Un week-end de neuitat

Autor: Tudor Calin Zarojanu 22.09.2010

Multă vreme, viaţa culturală intensă, fremătândă, a părut să fie mai degrabă apanajul provinciei decât al capitalei. Bucureştiul se mulţumea cu evenimentele naţionale, "de protocol": gala UNITER, Festivalul Naţional de Teatru, bienale de artă etc.


De câţiva ani, însă, Capitala s-a trezit. Nu trece o săptămână fără un eveniment interesant, deseori din zona neconvenţională, chiar underground, oraşul s-a împânzit cu spaţii dedicate manifestărilor artistice - uneori la nivelul unui aprtament de bloc - iar prin parcuri (renovate şi îngrijite, majoritatea, impecabil) trebuie să te aştepţi oricând să se petreacă oarece.
Chiar şi faţă de acest trend, week-end-ul 17-19 septembrie 2010 a depăşit toate aşteptările: Noaptea Albă a Filmului Românesc, Primul Festival românesc de Magie, purtând numele legendarului Houdini (foto) şi o Sindrofie la Şosea!
În 9 locuri din oraş au putut fi urmărite producţii autohtone mergând de la cele superclasice până la recentissimul "Marţi, după Crăciun". De notat că doar o parte dintre locaţii erau cinematografe, la care s-au adăugat Piaţa George Enescu, Uranus 144, Terasa Clubului Fabrica şi MŢR Open Air (ultimul sună ca dracu', dar, vorba bancului, nu de aia îl iubim noi).
Timp de trei zile, în Centrul Istoric au fost prezentate spectacole îmbinând arta magiei cu dansul, muzica şi teatrul. Spectatorii au aflat şi au văzut că magia are mai multe stiluri, de la Street Magie Show, în care magicienii interacţionează cu trecătorii, la Underground Magic Show, spectacol de magie în cafenele, trecând prin Close-Up Magic şi Stage Magic Show. La covârşitoarea majoritate a manifestărilor, intrarea a fost liberă.
În fine, "Sindrofie la Şosea", parte a proiectului "Bucureştiul într-o zi", a însemnat o plimbare la pas, din Parcul Kiseleff, pe Calea Victoriei, spre centrul istoric, cu poveşti despre casele vechi şi personaje de odinioară, maestru de ceremonii fiind Cosmin Tudoran, întruchiparea lui Cilibi Moise, neguţătorul de poveşti, personaj pitoresc al mijocului veacului al XIX-lea.
În plus, Parcul Kiseleff a găzduit deja obişnuitul târg de antichităţi, dar şi un recital de poezii, demonstraţii culinare, degustări de vinuri etc. Voluntari în costume de epocă au organizat plimbări şi au spus istorii despre Bucureştiul de altădată.
Frumos, nu?

tczarojanu@yahoo.com


TUDOR CĂLIN ZAROJANU (n. 1956) a absolvit secţia de Informatică a Facultăţii de Matematică, Universitatea Bucureşti, cu lucrarea de licenţă "O privire matematică asupra piesei «Romeo şi Julieta»", publicată ulterior de Editura Academiei. A lucrat 12 ani în informatică, pe toate sistemele de calcul şi în toate tipurile de limbaje de programare. Din 1992 lucrează în presă: cotidian, săptămânal, lunar, agenţie de ştiri, radio, TV. A debutat editorial cu volumul de proză scurtă "Viaţa ca troleibuz" (1992, Premiul Uniunii Scriitorilor pentru debut), urmat de biografia "Viaţa lui Corneliu Coposu" (1996, ediţia a doua 2005), romanele "Reluare cu încetinitorul" (1997) şi "Sfârşitul lumii" (2005), culegerea de proză scurtă "Copiii asfaltului" (2007). În prezent lucrează în TVR, fiind realizatorul talk-show-ului "În spatele uşilor deschise", şi este colaborator permanent al Ziarului de Duminică, Revistei Flacăra şi Radio România Cultural.