Ziarul de Duminică

Triumf al Orchestrei Române de Tineret la Berlin/ de Virgil Oprina

Triumf al Orchestrei Române de Tineret la Berlin/ de Virgil Oprina

Autor: Ziarul de Duminica

10.08.2012, 00:28 194

"Orchestra Română de Tineret este de acum o formaţie artistică profesionistă de nivel internaţional, particula de tineret având corespondent real doar în vârsta componenţilor ei", a declarat dirijorul Cristian Mandeal după triumful artiştilor români la prima lor prezenţă în cadrul festivalului internaţional Young Euro Classic de la Berlin.

Talentul românesc, dublat de efort constant şi de o reală proiecţie către viitor, are întotdeauna parte de o recunoaştere unanimă, pentru că - în artă cel puţin - poartă cu sine, pe lângă excelenţa pur tehnică, un amestec inefabil de umanitate şi distincţie, un tip de nobleţe pe care îl întâlnim rareori în viaţa de zi cu zi.

Orchestra Română de Tineret, creaţie a violoncelistului Marin Cazacu şi îndrumată artistic încă de la primii ei paşi de dirijorul Cristian Mandeal, şi-a trecut în palmaresul ultimilor doi ani - din cei doar cinci de existenţă - prezenţe triumfătoare la ultimul Festival Internaţional George Enescu, la Festivalului Sergiu Celibidache, iar acum, la începutul lunii august, la cel mai important festival internaţional din Europa dedicat orchestrelor de tineret, Young Euro Classic.

Deşi concertul a fost umbrit de dispariţia fulgerătoare a formidabilei pianiste Mihaela Ursuleasa, trecută iniţial în program ca solistă a concertului de la Berlin, prezenţa tinerilor artişti români a întrecut cu mult chiar şi cele mai înalte aşteptări ale uneia dintre cele mai bine educate categorii de public din lume.

Este inutil de încercat o ierarhizare a calităţilor de care au dat dovadă membrii Orchestrei Române de Tineret conduşi nu doar cu siguranţă, ci şi cu înaltă emoţie artistică de Cristian Mandeal, pentru că succesul şi cu atât mai puţin triumful, nu au nevoie de explicaţii.

Sala Mare de la Konzerthaus a fost arhiplină la concertul susţinut de muzicienii români în seara de 4 august în cadrul ediţiei a 12-a a Festivalului Young Euro Classic, mulţi dintre cei veniţi având aşteptări medii, mai ales pentru că programul cuprindea cinci lucrări pentru orchestră simfonică mare extrem de complexe, diferite şi dificile din punct de vedere tehnic. Toţi aceştia au plecat cuceriţi, promiţându-şi să nu rateze niciun concert al acestei orchestre dacă vor mai avea ocazia. O primă audiţie românească, Frenesia 2 de Dan Dediu a deschis seara în prezenţa autorului, după care au urmat uvertura la Forţa destinului de Verdi, poemul simfonic Don Juan de Richard Strauss, Dansurile simfonice op. 45 de Rachmaninov şi Rapsodia Română nr. 1 de Enescu. Lucrări consacrate pentru dificultatea tehnică, în special Strauss şi Rachmaninov, trecând prin stiluri muzicale diferite, piesele cuprinse în program au demonstrat publicului berlinez că au în faţă nu o orchestră "ambiţioasă", ci un colectiv artistic pe deplin stăpân pe mijloacele sale, care poate da relief unei concepţii dirijorale pline de rafinament, cea semnată de Cristian Mandeal, o orchestră care ascultă şi mai ales se ascultă, preluând cu eleganţă expunerile tematice, clădind timbral dar şi dinamic arhitecturi muzicale convingătoare, cuceritoare.Primul bis oferit de orchestră, emoţionalul Pas de deux de Ceaikovski a fost dedicat memoriei pianistei Mihaela Ursuleasa, pentru ca al doilea, Hora staccato de Grigoraş Dinicu, să încheie seara într-o atmosferă exuberantă.

Publicul berlinez a rămas cu impresia fermă că Orchestra Română de Tineret rămâne un reper valoric al actualei ediţii a festivalului iar uralele şi aplauzele ce nu s-au încheiat până ce ultimul membru al orchestrei nu a părăsit scena i-au răsplătit pe tinerii muzicieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO