Ziarul de Duminică

Un om de teatru şi de film/ de Ziarul de duminică

Un om de teatru şi de film/ de Ziarul de duminică

Autor: Ziarul de Duminica

07.01.2016, 23:50 145

Alexa Visarion sau destinul vocaţiei

Coordonator – Elena Saulea

Editura Junimea

 

Colecţia Colocvialia. Elena Saulea (1954-2014), conf. univ. dr. la UNATC I.L.Caragiale din Bucureşti, sora regizorului Alexa Visarion, care a iniţiat, conceput şi structurat această carte, n-a mai apucat s-o vadă tipărită. Titlul volumului a fost sugerat de criticul George Banu.

Volumul curpinde informaţii despre întreaga activitate, schiţe de portret, cronici de spectacole, selecţie de interviuri. Textele interviurilor şi cronicilor au fost revizuite şi selectate din revistele de specialitate şi cotidinele din perioada 1970-2015. Materialele publicate în această carte sunt textele necenzurate din arhiva autorului.

Alexa Visarion este un artist complex: regizor de teatru şi film, scenarist, profesor, publicist, scenograf, iar preumblările sale în lumea artei româneşti – şi nu numai – depăşesc patru  decenii. S-a născut la 11 sept 1947 („cînd se instaurase dictatura şi se legifera frica”), în Botoşani. Absolvent Magna cum laude al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, promoţia 1971, clasa prof. Radu Penciulescu. Doctor în Arte, cu Disertaţia Spectacolul ascuns valenţe interpretative şi spectaculare ale teatrului  shakespearian, apreciată cu distincţia Summa cum laude la UNATC, în ianuarie 2001. Profesor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai, 2008 şi Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte din Târgu-Mureş, al Universităţii de Arte „George Enescu”, din laşi, în  2013 şi al Universităţii de Artă Teatrală şi Cinematografică I.L Caragiale, Bucureşti, în 2014. A urmat stagii de perfecţionare în Italia, Rusia, SUA, Franţa. A pus în scenă, în România, peste 100 de spectacole. A realizat numeroase montări radiofonice la Cluj şi Bucureşti, precum şi scenografia la cincisprezece dintre spectacolele montate. Printre ele: Noaptea Bufonilor, Steaua fără nume, Nocturnele Iu’ Leonida, Livada de vişini, Astă seară se joacă fără piesă, Pescăruşul, Nopţile regilor, Trei surori, D-ale carnavalului, Woyzeck, O noapte furtunoasă, Barbarii, Năpasta, Meşterul Manole, Unchiul Vanea (in ţară) şi Neînţelegerea, Dragoste şi îndrăgostiţi (după Shakespeare), Richard II, Woyzeck, D-ale carnavalului, Unchiul Vanea, Richard III, O noapte furtunoasă (în străinătate – SUA, Germania, Suedia, Islanda, Rusia).

Ca regizor de film, a semnat peliculele Înghiţitorul de săbii, Năpasta, Punct... şi de la capăt, Vinovatul, Luna Verde, Ana. De asemenea, a participat la Congresul Mondial al Directorilor Şcolilor de Teatru din Peru; a mai beneficiat de călătorii de documentare teatrală şi cinematografică la Londra şi New York; a ţinut un Curs Shakespeare la Malmo, Suedia; lucrează la Leiklistarskoli din Reykjavik, Islanda, ca profesor invitat; la solicitarea unor universităţi americane, i se acordă o primă bursă Fulbright, începând cu 1983, pentru teatru şi o nouă bursă Fulbright, 1986, pentru film.

Bursele se extind până în 1988. Prezintă în acest context, în California, New York şi Boston filmele de lung metraj Înainte de tăcere şi Înghiţitorul de săbii; face cercetare şi documentare în Rusia – la Moscova şi Leningrad – precum şi în Dallas sau Londra. Stagii de  documentare şi studiu, workshop-uri, sesiuni ştiinţifice şi dezbateri artistice în SUA, Mexic, Anglia, Polonia, Germania, Israel, Italia, China, Rusia, Elveţia, Canada, Grecia, Islanda, Serbia, Danemarca, Portugalia, Spania, Brazilia, Ungaria, Bulgaria, Franţa, Peru şi... Muntele Athos. Preşedinte şi membru în numeroase jurii naţionale de teatru şi film. Activitatea sa a fost distinsă cu Premiul Academiei Române - Aristizza Romanescu, acordat pentru întreaga creaţie teatrală şi cinematografică, Premiul UNITER de Regie pentru întreaga activitate, Premiul pentru cel mai bun spectacol şi pentru regia spectacolului Steaua fără nume după M. Sebastian, în cadrul Festivalului Naţional de Comedie, Premiul revistei Teatrul pentru cea mai bună regie, acordat spectacolului Trei surori de Cehov, Teatrul Naţional Timişoara, Premiul pentru cel mai bun spectacol – Woyzeck de G.Buchner, acordat de Asociaţia  scriitorilor Cluj, Premiul ATM pentru cel mai bun spectacol al anului (tot) Woyzeck, Premiul A.T.M. pentru exegeza scenică şi filmică a operei lui I.L.Caragiale, Premiul ACIN – Opera Prima, pentru regia filmului Înainte de tăcere, Premiul ATM pentru regia spectacolului Năpasta, Premiul „Opera prima” pentru spectacolul de debut Cartofi prăjiţi la orice după A. Wesker ş.a. în fine, Preşedinţia României i-a acordat Ordinul Naţional „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler. Spectacolele şi filmele sale au fost laureate la Moscova, Arezzo şi San Sebastian. A publicat zeci de studii, precum şi volumele Goana pe nisip, Spectacolul ascuns, De la Ziditorul la Zidirea, Cortina de cuvinte, Ana – Semn şi imagine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO