Ziarul de Duminică

Un sculptor din Nord

Un sculptor din Nord
13.10.2006, 19:54 84

In vreme ce foarte multi dintre bucuresteni orbecaiau dupa niscaiva oportune cardinalitati europeniste, intre "summit" si "sommet", intr-o sala din prelungirea unei librarii - anticariat din inima Capitalei, printre alte forme si multe exponate, se putea ghici viermuiala de bronzuri patinate a lui Radu Ciobanu. Un tanar (nascut in 1963 la Brasov) sculptor instruit la Universitatea de Arte din Iasi si impamantenit imediat dupa aceea peste munti, la Satu Mare, ca dascal de "educatie vizuala" si indeletniciri creative alese. Calitate in care s-a si distins la olimpiadele scolare, dar si ca performer profesionist la Bienala "Gh. Patrascu" de la Targoviste, unde a primit premiul Ministerului Culturii.
A avut un traseu artistic aproape tipic pentru ceea ce numim indeobste cariera unui artist din marginimea extrema a tarii. Dupa debutul cu o personala la Iasi, imediat dupa absolventa, au urmat expozitiile din orasele "de pe coasta" vestica si nordica a teritoriului - Satu Mare, Baia Mare, Cluj, Arad (la minunatele Bienale de sculptura mica, unde l-am si cunoscut, de altfel, prima data) -, ca si in urbiile vecine de peste granita (Debrecen, Sopron, Budapesta), unde si-a facut un vad artistic temeinic si profitabil. Evident, facilitatile de miscare si audienta ce si-a castigat-o printre cunoscatorii de arta de acolo - acuratetea modelajului sau si eleganta compozitionala a formelor pe care le concepe in bronz au fost rapid agreate si asimilate in lumea galeristilor, ca si in cea academica specializata - i-au deschis portile unor importante agore artistice europene si, ulterior, americane. Lucrari ce poarta semnatura Radu Ciobanu se afla azi in muzee si colectii particulare din Olanda, Germania, Austria, Italia (la " Dantesca" de la Ravenna), Franta, USA si, cu foarte magulitoare semne de pretuire si statornica permisivitate, Spania.
In aceasta din urma tara fagaduintele sunt atat de mari, incat Radu Ciobanu se gandeste la un doctorat in arta modelarii artistice a bronzului si, evident, la o cariera universitara in acel spatiu de cultura, ce i s-a relevat atat de ofertant si interesat de creatiile lui. Nu-i mai putin adevarat ca si in Olanda s-a bucurat de consideratie, acolo specializandu-se, prin anii '90, in tehnicile performarii artistice a bronzului, in cadrul unei faimoase companii olandeze specializate - "Stadelmeier Nijmegen" - prin intermediul careia a penetrat pietele Germaniei si Americii protestante, cu ale sale compozitii pe teme (mai mult sau mai putin) religioase. Lucrari precum cele intitulate: Profet; Alchimist; Totem; Cavalerul Templului; Tinta sezand; Saac-cid-ananda; Perseu; Idol feminin; Sf. Gheorghe; Mormant celtic - multe dintre ele in cateva variante compozitionale, isi au sorgimtea in asa-zisa lui "perioada Nijmegen", olandeza.
Am tinut sa enumar aceste cateva secvente din biografia artistica a lui Radu Ciobanu pentru a atrage atentia asupra lui. Este, consider, un sculptor important al generatiei sale, din pacate foarte putin cunoscut la noi, iar in Bucurestiul delirului francofon, in care s-a aflat din intamplare, la prima lui aparitie metropolitana, a trecut aproape neobservat. O aventura pe care stie ca nu o va mai repeta, mult mai deschise, mai primitoare si cu adevarat europene dovedindu-i-se alte drumuri. Nu este nici primul, nici cel din urma artist, tanar sau mai putin tanar, care are surpriza aproape dureroasa a instrainarii in propria lui vatra. Desi valoarea lui este una, cum se poate vedea si din reproducerile alaturate, ce-i atesta universalitatea, dar si modernitatea limbajului plastic, limpezimea simbolurilor si a mesajului eminamente umanist si, mai presus de toate, eleganta stilistica si rafinamentul profesional cu care a inteles sa sadeasca in sensibilitatea si iscusinta creativa autohtona modele esentiale ale artei sculpturale dintotdeauna. De la cea egipteana, celtica, helenistica la cea romantica tarzie si de la acestea la marile lectii ale lui Rodin, Paciurea, Moore, Boccioni, Rosso, Lipschitz, Barlach... Un tanar artist roman ce respira dezinvolt in aerul marii sculpturi universale, profund si imun la bravadele experimentaliste ale contemporaneitatii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO