Ziarul de Duminică

Vară culturală românească în Portugalia/ de Ziarul de duminică

Vară culturală românească în Portugalia/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

03.08.2012, 00:04 70

Vara culturală românească în Portugalia, proiect iniţiat de Institutul Cultural Român din Lisabona, a prezentat cu succes, pe parcursul lunii iulie a acestui an, un evantai de evenimente din diverse domenii: literatură, teatru, muzică clasică, cântece şi dansuri populare.

Lansarea traducerii cărţii Dimineaţă pierdută de Gabriela Adamesteanu

Scriitoarea Gabriela Adameşteanu a fost prezentă la Lisabona pe 3 iulie 2012 pentru lansarea traducerii în limba portugheză a romanului său Dimineaţă pierdută/Uma manha perdida. Versiunea portugheză îi aparţine traducătorului Corneliu Popa. Lansarea a avut loc la Librăria Leyana Barata şi a beneficiat de prezentarea scriitoarei portugheze Lídia Jorge şi de un public numeros. Cartea s-a bucurat de mare atenţie din partea presei portugheze (ziare: O Primeiro de Janeiro, Jornal de Noticias, Correio de Manha, Jornal I; reviste: Caras, Time-Out, Ipsilon, televiziune: RTP, SIC Noticias). Traducerea şi publicarea au fost sprijinite de către Institutul Cultural Român prin Centrul Naţional al Cărţii, programul TPS (Translation and Publication Support Programme). Personajul principal al cărţii, Vica, e descris în ce mai importantă revistă-supliment de cultură portugheză, Ipsilon/Público, ca o "scurtă istorie a României în trupul gârbovit al unui personaj greu de uitat".

Spectatorii portughezi s-au prins în horă cu Junii Sibiului

Aproximativ 1500 spectatori i-au aplaudat călduros pe Junii Sibiului în prima seară dedicată României la Festival ao Largo, eveniment ce se desfăşoară anual în faţa teatrului de operă din Lisabona, în piaţeta unde s-a născut poetul Fernando Pessoa. Publicaţia portugheză online Hardmusica descrie spectacolul cu entuziasm: "Institutul Cultural Român a adus în Piaţa São Carlos un număr de 24 de dansatori şi 10 instrumentişti care au acompaniat dansurile tradiţionale. Dansul vioi a umplut piaţa cu un public eterogen, format din portughezi şi mulţi străini, aşezaţi unul lângă altul, curioşi să vadă evoluţia pe scenă a Junilor Sibiului. Nu exista niciun spaţiu neocupat, cartierul Chiado s-a oprit ca să poată vedea spectacolul din estul Europei, şi chiar şi la balcoane puteau fi văzuţi spectatori. Dansurile cele mai cunoscute din Transilvania semănau cu bailaricos - folcor tipic lusitan - cu care portughezii din public s-au identificat imediat, mai ales datorită costumelor similare. Horele dansatorilor şi muzica unică a orchestrei au oferit întregii pieţe o noapte bogată în cultură." La finalul spectacolului, Junii au surprins publicul chemându-l să se prindă în horă alături de ei.

"Alexandru Tomescu este un talent prodigios, în mâinile căruia se află o piesă de patrimoniu românesc", titrează cel mai important ziar portughez

Institutul Cultural Român de la Lisabona a co-organizat două concerte extraordinare cu Alexandru Tomescu & Orchestra Filarmonia das Beiras (foto 2), în Aveiro şi Lisabona. Premiera portugheză a lui Alexandru Tomescu şi acelebrei sale viori Stradivarius Elder - Voicu 1702 a avut loc la 10 iulie în Auditoriul Rectoratului Universităţii din Aveiro (Campus Universitário de Santiago), bucurându-se de o promovare intensă şi de prezenţa a 500 de spectatori entuziaşti. Cel de-al doilea concert, integrat în Festival ao Largo 2012, a fost susţinut în inima capitalei portugheze, pe 11 iulie, fascinându-i pe cei aproximativ 1400 de spectatori prezenţi în piaţa São Carlos. Presa lusitană a dedicat spaţii ample prezenţei violonistului român în Portugalia, atât la radio (Radio Terranova şi Radio Antena 2), cât şi în cele mai importante ziare naţionale şi locale, inclusiv prin interviuri (Público, Diário de Notícias, Diário de Aveiro). Redăm mai jos câteva fragmente din câteva articole apărute în presa scrisă: "Unul dintre marile evenimente ale acestei veri va fi, cu siguranţă, premiera în Portugalia a excelentului violonist român Alexandru Tomescu, solist al concertului din 11 iulie (orele 22:00), acompaniat de Filarmonia das Beiras. "

Bernardo Mariano, Quociente de Inteligência/Diário de Notícias, ediţia din 2 iunie 2012, pagina 16 - "Este pentru prima oară când Alexandru Tomescu, considerat unul dintre cei mai buni violonişti din generaţia sa şi una dintre cele mai mari promisiuni internaţionale, se află în Portugalia, aducând cu el o raritate : vioara Stradivarius Elder-Voicu 1702, piesă din Patrimoniul Naţional al României. (…). Îşi manifestă încrederea în premiera de la Lisabona, fară să ascundă totuşi presiunea pe care o resimte pentru faptul că este definit ca ‹‹liderul tinerei generaţii de violonişti români››, aşa cum l-a prezentat Institutul Cultural Român de la Lisabona, responsabil pentru venirea sa în Portugalia."

Ana Pepine şi Paul Cimpoieru chemaţi de două ori la rampă de publicul portughez

În perioada 4-18 iulie 2012 s-a desfăşurat cea de-a 29-a ediţie a Festivalului de Teatru de la Almada, al treilea ca dimensiune din Europa şi cel mai important festival de gen din Portugalia. Institutul Cultural Român, în colaborare cu Compania de Teatru din Almada, a prezentat spectacolul cu piesa "Doi dintre noi", în concepţia şi interpretarea actorilor Ana Pepine şi Paul Cimpoieru, de la Compania de Teatru Passe Partout Dan Puric. Evenimentul a avut loc în 11 iulie, pe scena mare a Festivalului. Spectacolul s-a bucurat de un public numeros şi variat (peste 600 de persoane), care a umplut până la refuz amfiteatrul cel mare al festivalului. Evoluţia remarcabilă a tinerilor actori şi autori Ana Pepine şi Paul Cimpoieru a fost răsplătită cu îndelungi aplauze. Artiştii au fost chemaţi de două ori la rampă, pentru a răspunde manifestărilor de simpatie ale publicului.

Medaliată cu aur în iulie 2010, în cadrul Festivalului Internaţional de Dramă şi Pantomimă de la Belgrad, "Doi dintre noi", purtând marca Dan Puric (al cărui limbaj teatral trece dincolo de orice barieră lingvistică, culturală şi socială), este un spectacol atemporal, în "limba lumii / language of the world", "teatru contemporan în toată dimensiunea lui modernă şi spectaculoasă", după cum îl caracterizează Sarah Adamopoulos în revista Festivalului.

Pianistul Sorin Petrescu în premieră în Portugalia, la Festival de Estoril

Vara românească s-a încheiat în stil clasic, la cea de-a 38 ediţie a Festivalului de Muzică de la Estoril, membru al Asociaţiei Europene a Festivalurilor, EFA. La 17 iulie, în impunătoarea sală de spectacole a istoricului Hotel Palácio de Estoril, peste 150 de spectatori de provenienţă diversă au ales să-şi petreacă seara alături de pianistul Sorin Petrescu, de la Filarmonica din Timişoara. Acesta a prezentat, cu o impresionantă măiestrie interpretativă, compoziţii de Chopin, Debussy, Ravel, Enescu şi Silvestri. Apaluzele îndelungi şi bis-ul de la finele programului atestă încântarea cu care publicul l-a receptat pe sensibilul pianist român, încununând prima Vară Culturală Română pe tărâm lusitan.

Regizorul Adrian Sitaru a făcut parte din juriul festivalului de scurt-metraje Curtas Vila do Conde

După succesele repurtate la ediţiile precedente, cinematografia românească a fost reprezentată şi anul acesta la Festivalul Internaţional Curtas Vila do Conde. Aflat la cea de-a 20ª ediţie, desfăşurată între 7 şi 15 iulie 2012, festivalul a selecţionat 8 producţii româneşti, repartizate pe trei secţiuni diferite: Competiţie Internaţională, Da Curta à Longa şi Panorama Europeană. La invitaţia organizatorilor şi cu sprijinul ICR Lisabona au fost prezenţi la Curtas Vila do Conde 2012 regizorul Adrian Sitaru, membru al juriului, şi Radu Stancu, producătorul filmului Tenis, aflat în competiţia internaţională. Alături de aceştia, a fost prezent şi Mihai Mitrică, din partea Asociaţiei ESTEN'N'EST, care a adus la festival, în cadrul secţiunii Panorama Europeană, şase scurt metraje româneşti, foarte apreciate de publicul de specialitate (critici şi cineaşti).

Filmul Din dragoste cu cele mai bune intenţii/Best Intentions de Adrian Sitaru a fost vizionat în avanpremieră portugheză sâmbătă 14 iulie, de către 200 de spectactori. Filmul a fost prezentat în cadrul secţiei Da Curta à Longa/De la scurt la lung, care prezintă filme de lung-metraj ale regizorilor premiaţi pentru scurt-metraje la ediţii precedente ale festivalului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO