Ziarul de Duminică

Weekend-ul comediilor scurte/ de Ziarul de duminică

Weekend-ul comediilor scurte/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

30.01.2014, 23:51 55

Un alt fel de Orient Expres..

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv organizează conferinţa „Un alt fel de Orient Expres: de la Roma la Bizanţ- o incursiune in imaginarul identitar românesc de la origini până în present” susţinută de lectorul de limba română Ovidiu Ivancu (foto 1). Evenimentul va avea loc joi, 6 februarie 2014, ora 17:00, la sediul ICR Tel Aviv.
 

Programul cuprinde:

- Lansarea volumului Identitate culturală şi mental colectiv românesc în postcomunism (1990-2007).  Imagini, mituri, percepţii, repoziţionări de Ovidiu Ivancu  

Cuvânt introductiv şi prezentarea cărţii: dr. Gina Pană, director ICR Tel Aviv

- „Un alt fel de Orient Expres: de la Roma la Bizanţ- o incursiune în imaginarul identitar românesc de la origini până în present”, conferinţă susţinută de Ovidiu Ivancu

 

Evenimentul va avea loc în limba română.

Ovidiu Ivancu este lector de limba română şi producător de radio. În perioada 2009 – 2013 a fost lector de limba română la Delhi University (India). În iulie 2009, a obţinut titlul de doctor în Filologie (Magna cum Laude) al Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Facultatea de Istorie şi Filologie, cu teza  „Identitate culturală şi mental colectiv românesc în postcomunism. Imagini, mituri, percepţii, repoziţionări”.

Volumul Identitate culturală şi mental colectiv românesc în postcomunism. Imagini, mituri, percepţii, repoziţionări apărut la Editura Eikon cuprinde 346 de pagini şi reprezintă o analiză a evoluţiei mentalului colectiv în relaţie directă cu fenomenele culturale româneşti din postcomunism.

Trupa Rodion G.A. la Berlin

Astăzi, 31 ianuarie, în sala de concerte Berghain Kantine, Institutul Cultural Român din Berlin în colaborare cu CTM (Festival for Adventurous Music and Arts) prezintă cel dintâi concert în Germania al trupei RODION G.A. Prezenţa românească în cadrul festivalului va fi completată de participarea lui Cosmin Ţapu şi a Mihaelei Vasile, organizatorii festivalului internaţional de muzică electronică Rokolektiv, care vor face cunoscute publicului importanţa de pionerat a trupei Rodion GA precum şi impactul concret pe care aceasta l-a avut în articularea unor direcţii noi în muzica contemporană. Cei doi vor participa, de asemenea, la numeroase întâlniri de lucru, sesiuni de networking şi o şedinţă de „speed-dating” în teatrul Hebbel am Ufer (HAU) moderate de revista britanică The Wire, în cadrul căreia diverşi artişti, muzicieni, designeri de sunet au ocazia să îşi prezinte proiectele şi să lege diverse colaborări pentru proiecte viitoare. Pe data de 31 ianuarie, la ora 14.00 Rodion Roşca şi Ion Dumitrescu vor susţine o prelegere în Kunstraum Bethanien, centru artistic important din Berlin, unde vor povesti publicului despre spectaculosul parcurs artistic al trupei Rodion.

Toate cele trei săli în care se desfăşoară evenimentele au o vizibilitate şi un prestigiu deosebit în Germania. Berghain Kantine este una dintre cele trei săli de concerte ale celebrului club de muzică electronică Berghain. Berghain Kantine este găzduită de clădirea unei foste fabrici, refuncţionalizate pentru a corespunde standardelor unei săli de concerte moderne. Kunstquartier Bethanien este un complex artistic, format din săli de expoziţie, săli de concerte şi studiouri situate în inima celui mai alternativ cartier berlinez, Kreuzberg, iar Hebbel am Ufer este, de asemenea, un foarte important şi dinamic centru cultural din Berlin cu aplecare spre experimental, ce găzduieşte spectacole alternative şi neconvenţionale de dans şi teatru.

Festivalul CTM reuneşte anual 200 de artişti şi personalităţi muzicale de vârf din întreaga lume şi este frecventat de un public de peste 20000 de oameni. Sub titlul Dis-Continuity, prezenta ediţie încurajează dialogul între diverse direcţii experimentale din trecut şi diferite tendinţe muzicale emergente astăzi şi prezintă diverşi pionieri ai muzicii electronice din întreaga lume, personalităţi muzicale căzute în uitare şi redescoperite în ultimii ani ca precursori remarcabili ai unor tehnici şi direcţii muzicale din muzica contemporană.

 

Umorul românesc la Weekendul Comediei Scurte

Sâmbăta şi duminică, pe 1 şi 2 februarie, ShortsUP propune cea mai bună metodă pentru descreţirea frunţilor şi „dezgheţarea” spiritelor cinefile. Două seri consecutive de comedii scurte şi bune care explorează tema narcisismului contemporan, o expoziţie de artă colectivă şi spaţiu de entertainment ce tolerează manifestările amorului propriu. Weekendul Comediei Scurte, ediţia a II-a, va avea loc la Cinema Patria începând cu ora 20:00 (foto 2).

Selecţia de filme include scurtmetraje internaţionale premiate dar şi producţii autohtone ce traversează treisprezece ani de umor autentic românesc în patru scurtmetraje memorabile. Fiecare dintre cele patru poveşti îşi extrage inspiraţia din realitatea societăţii româneşti în tranziţie, rezerva inepuizabilă de personaje şi întâmplări fermecătoare, indiferent de perioadă.

Cel mai bun scurtmetraj la premiile Gopo 2013, Şanţul (r. Adrian Silişteanu, România, 2012), va fi difuzat în prima zi a Weekendului Comediei Scurte. Filmul lui Adrian Silişteanu îl are în prim plan pe actorul Adrian Titieni, jumătatea semnificativă a unui cuplu trecut de 50 de ani, care, deşi se confruntă cu certuri domestice, reuşeşte să-şi păstreze echilibrul înrădăcinat de ani şi ani într-o gospodărie trainică.

Pastila de Fericire (r. Cecilia Felméri, Romania, 2012, foto 3) e o poveste ironică şi moralistă despre confortul emoţional pre-fabricat, adusă la viaţă de Tania Popa, Dana Voicu, Adina Cristescu. Într-o emisiune TV, oamenii sunt răscumpăraţi pentru frustrările cotidiene (cum ar fi indolenţa unui vânzător de la chioşcul RATB) sub sloganul „Sunaţi acum şi vă veţi simţi răzbunaţi!”. Dar antidepresivele televizate au efecte adverse şi o foarte mare încărcătură amuzantă. Filmul a primit Premiul special la TIFF şi premiul pentru cel mai bun scenariu la festivalul CineMAiubit.

Regizorii Cristian Mungiu şi Corneliu Porumboiu sunt prezenţi în programul ShortsUP cu două scurtmetraje de debut care ne duc înapoi la finalul anilor ’90 şi începutul anilor 2000. Două mostre desăvârşite de haz-de-necaz ce poartă amprenta unor stiluri regizorale bine-cunoscute vor fi văzute sau revăzute sâmbătă şi duminică.  Mâna lui Paulista  (r. Cristian Mungiu, România, 1999) e descrierea unui univers contaminat de virusul telenovelelor, pentru care, aparent, nu există nicio scăpare.

În Călătorie la oraş (r. Corneliu Porumboiu, Romania, 2003, foto 4), un învăţător timid şi un şofer descurcăreţ îşi părăsesc satul pentru a lua de la oraş, aflat în sărbătoare,  un ”computer conectat la internet şi un colac pentru closetul primarului". Cel mai bun scurtmetraj la Karlovy Vary 2004 şi locul al doilea în secţiunea Cinefondation Award a Festivalului de Film de la Cannes.

Scurtmetrajele româneşti sunt prezentate la ShortsUP cu sprijinul Atelier de Film, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" şi 4 proof.

ShortsUP face selecţii cu cele mai premiate filme scurte din toată lumea, fie că e vorba de ficţiuni, animaţii, documentare sau filme scurte experimentale. Organizate iniţial lunar, evenimentele ShortsUP au devenit sezoniere începând cu 2013. Fiecare anotimp înseamnă un nou eveniment ShortsUP, aşa că Weekendul Comediei Scurte propune o infuzie serioasă de râs pentru a combate apatia tipică finalului de iarnă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO