Ziarul de Duminică

Un roman captivant despre capcanele minţii şi teroare/ de Stelian Ţurlea

Un roman captivant despre capcanele minţii şi teroare/...

Autor: Stelian Turlea

06.09.2013, 00:02 118

Michael Robotham e un australian născut în 1960, a fost jurnalist în Marea Britanie înainte de a deveni autor de crime fiction. Romanul de faţă*), din 2004, este prima sa carte de acest gen – urmată de alte cinci – şi s-a bucurat de un succes imens, tradusă în peste 20 de limbi şi vândută în peste un milion de exemplare.

Joseph O’Loughlin, 42 de ani, este psiholog apreciat la o clinică unde întâlneşte claustrofobi, agorafobi şi alte feluri de pacienţi care au fobii pronunţate. Încearcă să le trateze coşmarurile, descoperă secretul bolilor, negociază cu sinucigaşi, le învaţă pe prostituate să se apere de clienţii agresivi, se străduieşte să-i oprească pe cei care insistă se se automutileze. În paralel, are o căsnicie calmă, un copil şi un altul pe cale să se nască. Atâta doar că suferă de Parkinson, boală aflată la începutul evoluţiei şi care îi slăbeşte uneori atenţia.

Omul acesta e chemat de poliţie în ajutor, pentru rezolvarea unui caz, şi pătrunde într-un complex de înscenări şi mistificări care îl fac să ajungă principalul bănuit de poliţie în mai multe cazuri dificile. Toată viaţa lui este dată peste cap, e nevoit să se ascundă, cât timp se străduie să stabilească adevărul, pentru că e singurul care se poate salva. Singura cale să se apere este să refacă istoria mai multor cazuri, să cerceteze arhive spitaliceşti şi jurnalistice, să stea de vorbă cu martori care şi-au cam pierdut memoria şi să afle că, în tinereţe, a fost, fără să-şi dea seama de consecinţe, martorul mai multor cazuri de violenţe şi abuzuri în familie, care se răzbună astăzi asupra unei mulţimi de medici şi asistenţi, inclusiv asupra sa. Psihologul trebuie să se salveze şi să-şi salveze familia.

Un roman captivant, care descrie impecabil capcanele minţii umane şi teroarea unui vânător vânat la rândul lui. Persoanjele sunt credibile şi memorabile, dialogul uimitor, romanul musteşte de suspans.

Show moreShow less

*) Michael Robotham – Suspectul. Editura RAO.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO