Ziarul de Duminică

Vera Ion a primit premiul Ambasadei Irlandei pentru un dramaturg în curs de afirmare/ de Oana Ghita

Vera Ion a primit premiul Ambasadei Irlandei pentru un...

Autor: Oana Ghita

27.06.2013, 23:50 78

Vera Ion a primit săptămâna trecută premiul Ambasadei Irlandei la Bucureşti pentru un dramaturg în curs de afirmare (Irish Embassy Award for an Emerging Romanian Playwright), ceremonia desfăşurându-se în prezenţa ambasadorului Irlandei, Oliver Grogan, şi a preşedintelui Uniunii Teatrale din România, Ion Caramitru. Vera Ion a fost premiată pentru textul „Refuz să cresc. Dacă puteţi face o mică donaţie”. Celelalte două piese finaliste au fost „Sub pământ”, de Mihaela Michailov, şi „În aer”, de Alexandra Pâzgu.

Vera Ion este absolventă a Universităţii Naţionale de Artă Teatrală şi Cinematografică (UNATC) din Bucureşti şi a fondat, alături de colegii săi Miruna Dinu, Bogdan Georgescu , David Schwartz şi Ioana Păun, grupul tangaProject, un atelier de teatru independent pentru dezvoltarea şi explorarea noilor tipuri de teatralitate şi dramaturgie, în special în comunităţile marginalizate. De asemenea, este cofondatoarea atelierului de dramaturgie „Scrie despre Tine”. Piesele scrise la acest atelier au fost prezentate pentru prima dată în festivalul „Scrie despre tine”, anul acesta.

Premiul Ambasadei Irlandei este acordat unui dramaturg pentru un text care a fost jucat pe scena unui teatru românesc (adaptările radio şi TV sunt excluse). Premiul este în valoare de 1.000 de euro, la care se adaugă traducerea piesei în limba engleză, cu ajutorul unui dramaturg irlandez, şi posibilitatea de a o pune în scenă, în repetiţii, la Teatrul Naţional Irlandez - Abbey Theatre.

*

*       *

Pentru a patra oară s-a acordat unui tânăr dramaturg român debutant Premiul Ambasadei Irlandei. La ceremonia de decernare, ambasadorul Irlandei la Bucureşti, Oliver Grogan, a vorbit în termeni elogioşi despre tradiţia bogată a teatrului românesc, remarcând şi faptul că în România există atât oameni de teatru cu renume, cât şi un public iubitor de teatru care vine la spectacole cu entuziasm. Câştigătorul Premiului Ambasadei Irlandei este ales de un juriu condus de renumitul regizor de teatru Alexandru Dabija, iar printre membrii juriului se numără şi Aideen Howard, director literar al Naţionalului irlandez „Abbey Theatre”. Potrivit lui Aideen Howard, „piesa scrisă de Vera Ion arată o imaginaţie dramatică şi activă în redarea unei poveşti pline de conflicte, de umor, dar şi de simţ al transformării”.

Relativ recent, Vera Ion declara: „Am 28 de ani. Am scris poezie pe la 20 de ani, pe urmă teatru, recent film. Am absolvit UNATC regie teatru şi am fondat alături de colegii mei grupul tangaProject, un atelier de teatru independent pentru dezvoltarea şi explorarea noilor tipuri de teatralitate şi dramaturgie. În primii 28 de ani din viaţă m-a interesat să nu mai fiu singură. Acum mă interesează ce o să apuc să fac până pe la 50. Am vrut să plec din Bucureşti pentru mai multă vreme, dar după ce am trait un an în Londra, vreau să mă reîntorc. Momentul întoarcerii în Bucureşti e cel mai important eveniment pe care mi-l pregăteşte viitorul, şi mare parte a acestui an o parte din mine s-a antrenat încontinuu pentru acest moment.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO