Ziarul de Duminică

Un Rica Venturiano de sex feminin

27.04.2007, 17:48 289

Daca opiniile politice ale autoarei te fac sa te rusinezi, reflectiile ei filosofice te fac sa razi, prin amatorism si prin stilul bombastic.

Floarea Necsoiu, profesoara de limba si literatura romana la Colegiul National "Matei Basarab" din Bucuresti, a publicat a doua carte (Cioburi si aschii, Bucuresti, Ed. Arefeana, 2006) dintr-un ciclu de memorii si reflectii referitoare la cariera sa si la lumea prin care a trecut. Intr-o prefata scrisa de un coleg al autoarei, profesorul Dan Munteanu, se afirma: "Cartea doamnei Floarea Necsoiu ii poate interesa pe multi dintre profesorii si chiar elevii Colegiului National "Matei Basarab" ca un posibil exercitiu de cunoastere si, mai ales, de autocunoastere". Din nefericire, entuziasmul prefatatorului este nejustificat. Cartea profesoarei de limba si literatura romana este plina de ineptii. Floarea Necsoiu deplange in mod explicit caderea regimului comunist, ignorand faptul ca documente oficiale il califica drept un regim ilegitim si criminal. Totodata, ponegreste in termeni mahalagesti, inspirati de Romania Mare, procesul de democratizare a tarii de dupa 1989. Pentru ea Emil Constantinescu este "Tapul". "Acel presedinte - explica fara nici o urma de distinctie distinsa profesoara - a marcat patru ani istoria romanilor cu prostie, subtirime intelectuala, masca lui Al. I. Cuza cu care semana la barba si probabil sex - caci a fost teribil de mediatizata relatia lui cu o tiganca ajunsa actrita pe care o intretinea neispravitul acesta cu banii tarii, la Paris. Ce fauna! El era un Satyr ce trebuia sa stea in grajdurile antichitatii."
Cuvinte grave si lipsite de acoperire. Cand auzim elevi de liceu vorbind vulgar si ireverentios pe strazile orasului, sa ne gandim ca exista si profesori ca Floarea Necsoiu care se exprima astfel.
Daca opiniile politice ale autoarei te fac sa te rusinezi, reflectiile ei filosofice te fac sa razi, prin amatorism si prin stilul bombastic. Citindu-le, il auzim parca, perorand, pe un Rica Venturiano de sex feminin: "De-a lungul fiintarii mele, am trait/ parcurs toate cele randuite mie spre cunoastere, dar mai ales devenire. Caci, prin colosala dinamica energetica a Cosmosului, toate experientele s-au adunat conform unui mecanism astral doar de Dumnezeu stiut, dar respectat de toata Ierarhia Cereasca fara abatere, spre a concentra bogatia intregii creatii spirituale. Aceasta truda a tuturor spiritelor nascute din cea mai pura energie a Creatorului este un flux cu o eterna curgere si imbogatire, din care se adapa toate Spiritele in functie de valoarea lor".
Floarea Necsoiu, avand o valoare mai mare, s-a adapat, fara indoiala, mai mult din fluxul cu o terna curgere si imbogatire. Dar... la ce i-a folosit?

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO