Ziarul de Duminică

Un Fapt ce merita semnalat

Un Fapt ce merita semnalat

Cladirea Ateneului Tatarasi

10.08.2007, 22:01 79

Am participat, in ultimii cincisprezece ani, la o serie considerabila de proiecte si initiative culturale pornite cu entuziasm si cu planuri de bataie admirabile, care au sucombat insa uneori chiar in momentul primului obstacol major.

Demotivarea a avut cauze dintre cele mai diverse, de la lipsa mijloacelor financiare si nestiinta de a accesa fonduri pana la lipsa parghiilor necesare pentru a face cunoscute, in special in mass-media culturale, actiunile respectivelor grupuri.
Asa se face ca, in momentul de fata, trebuie s-o marturisesc, am destule rezerve atunci cand primesc invitatia de a ma alatura unor alte asemenea grupuri, fie ele oricat de entuziaste.
S-a intamplat insa, in urma cu ceva timp, sa particip, fara vreo implicare consistenta, la una dintre intalnirile unei astfel de asociatii de initiativa culturala in Iasi. Este vorba de "Fabrica de Arta si Productie Teatrala", pe scurt, Compania FaPt. Si, in ciuda reticentelor despre care am amintit, contaminarea mea cu entuziasmul bine temperat si bine sustinut cu argumente de diferite tipuri s-a produs. Prin urmare, am simtit nevoia sa ma alatur acestei initiative, daca nu printr-o implicare directa, macar prin semnalarea aici a unora dintre proiectele deja initiate sau aflate inca la nivel de idee. Pentru ca, spre deosebire de alte situatii de acelasi gen, Compania FaPt ofera garantii dupa numai cateva luni de la infiintare si, mai mult, ofera incredere prin calitatea culturala a membrilor grupului.
Compania a fost infiintata in martie 2007, sub patronajul Fundatiei Culturale "Timpul", la initiativa a trei artisti: actrita Petronela Grigorescu, cu numeroase roluri pe scena Teatrului National "Vasile Alecsandri" din Iasi si in productii independente, care a debutat si in calitate de regizoare cu un spectacol prezentat in Franta, artistul vizual Dan Acostioaie, cu expozitii de grup si personale in tara si strainatate si, totodata, membru al Asociatiei Vector, despre care am scris pe larg aici, si Valentin Ples, medic si actor amator, in aceasta din urma calitate participand cu diverse proiecte in tara si strainatate si fiind premiat pentru performantele artistice. Lor li s-au alaturat, ca initiatori ai proiectului, alti 11 artisti profesionisti, absolventi sau studenti ai Academiei de Arte "George Enescu" din Iasi.
Asa cum o afirma de la bun inceput in proiectul-program, scopul Companiei FaPt este de a "contribui la redefinirea identitatii culturale iesene, oferindu-i Iasiului traditionalist o imagine noua, de contemporaneitate capabila sa-l conecteze la trendurile artistice actuale, nationale si internationale". Atrag atentia in mod special, in realizarea acestui scop, doua dintre obiectivele insusite de grup, anume promovarea dramaturgiei contemporane iesene prin adoptarea unor teme actuale, precum si initierea dialogului cultural si realizarea unor proiecte comune intre artistii care s-au format la scoala ieseana de arte: cei care au ales sa ramana in Iasi si cei care si-au dezvoltat cariera in capitala sau pe plan international. Toate acestea, prin comunicarea a patru domenii artistice: teatru, muzica, dans si arte vizuale.
Scriam mai sus ca FaPt ofera garantii chiar si la atat de putin timp de la infiintare. Ma refeream, in primul rand, la un proiect aflat deja in derulare, intitulat "Culturmedia", proiect ce beneficiaza de o finantare din partea Primariei Iasiului si care urmareste cresterea consumului cultural in randul tinerilor. Pornind de la rezultatele unor chestionare aplicate unui grup-tinta format din 3.200 de elevi intre 15 si 19 ani, "Culturmedia" urmareste initierea unor platforme de dialog intre acestia si diversi oameni de cultura ieseni, desfasurat in perioada mai-decembrie 2007. De asemenea, tot in derulare se afla productia a patru spectacole de teatru, ale caror premiere vor avea loc incepand cu luna octombrie 2007 si care se vor desfasura in sala de spectacole a Ateneului iesean, cu care compania a incheiat un parteneriat. In fine, un alt proiect, mai amplu, aflat deocamdata la nivelul tatonarilor cu autoritatile locale, dar care merita mentionat, este organizarea unui festival important de jazz, intitulat "Iasi NewJazz Festival". Sigur, lucrurile nu se opresc la ceea ce am amintit, insa am vrut sa punctez doar initiativele deja in desfasurare sau cu sanse mari de realizare. Revin la ce afirmam de la inceput: Compania FaPt este, deocamdata, ea insasi un proiect, chiar daca in scurt timp a reusit sa organizeze evenimente cu impact pe plan local. Uneori insa proiectele necesita nu doar o semnalare mediatica pe baza succeselor obtinute, ci si un sprijin, fie el si simbolic, in momentul cel mai dificil, adica in momentul in care obstacolele de diferite tipuri sunt augmentate de rezervele cu care este primita orice noua initiativa. N-as fi scris insa daca n-as fi avut convingerea personala ca FaPt se anunta, realmente, fermentul unor manifestari extrem de favorabile Iasiului si nu numai.



Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO