiilor, estimeaza un profit net pentru BRD pe 2005 conform IFRS de 528,4 mil. lei. O estimare apropiata de aceasta au oferit si analistii de la Raiffeisen Capital & Investment, a doua societate de brokeraj in topul brokerilor de la Bursa, care, potrivit IFRS, au previzionat un profit net de 529,3 mil. lei. Tot conform IFRS au prezentat estimarea si analistii de la Vanguard, locul al noualea in topul brokerilor, care au indicat un nivel al profitului net de 535 mil. lei.

Dupa primele noua luni ale anului trecut, BRD avea un profit net de 448,08 mil. lei (124 mil. euro). Profitul raportat pe parcursul anului de banca nu a inregistrat diferente substantiale de la un trimestru la altul, castigul pe trimestrul al doilea si al treilea fiind in jur de 145 de mil. lei, in timp ce in trimestrul al doilea BRD a reusit un varf de peste 158 mil. lei.

Analistii care au dat estimari avand in vedere profitul net pe care BRD il va prezenta potrivit standardelor romanesti de contabilitate, adica modul in care sunt prezentate rezultatele la Bursa, cei mai pesimisti au fost analistii de la Intercapital Invest cu o previziune de 565 mil. lei, iar cei mai optimisti au fost cei de la Capital Securities, societatea de brokeraj a Eurobank, care au indicat un castig net de 640 mil. lei.

Analistii de la SSIF Broker, Carpatica Invest si Swiss Capital au indicat toti un profit net de 600 mil. lei, iar analistii de la Finans Securities cred ca BRD ar putea obtine in 2005 un profit net de 612,38 mil. lei.

Majoritatea analistilor considera ca BRD a reusit sa compenseze in ultimul trimestru efectul scaderii diferentialului intre dobanzile la credite si cele la depozite, pe fondul cresterii volumului activitatii. BRD inregistrase de altfel cresterea substantiala a profitului pe primele trei trimestre pe fondul cresterii creditarii de consum si al atragerii de fonduri din partea companiilor.

Soldul creditelor acordate anul trecut de BRD a crescut cu 60% fata de 2004, pana la echivalentul a peste 3 miliarde de euro. Creditarea a mers preponderent spre sectorul privat. De altfel, la nivelul situatiei de la finalul lunii septembrie, valoarea creditelor acordate de banca persoanelor fizice crescusera in ultimele 12 luni cu 96% fata de o crestere de doar 28% a depozitelor atrase de la persoanele fizice, in timp ce in cazul companiilor creditele acordate consemnasera o crestere de doar 14% fata de un avans de 153% al depozitelor atrase de la companii.

"Estimam ca BRD va inregistra in 2005 un profit net in jur de 640 mil. lei, care ar putea parea optimist comparativ cu rezultatele la 9 luni anualizate, dar sa nu uitam ca banca a reusit sa atraga un nivel record al creditelor la 31 decembrie 2005 de aproximativ 10,5 miliarde de lei (bazandu-ne pe declaratia lui Patrick Gelin, presedintele bancii, referitoare la cresterea valorica de 60% inregistrata anul trecut de activitatea de creditare).

Consideram deci ca BRD a putut contracara, printr-un volum mai mare de credite, scaderea spread-ului mediu de 12,01% inregistrat in trimestrul al patrulea in intregul sector bancar intre creditele si depozitele in lei ale clientilor non-bancari, fata de un spread mediu de 13,58% in primele trei trimestre. Cu o crestere de 60% a creantelor asupra clientelei, BRD se situeaza peste cresterea anuala nominala de 45,3% a intregului sector bancar", a precizat Manuela Ogrinja, analist in cadrul Capital Securities.

Unii analisti se asteapta insa ca ultimul trimestru al anului sa aduca un profit mai redus din cauza provizioanelor pe care banca va trebui sa le constituie ca urmare a normelor de creditare ale BNR, dar si ca urmare a investitiilor pe care BRD le-a facut pentru deschiderea de noi unitati.

Anul trecut, banca a facut investitii importante in reteaua teritoriala, care a fost extinsa cu 120 de unitati, unele dintre ele fiind deschise in a doua jumatate a anului.

Presedintele BRD spusese de altfel dupa ce banca a raportat rezultatele de la noua luni ca contul de profit si pierderi al bancii va fi afectat de provizioanele pe care BRD le va inregistra ca urmare a normelor de creditare ale BNR.

"Din motive de prudenta, estimam ca in ultimul trimestru BRD a realizat un profit net mai mic decat media celorlalte trei trimestre. Cel mai probabil, pe urmatoarele 6 - 12 luni banca nu va fi afectata semnificativ de tendinta de inasprire a conditiilor de creditare si de reducerea marjelor de dobanda, deoarece poate compensa acest efect prin contributia semnificativa a veniturilor nete din comisioane", spune Cristi Tudorescu, analist in cadrul Vanguard. De altfel, cea mai mare crestere in ceea ce priveste veniturile bancii dupa primele trei trimestre se inregistrase la capitolul comisioane, care urcasera cu 43% pana la 336 mil. lei (93 mil. euro).

Analistii de la SSIF Broker Cluj cred ca BRD va obtine in ultimul trimestru un profit net cel putin la nivelul castigului din trimestrul al treilea, dar sub nivelul din al doilea trimestru.

"Tinand cont de evolutia profitabilitatii in cadrul sistemului bancar pe parcursul anului, ne asteptam ca profitul obtinut de BRD in ultimul trimestru sa se situeze cel putin la nivelul celui obtinut in trimestrul al treilea, dar foarte probabil sub cel obtinut in trimestrul al doilea. Prin urmare, cu o valoare undeva intre 144 - 158 mil. lei, profitul net din ultimul trimestru va conduce profitul anual spre aproximativ 600 mil. lei", considera Adrian Zoicas - Ienciu, analist la SSIF Broker.

Cealalta banca listata la Bursa, Banca Transilvania, a raportat pentru 2005 un profit net de peste 99,6 mil. lei (29,3 mil. lei), cresterea puternica a activelor acoperind si in acest caz reducerea marjei intre dobanzile percepute la credite si dobanzile platite la depozite.

Banca Transilvania obtinuse in ultimul trimestru un profit net de peste 21 mil. lei, mai redus fata de varful inregistrat la fel ca si in cazul BRD in trimestrul al doilea, cand castigul s-a ridicat la 32 de mil. lei, dar mai ridicat fata de nivelurile de profit raportate in primul si in al treilea trimestru.

Analistii de la ING considera ca principalul motor al cresterii profitabilitatii bancii anul trecut a fost cresterea veniturilor in special pe segmentul de retail, spre care managementul bancii si-a orientat atentia mai ales incepand cu a doua jumatate a anului prin deschiderea de noi unitati, operarea pe piata a unor unitati care sunt dedicate unor categorii speciale de clienti precum expatii, la care s-a adaugat si definirea unei politici de pret pentru clientii din retail mult mai agresiva. Analistii de la ING mai spun ca avansul veniturilor s-a datorat totodata oferirii pe piata a unor noi produse care sunt reflectate intr-o crestere mai rapida a liniei de venituri, pe partea de comisioane si onorarii.

"Mixul acestor masuri (volum si noi produse) a asigurat si va continua sa asigure, mai ales in cazul filialelor deschise dupa jumatatea anului 2005, care vor intra in zona de profitabilitate cu o intarziere de 10-12 luni fata de momentul deschiderii, o crestere semnificativa a activelor bancii in 2006 si implicit a profitului net. Astfel, se va compensa scaderea asteptata a marjei intre dobanzile la credite si cele la depozite si se va consolida pozitia pe piata a BRD-Soc Gen chiar pe fundalul strategiilor agresive de dezvoltare a competitorilor", spune Nicoleta Banica, equity analist la ING Securities. Pe fondul cresterii activelor pe parcursul lui 2005, BRD a reusit de altfel ca la finalul anului trecut sa-si majoreze cota de piata pana la 15% fata de 14,2% la finalul primului semestru.

Ea mai spune ca banca va reusi sa-si imbunatateasca profitabilitatea si ca urmare a mentinerii unei politici "conservatoare" de cost.

Estimarile noastre sunt ca "operating costs" (cheltuielile de exploatare - n. red.) vor creste cu o medie de sub 20% pe 2005 , BRD beneficiind de un sistem centralizat pentru departamentele suport, cat si de costuri de finantare mai reduse pentru fondurile denominate in euro obtinute de la compania mama", a mai precizat Nicoleta Banica. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO