Ziarul de Duminică

Un week-end de neuitat

Un week-end de neuitat

Autor: Tudor Calin Zarojanu

22.09.2010, 23:37 25

Multă vreme, viaţa culturală intensă, fremătândă, a părut să fiemai degrabă apanajul provinciei decât al capitalei. Bucureştiul semulţumea cu evenimentele naţionale, "de protocol": gala UNITER,Festivalul Naţional de Teatru, bienale de artă etc.


De câţiva ani, însă, Capitala s-a trezit. Nu trece o săptămânăfără un eveniment interesant, deseori din zona neconvenţională,chiar underground, oraşul s-a împânzit cu spaţii dedicatemanifestărilor artistice - uneori la nivelul unui aprtament de bloc- iar prin parcuri (renovate şi îngrijite, majoritatea, impecabil)trebuie să te aştepţi oricând să se petreacă oarece.
Chiar şi faţă de acest trend, week-end-ul 17-19 septembrie 2010 adepăşit toate aşteptările: Noaptea Albă a Filmului Românesc, PrimulFestival românesc de Magie, purtând numele legendarului Houdini(foto) şi o Sindrofie la Şosea!
În 9 locuri din oraş au putut fi urmărite producţii autohtonemergând de la cele superclasice până la recentissimul "Marţi, dupăCrăciun". De notat că doar o parte dintre locaţii eraucinematografe, la care s-au adăugat Piaţa George Enescu, Uranus144, Terasa Clubului Fabrica şi MŢR Open Air (ultimul sună cadracu', dar, vorba bancului, nu de aia îl iubim noi).
Timp de trei zile, în Centrul Istoric au fost prezentate spectacoleîmbinând arta magiei cu dansul, muzica şi teatrul. Spectatorii auaflat şi au văzut că magia are mai multe stiluri, de la StreetMagie Show, în care magicienii interacţionează cu trecătorii, laUnderground Magic Show, spectacol de magie în cafenele, trecândprin Close-Up Magic şi Stage Magic Show. La covârşitoareamajoritate a manifestărilor, intrarea a fost liberă.
În fine, "Sindrofie la Şosea", parte a proiectului "Bucureştiulîntr-o zi", a însemnat o plimbare la pas, din Parcul Kiseleff, peCalea Victoriei, spre centrul istoric, cu poveşti despre caselevechi şi personaje de odinioară, maestru de ceremonii fiind CosminTudoran, întruchiparea lui Cilibi Moise, neguţătorul de poveşti,personaj pitoresc al mijocului veacului al XIX-lea.
În plus, Parcul Kiseleff a găzduit deja obişnuitul târg deantichităţi, dar şi un recital de poezii, demonstraţii culinare,degustări de vinuri etc. Voluntari în costume de epocă au organizatplimbări şi au spus istorii despre Bucureştiul de altădată.
Frumos, nu?

tczarojanu@yahoo.com


TUDOR CĂLIN ZAROJANU (n. 1956) a absolvit secţia de Informatică aFacultăţii de Matematică, Universitatea Bucureşti, cu lucrarea delicenţă "O privire matematică asupra piesei «Romeo şi Julieta»",publicată ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12 ani îninformatică, pe toate sistemele de calcul şi în toate tipurile delimbaje de programare. Din 1992 lucrează în presă: cotidian,săptămânal, lunar, agenţie de ştiri, radio, TV. A debutat editorialcu volumul de proză scurtă "Viaţa ca troleibuz" (1992, PremiulUniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia "Viaţa luiCorneliu Coposu" (1996, ediţia a doua 2005), romanele "Reluare cuîncetinitorul" (1997) şi "Sfârşitul lumii" (2005), culegerea deproză scurtă "Copiii asfaltului" (2007). În prezent lucrează înTVR, fiind realizatorul talk-show-ului "În spatele uşilordeschise", şi este colaborator permanent al Ziarului de Duminică,Revistei Flacăra şi Radio România Cultural.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO